Kültür - Sanat

Çizgiler Bodrum’da da Öksüz Kaldı

Çizgiler öksüz kaldı… Ülke karikatürünün en önemli isimlerinden Latif Demirci yaşamını yitirdi. 61 yaşında olan Latif Demirci, bir süre önce kalp ameliyatı geçirmişti. Dün evinde düşen Demirci özel bir hastaneye..

Çizgiler Bodrum’da da Öksüz Kaldı

Çizgiler öksüz kaldı… Ülke karikatürünün en önemli isimlerinden Latif Demirci yaşamını yitirdi. 61 yaşında olan Latif Demirci, bir süre önce kalp ameliyatı geçirmişti. Dün evinde düşen Demirci özel bir hastaneye kaldırıldı. Ancak yapılan tüm müdahalelere karşın Demirci hayata döndürülemedi.

Latif Demirci, kariyerine genç yaşta Gırgır ve Fırt dergilerinde yaptığı çizimlerle başladı. Fırt’ta ‘Tarzan’ ve Gırgır’da esprilerini Behiç Pek’in bulduğu ‘Muhlis Bey’ tiplerinin çizeri olarak geniş bir hayran kitlesi edindi. Kuruculuğunu yaptığı Hıbır ve onun devamı HBR Maymun dergilerinin kapanmalarından sonra mizah dergiciliğini bırakarak gazeteler ve dergiler için çalışmaya başladı.

90’lı yıllarda yurtiçi ve yurtdışında karikatür sergileri açan Demirci, kitap kapakları, poster ve çizgi film çalışmalarında da bulundu. Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi yayınların da kadrolarında yer alan Demirci, uzun süredir Hürriyet gazetesi için çalışıyordu. Demirci ; Media Hanım Ve Pres Bey, Muhlis Bey, Arap Kadri, Yavlum Mithat tiplemeleriyle unutulmaz imzayla ülke karikatürüne adını yazdırdı. Yurtdışında da sanatçının önemli çalışmaları ve ciddi bir hayran kitlesi oluşmuştu. Demirci çizgileri ve duruşu ile muhalif kimliğinden asla ödün vermedi. Sanatçının edebiyatçı eski eşi Latife Tekin ölüm haberinin ardından yayınladığı mesajında; “Kızımın babası, sevgili arkadaşım, dostum adaşım Latif’i kaybettim, çok üzgünüm” dedi. Demirci’nin üyesi olduğu Türkiye gazeteciler Cemiyeti de yayınladığı mesajında: “Press Bey, Güllü Hanım ve daha nice karakterin yaratıcısı, çizer #LatifDemirci’yi kaybettik. Meslektaşlarına karşı özenli, her zaman Sendikasıyla birlikte hareket eden ve çizgilerini meydanlarda taşımaktan gurur duyduğumuz büyük ustayı asla unutmayacağız. Başımız sağ olsun” dedi.

BAŞKAN ARAS: “ÜLKEMİZİN UNUTULMAZ BİR SANAT DEĞERİNİ YİRİDİK.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sanatçı Demirci’nin vefatını öğrenince: “Ülkemizin unutulmaz bir sanat değerini yitirdik. En zorlu anlarımızda dahi onun hayata değen çizgileri ile umutlandık. Sanatçının yaşamında Bodrum özel bir yer işgal ederdi. Bodrum tatillerinde konaklama mekanı olarak ev pansiyonlarını tercih edişi biraz da onun yaşama bakışıyla da alakalıydı. Sanatçının sağlığında Bodrum’a temas etmesi ve Bodrum sevgisi bizler için de onore edici bir durum olmuştur. Daha 3 gün önce imza günü etkinliğine katıldığımız eski eşi ve arkadaşı Latife Tekin başta olmak üzere tüm yakınlarının, ülke sanatının başı sağ olsun. Çizgiler öksüz kaldı. Acımız büyük” diyerek sanatçının kaybı dolayısı ile hissettiği üzüntüsünü ifade etti.

Sanatçının Bodrum’daki dostlarından turizmci Mehmet Dağoğlu duygularını: “Çok üzgünüm… 1980 li yıllarda ev pansiyonculuğu yaparken, henüz 19 yaşında olan (Mehmet ve Türkan Demirci nin oğlu) ünlü karikatürist Latif Demirci’yi kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyim. Onun sayesinde Karikatür çizmeye başlamıştım. 1990 lı yıllarda Gırgır ve Fırt ta okuyucu köşesinde karikatürlerim yayınlanmıştı. Arabamız yoktu. Demirci ailesinin İstanbul’dan gelmesini ve evimizde her yaz kalmasını iple çekerdik. Arabaları ile bizi gezdireceği anı sabırsızlıkla beklerdim. Para, pul istemezdik evimizde ağırlar birlikte aynı sofradan yemek yerdik. Bir kaç kez görüşmüştük sonraları da… Babası Mehmet amca yı erken yaşta kaybetmiştik. Şimdi oğlu Latif bey de çok erken gitti … Bu kadar güzel kalpli , insanları çizdikleri ile güldüren büyük bir sanatçı için Allah’tan rahmet diliyorum” sözleri ile dile getirdi. Yine Demirci’nin 2008-2014 yılları arasında büyük aşk yaşadığı Türk pop müziğinin önemli yorumcularından şarkıcı Nilüfer de vefat haberini alınca yıkılanlar arasındaydı. “Üzgünüm. Canımdan can gitti. Canım Latifi’mi kaybettim” sözleri ile acısını dile getirdi.

DEMİRCİ, MUHALİF DURUŞUNU HEP KORUDU

Bodrum Haberi Gazetesi olarak; sanatçı ile yakın temaslarımız oldu. Yapacağımız bir MUSKİ (Muğla Su Ve Kanalizasyon İdaresi) haberimiz için kendisinden gördüğünüz karikatürü için, izin istemiştik.

Tesadüfi olarak eski eşi ve kızının annesi yazar Latife Tekin ile 2 gün önce kısa bir söyleşimiz olmuştu. Bunu da siz değerli okurlarımız ile paylaşmıştık. Sanatçı Demirci çizgileri ile güncel siyaseti ve gelişmeleri sanatseverlere adeta iliklerine değin, çarpıcı bir içerik ve biçim ile yaşatıyordu.

Manşet fotoğrafı olarak kullandığımız karikatürü adalet vurgulu idi. Ve Ergenekon davası sürecinde çizilmişti. Haberimizde de değindiğimiz gibi, Bodrum sanatçının özel tercihi olan bir coğrafya idi. Ha keza son dönemde de gündem olan zeytine ilişkin karikatürü bölgemiz insanı tarafından beğeni ile karşılanmıştı. Rantiyecilerin, zeytine bakışına önemli bir özet çıkaran kareyi de siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Bizler de Bodrum Haberi olarak; “Sanatçı gider, çizgileri kalır yadigar” diyerek, sanatçının devri daim olsun dileklerimizi siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

Sanatçı yarın (07-Haziran-Salı), İstanbul-Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazı ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL