Muğla Siyaset

İyi Parti, Akbelen’i Yalnız Bırakmadı

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, İYİ Parti Milletvekilleri ve Muğla teşkilatları ile birlikte Akbelen Ormanları’na giderek zeytin ağaçlarının kesilmesini protesto etti. İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber..

İyi Parti, Akbelen’i Yalnız Bırakmadı

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun, İYİ Parti Milletvekilleri ve Muğla teşkilatları ile birlikte Akbelen Ormanları’na giderek zeytin ağaçlarının kesilmesini protesto etti. İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber ile İyi Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun da Akbelen eylemine destek verenler arasındaydı.

İyi Partili Metin Ergun, “Asırlık zeytin ağaçlarına kıymayın, yakmayın, sökmeyin” dedi. İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Muğla Milletvekili Metin Ergun, İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz ile birlikte Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı İkizköy’de, zeytinliklerin kesilmesine karşı açıklama yaptı. Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber ve gençlik ve kadın politikaları başkanları ile yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında, Akbelen köylülerine destek sözü verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın zeytinlik alanlarda maden arama faaliyetlerinin önünü açan Maden Yönetmeliği değişikliğinin ardından Akbelen Ormanı’nda YK Enerji tarafından zeytin ağaçlarının sökülmesi tepkilere neden olmuş. Zeytin ağaçların sökümü esnasında tepki gösteren topluluktan iki Bodrumlu çevreci gözaltına alınmıştı. Sökülen asırlık ağaçlardan 8’i köylüler ve çevreciler tarafından geri dikilirken, geri kalan 9 zeytin ağacı gece yarısı hızla YK isimli şirket tarafından İkizköy’ün 15 kilometre uzağındaki bir bölgeye götürülmüştü. Ülke gündeminde de yer işgal eden Akbelen’deki zeytin ağacı kıyımı Tarkan’dan, Livaneli’ye değin geniş kesimlerin reaksiyonuna neden olmuştu. Konuyla ilgili olarak İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü aktivist Deniz Gümüşel ise yaptığı açıklamada “Sökülen 17 zeytin ağacından 9’unu köylülerin haberi olmadan götürüp zeytin parka dikmişler, diğer sekizinin götürülerek köylülerin asırlık emeklerinin çalınmasına biz engel olduk ve 8 zeytin ağacıda söküldükleri yere dikildi. Burada kamulaştırılsa dahi zeytinin ürünü yine köylünündür. Emek ve ürün hırsızlığı vardır. Bu konuda da suç duyurumuzu yaptık” açıklamasında bulundu.

ERGUN: “VATANINI SEVEN, AĞACINI DA SEVER.”

Akbelen köylülerine destek vermek ve zeytine sahip çıkmak için bölgeye gelen İYİ Parti heyeti adına açıklamalarda bulunan Ergun, “Bizim vatanseverlik anlayışımıza göre, vatanını seven bir insan; insanını da, toprağını da, tabiatını da, ağacını da sever. Tüm bunlara saygı gösterir. Vatansever bir anlayış, memleketimizin zenginliklerine, suyuna, toprağına ve ağacına düşmanlık etmez. Vatanın zenginliklerini talan etmez/ettirmez. Ama gelin görün ki, kendilerinden sürekli olarak ‘yerli ve milli’ diye bahseden iktidar mensupları, memleketin zenginliklerine yönelik adeta bir kötülük ajandaları varmış gibi hareket ediyorlar. Sürekli olarak “acaba ne yapabiliriz de ülkemizin zenginliklerine, doğal güzelliklerine zarar veririz, bunları nasıl yağmalatırız” diye hareket etmektedirler. Memlekete açıkça zarar verecek olan bu kararlara yönelik en ufak bir eleştiride ise muhataplarını ‘bunlar yatırımlara karşı’ diye itham ediyorlar. Asırlık zeytin ağaçlarına kıymayın, yakmayın, sökmeyin” derken, son 1 ayda alınan kararlara dikkat çekerek iktidarın gözlerini ormanlara ve zeytinliklere diktiğinin anlaşıldığını ifade etti.

ERGUN: “ZEYTİN BARIŞIN, BEREKETİN SEMBOLÜ; ÖLÜMSÜZLÜĞÜN SİMGESİDİR.”

Ergun konuşmasının devamında; “Açıkçası iktidarın; zeytin üreticilerinin derdiyle dertlenmesi gerekirken, neden İtalya veya Yunanistan kadar bu sektörden para kazanamadığımızı düşünmesi gerekirken, tamamen ranta ve talana odaklandığını görmekteyiz. Bu talan anlayışını ne vatanseverlikle, ne yerlilikle, ne de millilikle bağdaştırmak mümkün değildir. Vatansever bir anlayış; zeytinlikleri, ormanları ve sit alanlarını yağmalattırmaz, tam aksine tüm zenginliklerimizi korur ve bunları geliştirmenin yollarını arar.” diye eklediİnsanlık tarihinde, zeytin ve zeytin ağacı kadar önem atfedilen başka bir ağaç olmadığını savunan Ergun, “Zeytin, antik medeniyetlerin değer sistemlerinden başlayarak binlerce yıldır neredeyse tüm dinlerin ve kültürlerin kutsal saydığı bir ağaçtır. Zeytin ağacı, barışın ve bereketin sembolü olduğu gibi, aynı zamanda, ölümsüzlüğün de simgesidir. Bu nedenle, Akdeniz medeniyetlerinde her zaman saygı duyulması ve korunması gereken bir bitki olarak görülmüştür. Açıkçası, sayısız nebatat arasında zeytin ağacının yeri birçok medeniyet ve kültürde benzersizdir ve çok kıymetlidir. “ bilgilerini paylaştı.

MEHMET TOSUN: “ZEYTİN AĞAÇLARI KİMSEYE AİT DEĞİLDİR.”

Akbelen Ormanı’ndaki zeytin katliamına sessiz kalmayacaklarını belirten İYİ Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun da, zeytin ağaçlarının barış ve bereketin sembolü olduğunu belirterek “İkizköy halkının tek geçim kaynağı zeytin ve ondan elde edilen ürünler. Zeytin ağaçları, sadece tek bir nesli değil, pek çok nesli besler. Bulunduğu coğrafyaya bereket ve sağlık getirir. Muğla, dünyanın en kaliteli zeytin ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Burada yetişen zeytin ağaçlarının sadece bölgemize değil, ülkemize de çok büyük bir getirisi var. Bugün kömür madenleri yarın başka madenler, tesisler, rant amaçlı faaliyetler sonucunda bir bakmışsınız ülke zeytinciliği yok edilmiş. Bu nedenle zeytin alanlarının, zeytin üreticilerinin korunması şarttır. Biz bu hususta, vatandaşımızın mücadelesine sonuna kadar destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber de, İkizköy direnişinin bir anlamda ‘vatan savunması’ olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Maden yönetmeliğinde yapılan değişiklik, ne yazık ki doğaya, ormana, tarıma ihanetten başka bir anlama gelmiyor. Maden üretmek için zeytin ağacı kesmek, ne kamu yararı ile ne de kalkınma masalları ile açıklanabilir. Bugün Akbelen’de yapılan mücadele, yarın Muğla’nın başka bir yerinde olabilir. Bu rant politikaları sürdüğü müddetçe, ne bugünümüz ne de geleceğimiz güvende! Oysa bizden sonraki nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras, bugün üzerinde yaşadığımız bu bereketli topraklardır. Onu savunmak, vatanı savunmaktır.”
İYİ Partililer, köylülerle sohbetin ardından, dün yerinden sökülen zeytin ağaçlarını görmek üzere bölgeye gittiler.

Haber: Selda Öztürk – Ayhan Karahan

YORUMLAR (1)

  1. Zeytin ve Orman Sanık Sandalyesinde – Bodrum Haberi diyorki:

    […] çevre örgütü, sivil inisiyatif ve siyasi parti üyesi Milas Adliyesini doldurarak, yargılanan Akbelen direnişçilerine destek verdi. Deştin Çevre Platformu üyeleri de destek için gelenler […]

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL