Kültür - Sanat

Aras: Bodrum Sanatçı ile Bir Başka Farklı

Ülke edebiyatının önemli isimlerinden romancı Latife Tekin, Bodrum’da okurlarıyla buluştu. Yazar Tekin, Midtown Alışveriş Merkezi’nde bulunan Penguen Kitap Kitapevi’nde düzenlenen etkinlikte kitaplarını imzalarken okurları ile de detaylı sohbet etti. Bodrum..

Aras: Bodrum Sanatçı ile Bir Başka Farklı

Ülke edebiyatının önemli isimlerinden romancı Latife Tekin, Bodrum’da okurlarıyla buluştu. Yazar Tekin, Midtown Alışveriş Merkezi’nde bulunan Penguen Kitap Kitapevi’nde düzenlenen etkinlikte kitaplarını imzalarken okurları ile de detaylı sohbet etti.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu da yazarın sürpriz okurları arasında imza sırasına girenler içerisinde yerlerini aldılar. Başkan Aras yazarın son romanı “Zamansız” kitabını imzalatırken; “Sayın yazarımızın zamanının bir bölümünü antik kentimiz Gümüşlük’te geçiriyor olmasını, Bodrum açısından bir şans olarak değerlendiriyoruz. Kendilerinin Gümüşlük Akademisi çalışmalarına yerel yönetim olarak destek veriyoruz. Bodrum sanat ve sanatçı ile bir başka farklı. Kendilerine kültür-sanat katkılarından dolayı öncelikle bir Bodrumlu olarak müteşekkirim” görüşlerine yer verdi.

Bodrum Belediyesi’nin sanata dönük yüzü olarak, göze çarpan Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu ise imza gününde: “Latife hanımla oldukça geçmişi olan bir tanışıklığımız var. Gümüşlük için, gerçekleştirdiği katkılar ve yaptıkları çok ortada. Burada beni esaslı olarak umutlandıran, kendisi yeni adımlarla Bodrum kültür-sanatının bereketli topraklarını beslemekten geri durmayacağına dair önemli veriler sundu. Bodrum’un gerçekte buna ihtiyacı var. Bu kadim toprakların hamurundan, harcından; tarihi, kültürü, sanatı çıkardığınız zaman geriye kimliksiz bir kent yığını ve insan toplamı kalır. Sayın Tekin’in iyi bir okuru sayılabilirim. Romanlarından oldukça etkilenirim. Sanatsal yaratıcılığı denli; aydın duruşu ve yaşamı her boyutu ile sahiplenmesi de bir başka etkilendiğim özelliği olmuştur. Bu buluşmamız aynı zamanda yazarımıza küçük bir teşekkür içeriği de taşımaktadır. Bodrum’u ve Bodrumlu’yu sanat ile sanatçı ile buluşturmak sadece bir görev ya da yerel bir sorumluluk değildir. Oldukça keyifli, aydınlatıcı, yeni ufuklara güzergahlar açan anlamlı bir yaşam meşgalesidir. Bodrum’un ayırt ediciliğine de renk katıyor. Sanat, Bodrum’un ayırt ediciliğidir” görüşlerine yer verdi.

YAZAR LATİFE TEKİN: “YAPTIĞIM ÇIĞLIK TERCÜMANLIĞIDIR.”

Yazar Latife Tekin Penguen Kitabevi’ndeki imza gününde sorularımız üzerine: “Yazar olmak için, uğraştığımı anımsamıyorum. Başıma geldi. Ülkemiz iki tür bir kuşatılmışlığı yaşıyor. Birisi covid, diğeri ise iktidar kuşatması. Her ikisinde de tünelin ucunun göründüğünü umuyor ve düşünüyorum. Bu memleket açık cezaevi olmayı, nefessiz kalmayı asla hak etmiyor. Zamansal olarak da Haziran ayındayız. Haziran ayı Nazım Hikmet’tir, Orhan Kemal’dir, Ahmet Arif’tir. Haziran ayı Gezi’dir. Gezi’de düşen gençlerimizidir. Ama Haziran umuttur. Umut olmadan; sanat da, sanatçı da olmayacağı gibi roman da, romancı da olmaz. Benim yapmış olduğum bir anlamda çığlık tercümanlığıdır. Çığlığı duyulur hale getirmek olağan dışı bir çabadır. Benden önce gelmiş olağanüstü anlatıcılar vardı. Kendi zamanlarının nefes alışverişini bile duyurdular bize. Ben de kendi zamanımın işini üstlenmişim, belki onlara özenerek, etkilenerek, endişelenerek. Bunların farkında olarak ya da olmayarak. Herkesten bir farkım olmadı. Yazar olmak önce okur olmaktır ya hani. Bol bol okurum, düşünürüm, kaygılanırım, kederlenirim, umutlandıklarım bile olur. Ya ya sizin? Şunu görmemiz gerek: Gerçeğe bağlıyız en azından, gerçeğin bizden bağımsız tunç yasalarına da. Aynı çağın yeryüzü gökyüzü, ağacı insanı, kuşu sürüngeni, toprağı suyu, çiçeği kelebeği görünmez bir ağla bağlanır, birbirinin kaderini paylaşırlar. Aynı koşulların insanlarının farklı hikâyeleri var olsa da, aynı döngünün gidişatı içinde deviniyorlar. Hiçbir kitabımın önceki bir benzeri olsun istemedim. Çünkü yazmak benim için de bir tazelenme. Sizin okurken yaşadığınız duyguyu, ben yazarken yaşıyordum. Belki yinelenmesi gereken şu: Her hikâye, her kahraman kendi dilini yanında taşıyor zaten” görüşlerine yer verdi.

PENGUEN KİTABEVİ: “ETKİNLİKLERİMİZ SÜREKLİLİK TAŞIYACAKTIR.”

Penguen Kitabevi Bodrum Şube Müdürü Saniye Çelik etkinliğin ardından; “Latife Tekin’in imza günü etkinliği bizler açısından önemli olduğu denli, onore edici de olmuştur. Kendilerine bu anlamda teşekkürlerimizi iletiyorum. Penguen Kitabevi olarak Bodrum’da henüz daha bir yaşına basmadık. Ama bu kısa süreye karşın, Bodrum’a ilişkin umutlarımız oldukça güçlü. Bodrum, ülkenin entelektüel anlamda mühim bir eşiğidir. Bizlerde bu eşikte üzerimize düşeni yapma arzusundayız. Yaptığımız iş elbette ki; salt bir ticari faaliyet olarak değerlendirilemez. Bu noktada meselenin kültür boyutu, sanat rengi oldukça baskındır. Bodrum ve Bodrumlu ile bu önemsediğimiz buluşmanın, yaşadığımız verimli ve bereketli topraklarda önemli ürünlere kaynaklık yapacağını düşünüyorum. Daha başlangıçta bu heyecanı yaşamak Penguen ekibinin motivasyonuna pozitif etki yapmıştır. Çağdaş edebiyatımızın büyük yazarlarından sevgili Latife Tekin’i ağırlamaktan ve okurlarıyla buluşturmaktan onur duyduk. Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras ve Başkan yardımcımız İlknur Ülküm Seferoğlu’nun da ziyaret ettiği Latife Tekin imza & söyleşi etkinliğimize katılan tüm okurlara teşekkür ederiz. Penguen Kitabevi Bodrum olarak etkinliklerimiz süreklilik taşıyacaktır. Hem kafe hizmetimizle hem de kitap, oyuncak ve kırtasiye ürünlerimizle Midtown AVM’de okurlarımızla ve Bodrumlu dostlarımızla buluşmaya devam edeceğiz” ifadelerini dile getirdi. Kitapseverlerden Ülkü Sevgül ise; “Bodrum’da Penguen Kitabevi’nin açılmış olması kitap dostlarını oldukça mutlu etmiştir. Bodrum inşaatla, betonla değil; edebiyatla, kitabevi ile daha güzel. Bodrum Penguen Kitabevi’nin klasik kitapçı mantalitesinin ötesinde canlı bir kültür faaliyeti yürüteceği kanaati oluştu bende. Bodrum’a hayırlı ve uğurlu gelecekleri inancı ile Penguen’cilere başarılar ve yol açıklığı diliyorum” diyerek düşüncelerini aktardı.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL