Muğla

Deniz’lere Selam Söyle Büyük Devrimci…

Muğla Barosu eski Başkanı Mustafa İlker Gürkan hayatını kaybetti. Gürkan aynı zamanda Deniz Gezmiş ile birlikte İstanbul’un devrimci gençlik önderi arasındaydı.Mustafa İlker Gürkan, geçtiğimiz günlerde karaciğer kanseri teşhisi nedeniyle Bodrum’daki..

Deniz’lere Selam Söyle Büyük Devrimci…

Muğla Barosu eski Başkanı Mustafa İlker Gürkan hayatını kaybetti. Gürkan aynı zamanda Deniz Gezmiş ile birlikte İstanbul’un devrimci gençlik önderi arasındaydı.
Mustafa İlker Gürkan, geçtiğimiz günlerde karaciğer kanseri teşhisi nedeniyle Bodrum’daki bir hastanede tedavi altına alınmıştı. Gürkan’ın, 8 Mart gece yarısından sonra hayatını kaybettiği açıklandı. Gürkan, Bodrum Cumhuriyet Kadınları Derneği kurucu başkanı, Cumhuriyet aydını Dr. Bedriye Gürkan’ın da eşiydi.

Deniz Gezmiş ile birlikte “Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşünü” organize eden ve yürüyüşü tamamlayan 3 kişiden biri olan Gürkan, İstanbul’un devrimci gençlik önderi arasındaydı.

Gürkan “Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü’nü”; “O gün Türkiye’de şöyle bir anlayış vardı. İktidar yanlıları ‘Yollar yürümekle aşınmaz’ diyordu. Biz o yürüyüşle bu anlayışa karşı geldik. On binlerle yürüdük. Sloganımız ‘Bağımsız Türkiye’ydi. Çünkü antiemperyalist olmadan solcu olunmayacağını biliyorduk” sözleriyle anlatmıştı.

Mustafa İlker Gürkan, Muğla Barosu’nda 3 dönem Baro Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Ergenekon davaları sırasında dik duruşu ve omurgalı çıkışlarıyla hafızalara kazınan Mustafa İlker Gürkan, Bodrum’da TGB üyelerinin de avukatlığını yapmıştı.

DENİZ GEZMİŞ’TEN GÜRKAN’A MEKTUP

6 Mayıs 1972 sabahı idam edilen Deniz Gezmiş, Ankara Kapalı Merkez Cezaevi’nden Mustafa İlker Gürkan’a şu mektupları yazmıştı;

MORALİMİZ SAĞLAM

(19 Ocak 1972) Kardeşim Gürkan, gönderdiğin kartı ve telgrafı aldım. Benim durumum bildiğin gibi. Yargıtay onayladı. Sıra şimdi Meclis’te, öyle zannediyorum ki o da onaylayacak. Ben, Yusuf ve Hüseyin yan yana kalıyoruz. Keyfimiz ve sağlığımız yerinde. Gerisi vız geliyor bize. Senin anlayacağın moralimiz sağlam. Yusuf ve Hüseyin’in selamı var. Oradaki bütün arkadaşlara selam. Hoşçakal.

DEVRİMCİ SELAMLAR

(16 Mart 1972) Kardeşim Gürkan, cevap yazmakta geciktim. Artık bir daha mektup yazmaya da vaktim olmayacak. Belki bu mektup eline geçtiği zaman mezarı boylamış olacağım. Geçmişi unutmuş değilim. Gelecek konusunda umutluyum. Yarınların daha aydınlık olacağına inanıyorum. Sana ve diğer arkadaşlara devrimci selamlar. Deniz Gezmiş.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL