SON DAKİKA
--:--:--
Bodrum

Bodrum’da Milli Teknoloji Hamlesi: Öğrencilerin Arama Kurtarma Robotu Hayran Bıraktı

Bodrum Herodot Kültür Merkezi, geleceğin Türkiye’sini inşa edecek lise öğrencilerinin muazzam teknoloji projelerine sahne oldu. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda geliştirilen yerli arama-kurtarma robotları ve yapay zekâ destekli afet güvenlik sistemleri büyük beğeni topladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bodrum’da Milli Teknoloji Hamlesi: Öğrencilerin Arama Kurtarma Robotu Hayran Bıraktı
Haberin Özeti
  • Bodrum Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen teknoloji etkinliğinde, lise öğrencilerinin geliştirdiği savunma, afet yönetimi ve yapay zekâ odaklı projeler ilçe protokolü ve katılımcıların beğenisine sunuldu.
  • Muğla Deneyap Atölyesi öğrencilerinin üç ayda ürettiği yerli arama kurtarma robotu, enkaz altında malzeme taşıma ve dar alanlarda müdahale etme kabiliyetleriyle sergide öne çıktı.
  • Bodrum BİLSEM öğrencileri tarafından hazırlanan yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemiyle binalardaki kişi sayısı anlık belirlenerek olası afetlerde arama kurtarma ekiplerine hızlı veri sağlanması hedeflendi.

Bodrum Herodot Kültür Merkezi, geleceğin Türkiye’sini inşa edecek lise öğrencilerinin muazzam teknoloji projelerine sahne oldu. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda geliştirilen yerli arama-kurtarma robotları ve yapay zekâ destekli afet güvenlik sistemleri büyük beğeni topladı.

Turizmin başkenti olarak anılan Bodrum, bu kez geleceğin mühendislerine, bilim insanlarına ve milli teknolojiye yön verecek genç mucitlerine kucak açtı. Konacık Mahallesi’nde yer alan Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen teknoloji etkinliği, öğrencilerin aylar süren yoğun emekleriyle tasarlayıp hayata geçirdiği savunma, afet yönetimi ve yapay zekâ odaklı projelerle adeta bir gurur tablosuna dönüştü. Sadece yerel dinamikleri değil, ülkenin genel vizyonunu da yansıtan bu özel buluşma, gençlerin potansiyelinin ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Geniş katılımlı organizasyona Bodrum Kaymakamı Ali Sırmalı, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ve Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan Kuşcu başta olmak üzere; ilçe protokolünün değerli temsilcileri, kurum amirleri, eğitim camiasının fedakâr öğretmenleri ve yüzlerce pırıl pırıl öğrenci katılım sağladı. Gençlerin vizyonunu sahaya yansıttığı teknoloji sergisinin açılışıyla başlayan programda, protokol üyeleri lise öğrencilerinin stantlarını tek tek ve büyük bir dikkatle inceledi. Ziyaretçiler, projelerin çalışma prensiplerini, yazılım algoritmalarını ve mekanik üretim süreçlerini bizzat projelerin mimarı olan öğrencilerden dinleme fırsatı buldu.

Enkaz Altında Bir Umut Işığı: Yerli Arama Kurtarma Robotu

bodrum milli teknoloji gunleri3 scaled e1791472325539

Sergi alanında en çok ilgi gören ve Türkiye’nin deprem gerçeğiyle doğrudan örtüşen çalışmaların başında, afet anlarında müdahaleyi teknolojik olarak kolaylaştıracak inovatif tasarımlar geldi. Muğla Deneyap Atölyesi öğrencilerinin titizlikle geliştirdiği yerli arama kurtarma robotu, hem donanımı hem de işleviyle takdir topladı. Robotun mekanik yetenekleri ve sahadaki potansiyeli hakkında teknik detayları paylaşan Muğla Deneyap İl Sorumlusu Tuğba Evci, donanımın özellikle zorlu koşullara göre uyarlandığına dikkat çekti.

Evci, robotun işlevselliğini şu sözlerle anlattı: “Bu robot, karada karşılaşılabilecek en zorlu arama kurtarma görevlerini yerine getirebilecek kapasitede tasarlandı. Geliştirilen hassas robotik kolu sayesinde, özellikle deprem gibi yıkıcı enkaz durumlarında kritik malzemeleri alıp başka bir noktaya güvenle taşıyabiliyor. Dar alanlara girerek arama kurtarma çalışmalarına doğrudan destek verebiliyor ve hayati eşyaların transferinde kullanılabiliyor. Gururla söyleyebilirim ki, öğrencilerimiz bu karmaşık yapıyı tasarım aşamasından fiziki üretimine kadar olan tüm süreci, yaklaşık 3 ay gibi çok kısa bir sürede başarıyla tamamladılar.”

BİLSEM Fark Yarattı: Yapay Zekâ Destekli Afet Güvenlik ve Sayım Sistemi

Fuarın bir diğer dikkat çekici noktası ise Bodrum Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerinin yapay zekâ odaklı çalışmaları oldu. BİLSEM öğrencisi Ali Emir Soydan, yazılımını ve entegrasyonunu kendi ekipleriyle gerçekleştirdikleri yüz tanıma ve afet güvenlik projesini katılımcılarla paylaştı. Kamusal yapıların güvenliğini modern yapay zekâ teknolojisiyle birleştiren sistem, kalabalık yönetimi ve afet anı kriz planlaması için hayati bir çözüm sunuyor.

Projenin detaylarını aktaran yetenekli öğrenci Soydan, “Geliştirdiğimiz bu projede, bina giriş ve çıkışlarına insan yüzlerini anlık olarak algılayan ve analiz eden akıllı kameralar entegre ediyoruz. Bu sistem sayesinde, binaya giriş çıkış yapanların kaydı tutulurken, içeride tam o anda kaç kişinin bulunduğunu net ve eşzamanlı olarak görebiliyoruz. Olası bir afet, yangın veya acil durum anında içeride mahsur kalan kişi sayısı anında sisteme düşüyor ve biz bu hayati veriyi doğrudan yetkili birimlere, örneğin arama kurtarma ekiplerine hızla iletebiliyoruz. Böylece kriz anında en çok ihtiyaç duyulan ‘zaman’ kaybı tamamen önlenmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

Tarihsel Havacılıktan Günümüz Savunma Sanayisine Uzanan Yolculuk

Teknoloji stantlarının büyük bir heyecanla incelenmesinin ardından program, Herodot Kültür Merkezi’nin toplantı salonundaki resmi oturumla devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın coşkuyla okunmasıyla başlayan salondaki program, gençlere ilham veren konuşmalara sahne oldu.

Programın ilerleyen bölümlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) İzmir Bölge Temsilcisi Emekli Albay Orhan Kadir Gök kürsüye gelerek katılımcılara hitap etti. “Tarihsel Havacılıkta Milli Savunma Teknolojileri” başlıklı son derece kapsamlı ve ufuk açıcı bir sunum gerçekleştiren Emekli Albay Gök, Türkiye’nin havacılık serüvenini, yerli savunma sanayiinin tarihsel gelişimini ve bugün ulaşılan gurur verici noktayı salondaki gençlerle ve protokolle paylaştı.

bodrum milli teknoloji gunleri scaledBaşkan Mandalinci: “Bodrum’u Bilim ve Teknolojiyle Zenginleştiren Bir Kent Yapacağız”

Etkinliğin vizyonunu özetleyen en önemli konuşmalardan birini gerçekleştiren Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum’un sadece tarihi ve turistik kimliğiyle değil, bilim ve eğitim alanındaki atılımlarıyla da adından söz ettirmesi gerektiğini vurguladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlık hedefine atıfta bulunan Başkan Mandalinci, yerel yönetim olarak gençlerin bilimle buluşmasına her zaman destek olacaklarının altını çizdi.

Başkan Mandalinci, salondaki coşkulu kalabalığa şu sözlerle seslendi:

“Ülkemizin havacılık tarihinden günümüzün savunma sanayisine uzanan önemli gelişmelerin ele alındığı Milli Teknoloji Günleri’ni, Kaymakamımız Sayın Ali Sırmalı’nın katılımıyla gerçekleştirdik. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı katkılarıyla düzenlenen programda, ülkemizin teknoloji alanındaki gelişmelerini ve geleceğe yönelik stratejik hedeflerini ele aldık. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere gösterdiği çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda; bilimde, teknolojide ve üretimde ilerleyen güçlü bir Türkiye için çalışmayı en temel sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu çağdaş anlayışla Bodrum’un güçlü kimliğini; bilim, teknoloji, kültür ve eğitim alanlarındaki birikimiyle daha da zenginleştiren, öncü bir kent olmasını istiyoruz. Gençlerimizin bilim ve teknolojiyle buluştuğu, üreten, sorgulayan ve geleceğe yön veren bir Bodrum için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Bodrum Milli Teknoloji Günleri’nin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurumlarımıza ve bu vizyona katkı sunan herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

bodrum milli teknoloji gunleri emre cay scaled“Milli Teknoloji Hamlesi Gençlerimizin Eliyle Yükselecek”

Günün anlam ve önemine dair değerlendirmelerde bulunmak üzere etkinlik sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ise, eğitimin salt teorik bilgiyle sınırlı kalamayacağını, sahadaki üretimin ve pratiğin önemini vurguladı. Çay, Milli Teknoloji Hamlesi’nin Türkiye’nin tam bağımsızlık yürüyüşündeki kilit rolüne değindi.

İl Milli Eğitim Müdürü Çay, açıklamasında şu güçlü mesajları verdi:

“Milli Teknoloji Hamlesi, Milli Eğitim camiası olarak bizim en öncelikli, en hayati meselelerimizden birisidir. Tam bağımsız, kendi ayakları üzerinde duran güçlü bir Türkiye olmanın en somut göstergesi; kendi milli teknolojisini ve kendi yerli savunma sanayisini dışa bağımlı olmadan üretebilmektir. Bu büyük tarihi atılım da kuşkusuz burada gördüğümüz pırıl pırıl gençlerimizin elleriyle, onların zihinleriyle mümkün olacaktır. Onlara olan inancımız ve güvenimiz tamdır. Hem onlara olan bu güvenimizin bir göstergesi olarak bugün stantları dolaştık, sergiledikleri üstün yetenekleri gördük hem de kendilerini daha büyük projeler için yüreklendirmek adına tebriklerimizi ve teşekkürlerimizi ilettik. Bu buluşma, ülkemizin aydınlık geleceği açısından da son derece kıymetli ve anlamlı bir etkinlik oldu. Bizler eğitimciler olarak, eğitimin sadece dört duvar arasına, sınıfın içerisine sıkışıp kalamayacağını çok iyi biliyoruz. Eğitimi sınıfın dışına taşıyarak, bu tip interaktif ve vizyoner etkinliklerle gençlerimizin geleceğe dair umutlarını, başarabileceklerine olan inançlarını artırmayı hedefliyoruz. Onların, kadim medeniyetimizin evrensel değerlerini ve asil kanlarındaki o kudreti iliklerine kadar hissetmelerini sağlamak amacıyla bu tarz vizyon etkinliklerimiz artarak, güçlenerek devam edecek. Bu anlamlı günde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, fedakârca çalışan öğretmenlerimize, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Kaymakamlığımıza ve Sayın Belediye Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Bodrum’un bilim ve teknoloji ekosistemine sunduğu bu değerli katkı, genç zihinlerin desteklendiğinde neler başarabileceğini gösterirken, etkinliğe katılan herkeste geleceğe dair büyük bir umut yeşertti. Herodot Kültür Merkezi’nden ayrılan yüzlerce öğrenci, Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ bayrağını daha da ileriye taşımak için yepyeni ilhamlarla okullarına döndü.bodrum milli teknoloji gunleri2 scaled

Yorum Yap

Benzer Haberler

Bodrum’da Milli Teknoloji Hamlesi: Öğrencilerin Arama Kurtarma Robotu Hayran Bıraktı
Bodrum’da Milli Teknoloji Hamlesi: Öğrencilerin Arama Kurtarma Robotu Hayran Bıraktı
Asuman Gülsoy CHP’den İstifa Etti
Asuman Gülsoy CHP’den İstifa Etti
Meclis Üyeliği Düşen Niyazi Atare İçin Anneden Buruk Mesaj!
Meclis Üyeliği Düşen Niyazi Atare İçin Anneden Buruk Mesaj!
Bodrum’da Tarihi Heyecan: U21 Avrupa Yelken Şampiyonası 42 Ülkeden 191 Sporcuyu Ağırlıyor
Bodrum’da Tarihi Heyecan: U21 Avrupa Yelken Şampiyonası 42 Ülkeden 191 Sporcuyu Ağırlıyor
Bodrum FK ve Memorial Bodrum Hastanesi’nden Güçlü İş Birliği
Bodrum FK ve Memorial Bodrum Hastanesi’nden Güçlü İş Birliği
CHP’de Ahmet Aras İçin Çember Daralıyor mu?
CHP’de Ahmet Aras İçin Çember Daralıyor mu?
Bodrum’dan Tarafsız Haber
Bodrum Haberi

Bodrum’un güncel yerel haberleri, son dakika gelişmeleri, siyaset, turizm, etkinlikler ve mahalle mahalle gündem haberleri Bodrum Haberi'nde.

© 2026 BodrumHaberi.com. Tüm hakları saklıdır. Sitede yer alan tüm haber, yazı, görsel ve içeriklerin telif hakları BodrumHaberi.com ve yazarlarına aittir. Kaynak gösterilmeden ve izin alınmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yayımlanamaz.