Bodrum

FABRİKA VAR BACA YOK: BOTAV!

Yüksel Aslan, siyasete ve siyasetçilere mesafeli duruşu, salt turizm odaklı bakış açısı ve söylemleriyle hem kendi sektörünün hem de Bodrum’un takdirini kazanmış bir isim. Malum, 31 Mart seçimleri öncesinde bizleri..

FABRİKA VAR BACA YOK: BOTAV!

Yüksel Aslan, siyasete ve siyasetçilere mesafeli duruşu, salt turizm odaklı bakış açısı ve söylemleriyle hem kendi sektörünün hem de Bodrum’un takdirini kazanmış bir isim. Malum, 31 Mart seçimleri öncesinde bizleri şaşırtarak siyasete adım attı. Geçenlerde, Fatih Bozoğlu ve Alp Arbak’ın yayınına konuk oldu deneyimli turizmci… Ve bu kararının arkasındaki, önündeki nedenleri anlattı, sorulara yanıt verdi. Yayının tamamını izlemek isteyenler haberbodrumgazetesi.com sitesine girebilir. Turizmcilerin Bodrum’a ilişkin kaygılarını, aldığı kararın nedenlerini tane tane, samimi bir şekilde anlatmış. Ben işin o kısmını bırakıp, sohbetin BOTAV ile ilgili bölümüne değinmek istiyorum -ki bana göre o söyleşinin can damarı da orası!

Sadece Bodrum’u değil, Muğla’nın tamamını ve Muğla turizmini ilgilendiren inanılmaz gerçeklere güzel güzel dokunmuş Yüksel Aslan. Muğla coğrafyasında kendisini tanımayan varsa kısaca bir not düşüp, konunun aslına geçelim: Yüksel Aslan 2018 yılından bu yana TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanlığı’nı sürdürüyor. 32 yıllık bir turizmci ve sektörün ‘akil’ adamlarından… Alevi olduğu bilinir, fakat bugüne kadar hiçbir zaman kendi kimliğiyle ön plana çıkmamıştır.

Yüksel Aslan

Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun’un listesinden belediye meclis üyeliğine aday olan Yüksek Aslan’a, o yayında Bodrum Turizm Tanıtma Vakfı -BOTAV’a ilişkin sorular yöneltildi.

Bilmeyenler için yineleyelim; BOTAV, Bodrum Belediye Başkanı’nın doğal olarak Başkanlığını yürüttüğü Bodrum Tanıtma Vakfı’nın kısa adı. Yeni dönemde kendisini “Bodrum’un Tanıtım Gücü” olarak lanse eden BOTAV’ın Bodrum turizmcilerini, Bodrum ekonomisinin ve turizminin yerel dinamiklerini nasıl devre dışı bıraktığını ve “Müteahhit” organizasyonuna dönüştüğünü yaşadık ve gördük. Bu süreci, işin direkt içinde olan birinden dinlemek çok çarpıcıydı!

İşin özü şu:

Her ne kadar Başkanı Ahmet Aras olsa da, son dört yıldır sosyal medyada adından sıkça söz edilen Bodrum Belediyesi’nin “danışmanı” tarafından yönetilen BOTAV, son dört yıldır ne yaptı?

Bodrum’un Tanıtım Gücü olduğunu iddia eden BOTAV’da neden Bodrum Otelciler Birliği yok? Neden TÜRSAB yok? Neden Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası yok? Bunlar BOTAV’ın doğal üyesi olması gereken STK’lar değil mi?

BOTAV, Bodrum’un turizm değerlerini tanıtmak için kurulmadı mı?

Nitekim Yüksel Aslan, kendi STK’sı adına “Bana ihtiyaç yoksa, burada sandalye işgal etmeyeyim, müsaadenizi istiyorum” diyerek ayrıldığını anlatıyor vakıftan! Tıpkı diğer turizm meslek örgütleri gibi!

Turizm Seyahat Acentaları Birliği, Bodrum’un Tanıtım Vakfı’ndan ayrılıyor ve kimseden “tık” yok!

Devam ediyoruz.

BOTAV’da turizmcilerden arda kalan boşluğu kim dolduruyor?

Müteahhit arkadaşlar!

Vakfın yaklaşık iki yıl önce görkemli bir törenle açılan yeni binasını yapmaya Bodrumlu gariban turizmcilerinin gücü yetmezdi zaten! Şaşırmadık.

Peki bu yeni arkadaşlar Bodrum’u nasıl tanıtıyor? Ben söylesem “Sakalın yok” derler! En iyisi biz yine Yüksel Aslan’dan dinleyelim:

“Dünya bunu nasıl yapıyor, biz nasıl yapıyoruz? Dünyada tanıtım bütçe meselesidir.

Türkiye’de Turizm Geliştirme Ajansı diye bir kurum var. Pay sahiplerinden katkı toplayarak Türkiye’de tanıtım adına bir bütçe yönetiyor. Buradaki bütçeyi kullanacaksınız! Bunu nasıl yapacaksınız? Proje üreterek. BOTAV Bodrum’u tanıtım anlamında temsil etmek zorundadır. TGA’dan Bodrum için gerekli payı alması lazım. Bunun için de proje üretmesi lazım. Biz turizmciler olarak kendi adımıza proje üretiyoruz ve TGA’dan karşılığını da alıyoruz. Ama bunun Bodrum için yapılması gerekiyor. BOTAV’ın bütçesi 2023’ te 3 milyon TL idi ve büyük kısmı üyelerden değil, bağışlardan geldi.  TGA’nın bütçesi ise 2023 yılında 400 milyon dolardı! TGA Ocak 2024’te 200 ülkede tanıtım yapıyor ve 1.1 milyar insana ulaşıyor. Sadece bir ayda! Bunu yakalamanız, bundan yararlanmanız lazım.”

Şimdi araya bir not düşeyim. BOTAV’ın emanet edildiği Danışman, 4 yıl önce Visitbodrum.com sitesini kuracaklarını, büyük bütçeli bu yatırımın Bodrum’un kaderini değiştireceğini Ramada Resort Otel’deki toplantıda ballandıra ballandıra anlatmıştı. Dört yıldır o site test yayınında!

Yüksel Aslan diyor ki; “Türkiye’nin zaten GoTurkey adında resmi bir tanıtım sitesi var. 12 milyon takipçili sosyal medya hesapları var! Kullansanıza!”

BOTAV’ın basiretsiz yönetimi ile ilgili bir diğer gerçeği yine deneyimli turizmciden öğreniyoruz.

Meğer, TÜRSAB Bodrum’un gastronomi değerlerini tanıtacak ve geleceğe miras bırakacak çok güzel bir proje hazırlamış. Akıbeti ne olmuş? Buyurun:

Yüksel Aslan, TÜRSAB’ın binasında, Bodrum Gastronomi Center projesini hayata geçirmek için belediyeye gitmiş. Akademisyenlerin katkısıyla yerel yemeklerin teorik ve pratik olarak yaşatılacağı bir merkez… Yat ve tekne kaptanları, ev kadınları bu merkeze gelip aşçılık sertifikası alabilecek. Yurt dışından insanlar Bodrum’un yöresel lezzetlerini öğrenmek, kendi ülkelerinde tanıtmak için burayı ziyaret edecek. Harika bir proje!

Başkan Aras elbette buna olumlu bakmış, TÜRSAB’a küçük bir bina vermiş. Bizim turizmciler umutla bekleşmeye başlamış. Ardından “Orayı BOTAV binası yapacağız” demiş. Gastro Center için Müsgebi’de bir yer düşündüğünü söylemiş. O gün bugün ses yok!

Özetle;

Bodrumlu turizmcilerin özverisi, emeği ile kurulan ve Bodrum turizmi adına çok güzel işlere imza atacağına inandığımız BOTAV şu anda işlevsiz, yetersiz, anlamsız bir vakfa dönüşmüş durumda. Görkemli binası, çok “özel” görüşmelere ev sahipliği yapıyor. Birileri oradan Bodrum’u yönetiyor!

Yani Fabrikayı kurduk, baca tütmüyor!

 Yüksel Aslan, bir iş insanı…Dolayısıyla kendisine sorulan sorulara, “SİYASETEN” değil rakamlarla ve verilerle yanıt verir. Belli ki yerel siyasette sorumluluk üstlendiğinde de bu çizgiden şaşmayacak. Kendisinin yerel yönetimin karar mekanizmalarında olması Bodrum turizmi için çok büyük bir şanstır.

Başarılar diliyorum.

Selda Öztürk

YORUMLAR (1)

  1. Sezai Avşar diyorki:

    Sn.Selda hnm.Sizin işinize en gzl ve doğru yapmak için en içden gayretlerle önce araştıran inceleyen ve irdeleyen özelliğinize bilmesem bu yoruma yapmazdım.En azından Yüksel beyin iş ahlakına ciddiyetine vs . söyleyeceğim hiç bir sözüm yol ancak belki seçilirse hizmet adına katkım olur diye yazıyorum.Sn. M.Tosun benden son 2 belediye bşkn.lık yarışında hem oyuma alan hemde açıkca adına çalışdığım bir adayımdı çünkü yerel seçide hizmet öncelikdir.Ancak Bodrum nasıl bu güne geldi biliyormusunuz Tarihi özelliklerinin yanı sıra C.Şakir gibi değerlerin varlığına ilave yerli Bodrumluların ev ppanxiyonculuğuna ilave eşine çocuğuna sıteyşin renonun içinde yer bulamadığından yatıran eşlerin sahilde kendininde başıda uyuduğu günlerden 1984 e gelişin akabinde imar yetkisinin ANAP vs giriş başlagıcının yollarının açıldığı dönem>> belediyelere verilişiyle başlayan sürecin getirdiği sonucun bilge sanılan insanlarının edebi dil becerileriyle kendilerine bulundukların yerin bir üstüne taşımak adına gayretleridir sizin tanıtım yazınızdaki anlattığınız bey efendi ve her 2 öncelik adına taşıyan siyasi partinin listeleri.Hatırlayın ltfen biz sn. Gökbelle beraber bu günlerin geleceğine 13 ilçeye 2 defa turlayıp anlattıklarımıza o zaman siz gene mesleğinizin dikkat çeken kalemlerindenizdiniz İÇİM SIZLIYOR İSYAN EDİYORUM BU TESLİMİYETİN KABULÜNE.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL