Bodrum

Gezi Tutsaklığının 100. Günü

Milyonlarca yurttaşın demokratik taleplerini dile getirmek için katıldığı Gezi Parkı direnişiyle ilgili dava kapsamında bundan tam 100 gün önce, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay,..

Gezi Tutsaklığının 100. Günü

Milyonlarca yurttaşın demokratik taleplerini dile getirmek için katıldığı Gezi Parkı direnişiyle ilgili dava kapsamında bundan tam 100 gün önce, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman hakkında 18 yıl hapis cezası verildi.

Kararın 100. gününde cezaevinde bulunan altı ismin yönelttiği sorularda Türkiye’nin adalet sisteminden yaşadıkları hukuki haksızlıklara kadar birçok alana dair itirazlar dair getirildi. Gezi tutuklularından ve TMMOB yöneticilerinden Mücella Yapıcı; “Özellikle 12 Eylül 1980 darbesi ile ülkeye aplike edilen neo-liberal ideolojinin yarattığı ve tüm idareci yöneticiler ile birlikte toplumun büyük kesimini etkisi altına alan ahlaki çöküntünün, kötülüğün, yolsuzluğun, kadın cinayetlerinin sıradanlaşmasının, kanıksanmasının nasıl giderilebileceği konusunda bir çözümümüz var mıdır?”, “Anayasanın ilgili maddeleri doğa, kültür ve tarih varlıklarının korunmasını hem idareye hem de yurttaşlara sorumluluk ve görev olarak yüklemiştir. Bu anayasa maddelerine bilerek isteyerek uymayanlar ‘iktidarda’ iken, uymaya çalışanların ‘cezaevinde’ olması hangi anlama gelmektedir?”, “2000’li yıllardan beri görmediğim, telefonla dahi konuşmadığım, Taksim Dayanışması toplantılarına bir kez dahi katılmamış Kavala’dan emir ve talimat alarak koskoca ülkeyi ‘hükümete’ karşı cebir ve şiddet kullanarak kalkışmaya yönlendirdiğimize ‘karar’ verdiniz… Bu olağanüstü eylemi nasıl ve hangi yöntemle yapmışız? (Gezi’ye katılan 8.5 milyon kişiye ayıp değil mi?)” görüşlerini dile getirdi.

GEZİ TUTSAKLARI BODRUM’DA DA UNUTULMADI

Bodrum’da da Gezi Nöbetinde Adalet İçin 100. Gün eylemi ve basın açıklaması düzenlendi. TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan “Arkadaşlarımızın masumiyetine inanıyor, bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Meslek alanlarımızın tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkeleri çerçevesinde halka ait olanı korumak, kamu yararını savunmak biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevidir” diye konuştu.

Bodrum Ortakent Mahallesi’ndeki Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği’nin bahçesinde düzenlenen Gezi Nöbetinde Adalet İçin 100. Gün eylem ve basın açıklamasına ilçedeki siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı. Hepimiz Gezideydik, Gezi Davasında Verilen Hukuksuz Kararları ve Tutuklamaları Kabul Etmiyoruz yazılı dev pankartın önünde toplanan adına açıklamayı TMMOB İlçe koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan yaptı.

Erdoğan açıklamasına “Bugün 3 Ağustos 2022…Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın da bulunduğu 7 arkadaşımızın da 18’er yıl ceza aldığı Gezi Davası Karar duruşmasının üzerinden 100 gün geçti” geçti sözleri ile başladı.

GEZİ HAYATIN SAVUNULDUĞU SİMGESEL MEKANA DÖNÜŞTÜ.

Osman Kavala’nın tam 1737 gündür, diğer arkadaşlarının ise 100 gündür haksız ve suçsuz yere cezaevinde tutulduğunu belirten Erdoğan “Arkadaşlarımızın masumiyetine inanıyor, bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Meslek alanlarımızın tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkeleri çerçevesinde halka ait olanı korumak, kamu yararını savunmak biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevidir. Bu görev doğrultusunda, İstanbul kentinin en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı’nı korumak, Gezi Parkı park olarak kalsın diye mücadele etmek mesleki etik ilkelerimizin bir gereğiydi.2013 Haziran’ında, korunması gereken yalnızca kamusal alanlar da değildi üstelik. İktidarın baskı politikaları, temel hak ve hürriyetleri günden güne askıya alması yurttaşların nefes almasını daha da zorlaşıyor, ülkenin geleceği karanlığa gömülüyordu. Aydınlık bir geleceği savunma, düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip çıkma ile doğal alanlarımızı, meralarımızı, kıyılarımızı, ormanlarımızı, kamusal alanlarımızı koruma düşüncelerinin kesiştiği simgesel bir mekana dönüştü Gezi” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gizem Esmer de basın açıklamasında; “18 Mayıs 2022’de, Adalet Nöbetini Bodrum’da başlatırken, yaptığımız basın açıklamasında söylediğimiz gibi,‘’Gezi Direnişi, bu ülkede hukukun üstünlüğüne inanan, siyasi baskılara ve ranta karşı, kamu yararını ve doğayı savunan milyonların ortak barışçıl sesi, asılsız delillerle kirletilemeyecek kadar güçlü ve onurlu hak mücadelesidir. Gezi, bugün Bodrum coğrafyası dahil olmak üzere, hukukun üstünlüğüne ve kamu yararına inanan meslek odaları olarak, ülkemizin dört yanında süregiden talan, rant ve yağmaya karşı verdiğimiz mücadelenin barışçıl sesi ve yüz akıdır. ‘”28 Mayıs’ta 2013’te, ‘bir ağaç için’ başlayan Gezi Direnişi’nin spekülasyonlarla kirletilemeyecek olan güzelliğine, mücadelesine olan inancımızı her geçen gün güçlendiren, tutuklamaların siyasi olduğunu kendi kendine ispatlayan bir yapı karşı karşıyayız. Geçen bu 9 senede, inanın bugün kendimizi daha güçlü hissediyoruz! Neden mi? Bodrum gibi, doğa ve kültür harikası bir ilçede bile, meslek insanlarının tüm uyarılarına, kamu yararı adına açılan onlarca davaya, parti ve stkfarketmeksizin, vicdanı olan herkesin gönüllü mücadelesine rağmen, yaşanan talan ve yıkımı yakından görüyoruz. Asli görevi ülkesini korumak olan ve bunun için seçilen bir iktidarın, bizim gibi insanlara yaşattığı itibarsızlaştırma çabasına, maddi manevi baskılarına rağmen buradayız!” diyerek görüş ifade etti.
KATILIMCILAR
• TMMOB BODRUM İKK’YA BAĞLI MESLEK ODALARI
• BODRUM KENT KONSEYİ
• BODRUM KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ
• BODRUM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ
• ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ BODRUM ŞUBESİ
• MUÇEP
• BODRUM ALEVİ BEKTAŞİ DERNEĞİ
• BODRUM YURTTAŞ İNİSİYATİFİ
• HDP
• TİP
• SOL PARTİ
• EMEP

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL