Bodrum Yarımadası’nın SİT karakteri en tartışmasız bölgesi olan Gümüşlük ile ilgili 1. Derece Arkeolojik SİT engelini aşarak imara açma operasyonu büyük tepki gördü. Muğla Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun..
Bodrum Yarımadası’nın SİT karakteri en tartışmasız bölgesi olan Gümüşlük ile ilgili 1. Derece Arkeolojik SİT engelini aşarak imara açma operasyonu büyük tepki gördü.
Muğla Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 23-03-2022 tarihinde, Bodrum Belediyesi’nin muhalefet şerhine karşın alınan kararla antik Myndos Kenti (Gümüşlük) Kocadağ Mevkii’nde kazı yaparak, sondajla bölgenin 1. Derece arkeolojik SİT karakterini ortadan kaldırma girişimi Kent Konseyi öncülüğünde mahallinde protesto edildi. Kazı alanının önünde toplanan yaklaşık 1000 kişilik topluluk basın açıklaması yaptı.
Bodrum’da, Anıtlar Kurulu üzerinden yapılan söz konusu operasyonu bertaraf etmeye yönelik platform ve çalışma grubu oluşturuldu. Basın açıklamasının ilk konuşmacısı ve aynı zamanda CHP Bodrum İlçe Yönetim Kurulu üyesi Eray Karabağlı: “Bizler Bodrumlular, Gümüşlüklüler, memleket sevdalıları olarak yaşadığımız bölgede oynanan bu oyuna izin vermeyeceğiz. Burası şu anda açıklamayı ve eylemimizi üzerinde yaptığımız bu toprakların altında bir tarih var. Bu toprakların altındaki kültürümüzü, tarihimizi sahipsiz bırakmayacağız. Bizler bu SİT oyunlarını iyi biliriz. Ortada büyük bir aymazlık var. Kim kime ne karşılığı güvence verdiyse ya da kim kimden neyin güvencesini aldıysa bunun hayat içerisinde hiçbir karşılığı yoktur. Bu yaz günü, bu sıcakta bunca insanın burada bir araya gelmesinin bir nedeni var elbette. İşte bu iradeyi, burada toplanan memleket sevdalısı topluluğun, halkın iradesini hiçbir güç aşamayacaktır. Yapmaya karşı, tek yumruk olduk. Birliğimizi, beraberliğimizi bölge kurtulana değin bozmayacağız. Ben konuya dair bilimsel ve detaylı açıklamayı yapmak üzere sözü Bodrum gönüllüsü, kent aktivisti ve arkeolog Ayşe Temiz’e veriyorum” dedi.
Bodrum tarihi, kültürü üzerine araştırma ve incelemeleri ile tanınan arkeolog Ayşe Temiz konuşmasında; “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 6. Maddesinde; Korunması gerekli olan taşınmaz Kültür varlıklarının sayımı ve tanımı yapılmıştır. Myndos antik kenti kanunun bu maddesi kapsamına girmektedir. Karia Bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Myndos da bilim kurulları tarafından yapılan arkeolojik kazılar sırasında gerçekleştirilen jeoradar çalışmaları sonucunda, büyük çaplı bir tiyatro, bouleiterion ve tapınaklar ile şehrin kuzey kapısına ait 2 kulenin temelleri ,sütunlu yollar ve gymnasion, hamam ve Bizans çağına ait kiliselerin kalıntıları tespit edilmiştir. Hal böyle iken; 1. derecede korunması gerekli olan bu antik kente yapılmak istenen müdahalenin bir mantığı yoktur” görüşlerine yer verdi.
Bodrum Belediyesi adına görüş bildiren İlknur Ülküm Seferoğlu da; “Bodrum Belediyesi olarak kurul toplantısında Bodrum’un sesi olduk. Karar sürecinde de Bodrum halkının iradesi olduk. Yani burada toplanan duyarlı insanların temsilcisi olduğumuz gerçeğinden hareket ettik. Maalesef oynanan oyun hepimizin gözü önünde cereyan ediyor. Ama o kadar basit değil. Halka rağmen hiçbir güç, hiçbir şey yapamaz. Bodrum bunun sayısın zengin örneklerine sahip bir coğrafyadır” görüşlerine yer verirken, Bodrum Belediyesi’nin konuyla ilgili hukuki süreç başlattığı müjdesini de verdi.
Başkan Yardımcısı ve avukat Seferoğlu’nun babası ve aynı zamanda geçmiş dönem Gümüşlük Belediye Başkanlığı yapmış olan Mehmet Ülküm de yaptığı açıklamada “1999 yılında göreve geldikten sonra büyük bölümü toprağın altında ancak yüzeye çok yakın olan ve içerisinde antik tiyatrolardan, tapınaklara, hamamlara, cimnasiuma kadar dönemin en zengin antik kentin kalıntılarının bulunduğu Myndos Antik Kenti kazı ve kurtarma çalışmalarını Kültür Bakanlığı’nın izni ile 2004 yılında başlattık, on yıl süren kazılar 2014 yılında bir anda nedensiz yere durduruldu. Şu anda neden durdurulduğu anlamış olduk. Bu nedenle antik kenti gün ışığına çıkaracak kazıların yeniden başlatılması lazım, antik kentin üzerine beton dökülmesine asla izin vermemeliyiz” diyerek görüş beyan etti.
Son konuşmacı Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir de; “Ekoloji alanında, ekolojik sorunlardan etkilenenler açısından günümüzde çok daha fazla adaletsizlik var. Onun için adalet talebi çevre alanında da derinleşiyor, yükseliyor ve yaygınlaşıyor. Artık talepler daha kapsamlı. İnsanlar sorunların kaynağına yöneliyorlar. Doğa üzerinde tahakküm kurmaya, insan sömürüsünün yanı sıra, doğa sömürüsüne dayalı sistemden, karşılıklılık esasına dayalı bir sisteme geçişi talep ediyorlar. Ve çok daha fazla insan, bu karşılıklılığın tüm canlıları kapsaması gerektiği konusunda hem fikir. Umutluyuz çünkü halklar artık hükümetlerden, iktidarlardan, şirketlerden, ulusal ve uluslararası alışılagelmiş kurum ve kuruluşlardan umutlarını kesmiş durumdalar. İnisiyatifi ele alıyorlar. Artık şu çok iyi anlaşılmış durumda. Ekolojiden bahsediyorsak, her şeyin birbirine bağlı olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Uğraştığımız her yerel sorunun, Dünyanın başka en az bir yerinde yansıması var. Mücadeleler ortaklaşıyor, çok dilleniyor, çok renkleniyor. Bu bizlere umut kimilerine ise dert oluyor, bunun da farkındayız. Evet, Dünya’nın bir parçası olacağız ve öyle olanlarla eklemleneceğiz. Çok iyi biliyoruz ki “Bizim Dünyadan ne beklediğimiz değil, Dünyanın bizden ne beklediği” önemli. Bunu anlamak, bilmek ve o ne istiyorsa onu yapmamız önemli. Başka bir yol, başka bir şans yok. Yapacak çok işimiz var. Nasıl bir gelecek istediğimizi biliyoruz. Onu kurmanın yalnızca mücadele ve dayanışmamızla olacağını biliyoruz. Hepimiz birlikte, her yerde, sınırları, okyanusları aşarak yaşamı ve yaşatmayı savunuyoruz. Buradan “Dünya’nın tüm canlıları için, su için, toprak için, hava için, iklim için adalet” isteyenlere ve bu uğurda mücadele veren herkese selam yolluyoruz. Dünya ve barış içinde ortak bir yaşam için adalet! Burada bir araya gelen topluluk aslında kazananın kim olacağının net mesajını da veriyor” diyerek konuşmasını tamamladı.
Eyleme CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, İYİ Parti İlçe Başkanı Nevzat Kanber, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, çevre yapılanmaları da destek verdiler. Eyleme katılım esnasında 1.5 km. uzunluğunda insan zinciri oluştu. de katılarak destek verdiler. Eylemde; “Tarihi Yok Etme, Bu Tarihi Değerler Hepimizin, Gümüşlüğü Antik Myndos Kenti’ne Dokunma, Myndos Kapısı Rant Kapısı Değildir” dövizleri taşındı. “Myndos Mirasımızdır” pankartı açıldı.
Eylemde sık sık; “Myndos Kapısı Halkındır Halkın Kalacak”, “Myndos Sahipsiz Değildir” sloganları da atıldı. Eyleme tatilciler de alkışlar ve ıslıklarla destek verdiler. Eylem bitiminde müzisyenlerin türkülerine eyleme katılanlarda eşlik ettiler. Yapılan değerlendirmede, bu eylemin başlangıç olması gerektiği ve yağma planı savuşturuluncaya dek her platformda mücadele edilmesi gerektiği fikri öne çıktı.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)