Muğla Siyaset

Bak Şu Çiftçinin Haline!..

Türkiye’nin örtü altı yetiştiriciliğinde önde gelen illerinden biridir Muğla. Özellikle nar, limon ve portakal başta olmak üzere narenciye üretiminde ön sıralarda yer alır. Ancak son yıllarda girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle..

Bak Şu Çiftçinin Haline!..

Türkiye’nin örtü altı yetiştiriciliğinde önde gelen illerinden biridir Muğla. Özellikle nar, limon ve portakal başta olmak üzere narenciye üretiminde ön sıralarda yer alır. Ancak son yıllarda girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticinin başı dertte. Sıkıntılar ise bu yıl zirveye ulaştı. En son limon üreticisini vurdu maliyetler. Pazardaki düşük fiyatlar da tuzu biberi oldu. Ortaca’daki üreticiler, kendilerini ziyaret eden CHP’li yöneticilere dert yanarken, halen pek çok ürünün dalında alıcısını ya da çürümeyi beklediğini söylediler.


CHP Ortaca İlçe Örgütü, ilçedeki seracıları ve çiftçileri ziyaret etti. Çiftçinin, emekçinin yaşadığı zorlukları ilk ağızdan dinleyen siyasiler, artan maliyetlerin daha üretim başlamadan köylünün belini büktüğünü ifade ettiler.
CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan, örtü altı yetiştiriciliğinde kullanılan ürünlerin maliyetlerini sıralarken, fiyatların geçtiğimiz yıldan bu güne dek ne kadar arttığına da dikkat çekti. Tezcan’ın listesinde gübreden tarım ilacına, fideden sera örtüsüne kadar çiftçinin olmazsa olmaz pek çok malzeme vardı. İşte Evren Tezcan’ın verdiği o rakamlar:
“Geçtiğimiz yıl 350 lira olan 25 kilogramlık gübre şu an itibari ile 650 lira, 200 lira olan 25 kilogramlık gübre şu an itibari ile 420 lira. 250 gramlık ilaç 200 liradan 340 liraya, 1,2 lira olan fide 2 liraya, tanesi 130 lira olan bambus arı 250 liraya, kilosu 18 lira olan plastik örtü 45 liraya, 20 kiloluk sera ipi 320 liradan 670 liraya yükselmiş. Bu rakamlar son zamlarla birlikte bu şekilde, önümüzdeki günlerde kaç liraya yükseleceği ise meçhul.
Gün geçtikçe durumu kötüye giden çiftçimizi göz ardı eden iktidar ise, ‘zarar eden üreticimiz yok’ diye açıklamalarda bulunuyor.
Üreticimiz, çiftçimiz alın terinin karşılığını, hak ettiği değeri Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında alacak. Bizler söz verdiğimiz gibi, her zaman çiftçi ve emekçi kardeşlerimizin yanında olacağız.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL