Kültür - Sanat

Geleneksel El Sanatlarına ‘Bodrum’ Dokunuşu

Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal (Özkeskin) Cesur, 18’inci kişisel sergisini Bodrum Belediyesi I. Artemisia Sanat Galerisi’nde açtı. Cesur’un “Geleneksel Türk El Sanatlarına Çağdaş Bir Bakış” temalı sergisinde minyatür, çini, tezhip ve..

Geleneksel El Sanatlarına ‘Bodrum’ Dokunuşu

Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal (Özkeskin) Cesur, 18’inci kişisel sergisini Bodrum Belediyesi I. Artemisia Sanat Galerisi’nde açtı. Cesur’un “Geleneksel Türk El Sanatlarına Çağdaş Bir Bakış” temalı sergisinde minyatür, çini, tezhip ve ebru çalışmaları büyük beğeni topladı.

Geleneksel Türk sanatlarını gelecek nesillere doğru bir şekilde öğretmek, sevdirmek ve daha geniş kitlelere tanıtabilmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal Cesur, 18’inci kişisel sergisini Bodrum’da açtı. Bodrum Belediyesi’nin I. Artemisia Sanat Galerisi’ndeki serginin açılışını BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ile Bodrum eski Kaymakamı Cumhur Güven Taşbaşı yaptı. Açılış kokteyline, sanatçının ailesi, dostları ve sanatseverler katıldı.

BODRUMLU DEVLET SANATÇISI: GÜLŞAH İKBAL CESUR

2021 yılının Kasım ayında “Somut olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” olarak ‘devlet sanatçısı’ unvanını alan Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal Cesur, son kişisel sergisinde Bodrum’u yansıtan eserleriyle dikkat çekti. İhtişamı tevazu ile buluşturan çizgileri ve renkleriyle büyüleyen eserler, sanat tutkunları tarafından büyük bir ilgiyle incelendi. Özellikle çini alanında kendine özgü teknikleriyle öne çıkan ve farklı eserler ortaya koyan Cesur, devlet sanatçısı unvanı ile açtığı ilk sergiyi memleketi Bodrum’a ithaf etti. Sergide, deniz konsepti ile planlanan çini eserler, büyük ilgi gördü.

Sulu boya ve farklı boyama teknikleriyle uyguladığı çini eserlerinde bu kez gelenekselin dışına çıkmayı tercih eden Gülşah İkbal Cesur, “Çini, bir sır altı boyama tekniğidir. Yalnızca geleneksel motifler kullanılacak diye bir zorunluluk olmadığı için, dilediğiniz formu yaratabilirsiniz. Günümüzde istekler ve zevkler değişiyor. Ben bu sergimde deniz konseptini tercih ettim. Memleketimi anlatmak istedim.” diye konuştu.

Açılışa katılan Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrumlu bir sanatçının geleneksel el sanatları üzerine yaptığı çalışmaları sergilediği bir sanat etkinliğine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:  “Gülşah Cesur’u tebrik ediyorum.  Yıllar içerisinde ne denli ustalaştığını ve sanatını nasıl geliştirdiğini gördüm ve bir kez daha mutlu oldum. Çok güzel bir sergi olmuş. İnşallah bundan sonra da kendisiyle Bodrum’da uzun yıllar böyle sergiler açarız. Bu arada, Gülşah’ın bir sonraki sergisinde mükemmel bir Bodrum yansıması yapacağını öğrendim. Şimdiden tebrik ediyorum sanatçımızı.”

Bodrum eski Kaymakamı Cumhur Güven Taşbaşı da serginin Bodrum için farklı bir anlam taşıdığını belirtti. Taşbaşı, “Bodrum deyince aklımıza modern sanatlar geliyor. İlk kez Bodrumlu bir kızımız minyatür, hat sanatı, tezhip ve ebru eserlerini sergileyerek çok güzel bir iş yapmış. Bence bunu desteklemeliyiz ve Bodrum’u kültürel olarak çeşitlendirmeliyiz. Hep aynı yönde gidersek, Türkiye’deki o kamplaşmaya hizmet etmiş oluruz. Ama tüm sanatları birleştirir ve bütün sanatçıları desteklersek, Türkiye’nin o geleneksel sanatlarını yeniden yaşattığımız gibi, toplumsal anlamda da bütünleştirici oluruz. Ben özellikle yerel yönetimlerin, ticaret odalarının ve sivil toplumun bu tür sanat etkinliklerini desteklemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Halen İzmir’de yaşayan ve atölyesinde yeni sanatçıların yetişmesi için kurs veren Gülşah İkbal Cesur’un Bodrum’daki kişisel sergisi, 17 Ağustos 2022 tarihine kadar açık kalacak.

GÜLŞAH İKBAL CESUR KİMDİR?

1981 İstanbul doğumlu sanatçı, ilk ve orta öğretimini Bodrum’da tamamladı. Liseyi İzmir Özel Türk Koleji’nde okudu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Tezhip ana sanat dalından 2001- 2002 yılında başarıyla mezun oldu.

Cilt yapımı ve restorasyonu, grafik tasarım, hat sanatı, çini, tezhip, minyatür ve ebru çalışmalarında özgün eserlere imza atan Cesur, görsel sanatlar alanında pedagojik formasyon aldı.  Her biri kendi alanında usta isimlerle sanat çalışmaları yapan ve özel derslerle kendisini geliştiren Gülşah İkbal Cesur, ilk kişisel sergisini 19 yaşında iken açtı. 2000 yılında “Hadi Gari Art Galeri”de açılan serginin ardından sanatçının 17 ayrı kişisel ve karma sergisi oldu.

Bodrumlu sanatçı, 2009 -2017 yıllarında Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Halk eğitim Merkezi işbirliğinde açılan kurslarda Hat, Minyatür, Tezhip ,Ebru ve cini alanlarında dersler verdi. Çalışmalarına Güzelbahçe’de Gülşah İkbal Sanat Atölyesinde devam etmektedir.

Sanatçı evli ve üç çocuk annesidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL