Muğla

Muğla’da Ev Kiraları Asgari Ücretin 2.5 Katı!

Türkiye’de yaşanan konut krizi, düşünüldüğünden çok daha derin! Muğla’da ise acil müdahale gerekiyor! Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyük şehirde çalışanların, ücretlilerin gelirlerinin önemli bir kısmı, asgari ücretle çalışanların..

Muğla’da Ev Kiraları Asgari Ücretin 2.5 Katı!

Türkiye’de yaşanan konut krizi, düşünüldüğünden çok daha derin! Muğla’da ise acil müdahale gerekiyor!

Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin yaşadığı 30 büyük şehirde çalışanların, ücretlilerin gelirlerinin önemli bir kısmı, asgari ücretle çalışanların ise maaşının tamamı konut kirasına gidiyor. Yeni işe başlayan gençlerin maaşlarıyla neredeyse konut kiralama şansı yok. Muğla, kira bedeli ortalama ücret artışında Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor.

Tüm Türkiye’de 2019 yılı Nisan ayında kira bedeli ortalama ücretin sadece yüzde 27’si kadarken, bugün bu oran yüzde 45’e ulaştı. Muğla’da kira bedeli ortalama ücretin yüzde 187’si, Antalya’da yüzde 120’si, İstanbul’da yüzde 117’si kadar.

Büyükşehirlerde ve Muğla gibi turizm merkezlerinde manzara Türkiye ortalamasından çok daha farklı. Nisan 2019 – 2023 döneminde 30 büyükşehirde kira bedelinde ortalama artış oranı yüzde 697.

Antalya’da artış yüzde 1.109, Mersin’de yüzde 963, Muğla’da ise yüzde 935 oldu!

Muğla’da kira bedeli asgari ücretin 2,5 katına çıktı.

Bodrum, en fazla kira bedeli artışının yaşandığı ilçelerin başında geliyor. Bodrum’da yaz kış yaşamak için ev arayan vatandaşlar, astronomik kiralarla karşılaşıyor. İlçede kamu görevlilerinin sayısı hızla azalıyor. Özellikle sağlık sektöründe sorun çok ciddi!

Büyükşehirlerde görev yapan memurların, kamu görevlilerinin de maaşlarından konut kirası çıktıktan sonra gıda, ulaşım, giyinme ve temel ihtiyaçlar için sadece çok küçük bir kaynak kalıyor. Tasarruf edebilmeleri ise mümkün değil.

Türkiye önümüzdeki yıllarda konut krizini çözmek için çok ciddi, devrim sayılabilecek adımlar atmazsa bu kriz derinleşecek ve Cumhuriyet tarihimizin en vahim barınma krizi ile karşı karşıya kalacağız.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL