Kültür - Sanat

İki Yakamız Bodrum’da Bir Araya Geldi

Hafta sonu Kumbahçe Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde gerçekleştirilen, “İki Yaka Kültür Festivali” sona erdi. Festival için Bodrum’a gelen Leros Belediye Başkanı Michael Kolias etkinlikte en çok ilgi gören misafirlerden oldu. Kolias..

İki Yakamız Bodrum’da Bir Araya Geldi

Hafta sonu Kumbahçe Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde gerçekleştirilen, “İki Yaka Kültür Festivali” sona erdi. Festival için Bodrum’a gelen Leros Belediye Başkanı Michael Kolias etkinlikte en çok ilgi gören misafirlerden oldu.

Kolias festivalde: “Bizi birlikte tutan şeyler ayıranlardan çok daha fazla. Bugün şöyle bir öneri yapıyorum: İki belediye kardeş belediye olsunlar. Leros o kadar güzel bir tarihe sahip bir ada ki ve aynı zamanda bütün adalardan gelecek yatlara, teknelere hoş geldiniz diyebilecek bir gümrüğe sahip. Leros’un gastronomisi çok güzel. Konaklaması çok güzel. Sahilleri çok güzel. Ama her şeyden çok insanların yüreğindeki sevgi çok güzel. Size çok teşekkür ediyorum çünkü bu sıcaklığı hepinizde görüyorum ve hissediyorum” diyerek duygularını ifade etti.

İlk gün ayrıca Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Kumbahçe Mahallesi Muhtarı Nil Taşkıran’ın konuşmalarının ardından; Bodrum Kültür ve Dayanışma Derneği Halk Oyunları Topluluğu’nun ve Bodrum Ege Dansları Sirtaki Topluluğu’nun oyunları sergilendi. Oyunlar her iki yakadan kardeşlik esintileri getirirken; izleyicilerden büyük ilgi gördü.

FESTİVALİN ETKİSİ, BODRUM SINIRLARINI AŞTI.

Festivalde 300’ün üzerinde stant açıldı. Stantlarda el sanatlarından, yerel nebatlara değin pek çok ürün sergilendi. Ülkenin çok farklı bölgelerinden özel olarak festival için gelenlerin olduğu gözlendi. Akhisar’dan gelen Şeyma Pakmaya; “Eşimle ilk olarak 2018 yılında bu yöresel etkinliğe tesadüfen katılmıştık. İkinci kez katılıyoruz. Çok keyif alıyoruz. Burası adeta panayır yeri gibi. Pandemi süreci sonrasında bizlere de iyi geldi. Bodruma çok yakışan bir festival olmuş” dedi.

Esnafın da oldukça memnun olduğu festival ile ilgili görüşüne başvurduğumuz Saim Füruğ; “Geçmişte yanlış bir inanış vardı. Sanki sokak etkinlikleri mekan sahibi esnafın işini engelliyormuş gibi düşünülürdü. Bunun doğru olmadığı bu festivalle de ortaya çıktı. Festival hem ekonomik hem de ruhsal olarak bizleri çok iyi etkiledi. Keşke yılın 365 günü festival olsa” sözleriyle görüşlerini aktardı.

İlk günün öğle sonrasında Sagapo Dans Topluluğu, Yetişkinler Halk Oyunları, Kos Horokos Dans Topluluğu katılımcılarının ilgisi ile izlendi. Halil Bilgiç ve Didem Kasal, Esen Demir konserleri ilk günün ayrı bir ilgi odağı oldu. Cumartesi günkü festival etkinlikleri Ziynet Sali konseri ile sonlandı.

İKİ YAKA’DA; KÜLTÜR VE SANAT AĞIRLIĞI.

Festivalde Ali Şengün’ün “Eski Bodrum Fotoğraflarında İki Yakanın İzleri’ Sergisi ile Dilek Uslu’nun “Suret Yolculuğu” Kumbahçe festival alanında sergilenirken; Bodrum Belediyesi 1. Artemisia Sergi Salonu’nda Ahmet Şenol’un “Halk Kültürü ve Etnolojik Ürünleri” sergisi yer aldı. Hüseyin Yeter Şakar’ın yazdığı “Mazimdeki Bodrum ve Bodrumlular ile Meltemin Anatoli’ye Savurdukları” kitabı, Saner Gülsöker’in “Ayırın Develeri ve Bodrum’un Gayıkları” kitabı, Ayhan Ongun’un yazdığı “Nereye Baksam Acı” ile Şef Ahmet Çetin’in hazırladığı “Bodrum Tadında” kitapları kurulan stantlarda kitapseverlere imzalandı. Tasarımcı Maide Özgüç’ün “Bodrum Gelinleri Ağırlık Elbiseleri” defilesi ile Saloon Bodrum’un zumba performansı renkli görüntülere sahne oldu.

ŞAİR METE: “KÖKLERİMİZ ZATEN BİRDİ. DALLARIMIZ DA BİRLEŞTİ.”

Şenliğin ikinci gününde Çanakkale Folklor Araştırma Derneği, Golden Life Dans Sirtaki Topluluğu, Bodrum Yıldızları Sirtaki Topluluğu gösterimleri izleyicilerle buluştu. Pazar günü katılımcılar, sahne sanatlarından performanslara, atölyelerden söyleşilere birçok kültür sanat alanından aktivitelere katıldı. Girit yemeklerinin orijinal lezzetleri, Bodrum’un geleneksel tatları ile buluştu.

Festival, iki yaka arasında bir lezzet yolculuğu sundu. Koslu Şefler Kadri Memiş, Mihalis Potamusis ve Şef Ahmet Çetin eşliğinde yapılan workshopta peskimet ve özel Kos peyniri ile yapılan peksimetli gemici salatası, paskalya çorbası ile Zehra Denizaslanı’nın yine gemici usulü sıralı arapsaçı kuru fasulyesi katılımcılara ikram edildi.

Bodrum Kültür Turizm Ve Dayanışma Derneği oyunları ile geçmişteki gibi festivalde iz bırakanlar arasında yer aldı. Bodrum yerel yaşamının vazgeçilmez yerel müzik rengi olan Ender Kasal konseri ile festivalin Karyalı ve Halikarnassoslu esintileri, zeybek figürleri ile buluştu. Son olarak Ersin Show ve Pınar Seli ile festival finali gerçekleştirildi. Bodrumlu şair Ali Mete ise festivale ilişkin duygularını; “İki yakanın kökleri zaten birdi. Dallarımızda bu festival ile daha bir birleşti, kenetlendi. Halkların birbirine düşürülmeye, düşmanlıkların körüklenmeye çalışıldığı, halen savaş çığırtkanlığının kol gezdiği şu karanlık zamanlara adeta bir aydınlanma ve kardeşlik kıvılcımı gibi düşmekte yüreğimize bu tarz etkinlikler. Yunanlı büyük ozan Yannis Ritsos diyor ki: ‘Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların/ sıcacık bir ekmektir o, masası üstünde dünyanın. /Barış, bir annenin gülümseyişinden başka bir şey değildir.Ve toprakta derin izler açan sabanların/ tek bir sözcüktür yazdıkları: Barış.’ Barış ve kardeşlik kokulu, İki Yaka Kültür Festivali’ni tüm sanatçı kimliğimle ve yüreğimle ayakta alkışlıyorum” sözcükleriyle dile getirdi.

Haber: Ayhan Karahan

:

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL