Siyaset

Muğla’dan İktidara 1 Mayıs Tokatı!

İstanbul Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamaları için, özel bir öneme sahiptir. Emekçiler ve emek örgütleri Taksim’i, 1 Mayıs Alanı olarak nitelerler. Rutin dönemlerde Taksim 1 Mayıs kutlamasının tek ve merkezi..

Muğla’dan İktidara 1 Mayıs Tokatı!

İstanbul Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamaları için, özel bir öneme sahiptir. Emekçiler ve emek örgütleri Taksim’i, 1 Mayıs Alanı olarak nitelerler. Rutin dönemlerde Taksim 1 Mayıs kutlamasının tek ve merkezi adresi olagelmiştir.

Özellikle 1 Mayıs 1977’de 1 Mayıs kutlamasında yaşanan katliam sonrası 36 kişinin Taksim’de yaşamını yitirmiş olması meydanı Emek Bayramı açısından daha bir önemli hale getirmiştir. Bu yılda bazı sendikalar ve örgütler 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamakta kararlı olduklarını bildirirken; DİSK, KESK, TTB, TMMOB gibi örgütlerin başını çektiği geniş bir platformda 1 mayıs adresi olarak İstanbul-Maltepe’yi seçtiler.

1 Mayıs hazırlıkları yaparken, kendisine ulaştığımız Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Tümay İmre, 1 Mayıs’ta İstanbul Maltepe’de olacaklarını belirken; “1 Mayıs, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü ülkenin dört bir yanında gücümüzü ve coşkumuzu meydanlara taşıdığımız bir gün olacaktır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de işçilerin ve emekçilerin, bu günü kendi belirledikleri, kentin en merkezi meydanlarında, İstanbul’da da Taksim 1 Mayıs alanında coşkuyla kutlama hakkı vardır. Ulusal ve uluslararası mahkemelerce de kabul edilen bu hakkın 2013 yılından beri keyfi biçimde gasp edilmesini, Taksim 1 Mayıs alanının yasaklanmasını kabul etmediğimizi ve Taksim 1 Mayıs meydanı yasağı başta olmak üzere, yasakların kalktığı bir ülke için mücadele kararlılığımızı buradan bir kere daha ifade etmek isteriz” dedi.

GİRGİN: “TAKSİM MEYDANI, 1 MAYIS ALANIDIR.”

Tüm bu tartışmalar yaşanırken Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in 1 mayıs çıkışı AKP sıralarında soğuk duş etkisi yarattı. Milletvekili Girgin’de 1 Mayıs’a yönelik Taksim vurgusu yaptı. Konuşmasında; “Öncelikle, emek mücadelesinde ve Taksim meydanında yitirdiğimiz sınıf kardeşlerimizi saygıyla anıyorum. Onlar yüreğimizde karanfil gibi açtılar” diyen Girgin şöyle devam etti: “İktidara da sesleniyorum ; Taksim, işçilerin tarihidir, belleğidir. Taksim, işçiler için yıllardır kabuk bağlamayan bir yaradır. Taksim Meydanı, 1 Mayıs Alanıdır. Taksim meydanı işçilerin hakkıdır. Taksim, işçilere yasaklanamaz!” görüşlerinin ardından Girgin konuşmasını; “1 Mayıs coşkusuna ortak olarak, emeğin en yüce değer olduğunun bilinciyle, emekçi halkımızı ve işçi sınıfını selamlıyorum! Fabrikalardan mağazalara, hastanelerden okullara, tarlalardan madenlere, dünyanın bir ucundan diğer ucuna, alın teri döken, üreten, yaşamı her gün yeniden inşa eden tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlu olsun! Selam olsun meydanlarda hasretimizi haykıranlara, Selam olsun işi için, emeği için, ekmeği için, onuru için direnenlere, Türkiye işçi sınıfına selam, Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi mücadelemiz. Yaşasın 1 Mayıs!”

Süleyman Girgin böylelikle TBMM’de 1 Mayıs kutlamasının adresinin Taksim olması gerektiğini belirten ve Taksim Meydanı’nın, “1 Mayıs Alanı” olduğunu ifade eden tek milletvekili oldu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL