Bodrum Kültür - Sanat Manşet

Bodrum, Mandalinasına Sahip Çıkıyor

Bodrum Yarımadası’nda, mandalinanın ana beşiği sayılan Bitez bugün “Bodrum Mandalina Hasat Festivali” ile şenlendi. Bodrumluların büyük ilgi gösterdiği festivalde çocuklar için de eğlenceli oyunlar düzenlenerek, yüz boyama etkinliği gerçekleştirildi. Yaklaşık..

Bodrum, Mandalinasına Sahip Çıkıyor

Bodrum Yarımadası’nda, mandalinanın ana beşiği sayılan Bitez bugün “Bodrum Mandalina Hasat Festivali” ile şenlendi.

Bodrumluların büyük ilgi gösterdiği festivalde çocuklar için de eğlenceli oyunlar düzenlenerek, yüz boyama etkinliği gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 bini aşkın konuğun ziyaret ettiği festivale ilgi beklenenin oldukça üzerinde oldu. Festivalde pandemi kurallarına ve hijyene gösterilen özen de dikkatlerden kaçmadı. Festivalde Bodrum’un tanınmış yerel sanatçısı Ender Kasal, Sahne Didem ve Suzan Kardeş sahne aldı. Sanatçıların konserleri katılımcı konuklar tarafından beğeni ile izlendi.

Festivalin ilk günü etkinliklerini izleyenler arasında AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Belediye Başkanı Ahmet Aras, Tarım İl Müdürü Barış Saylak, Tarım İlçe Müdürü Durmuş Çakır, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, AK parti İlçe Başkanı Osman Gökmen ve MHP İlçe Başkanı İbrahim Bilgi’nin yanı sıra Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de vardı.


Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras hasat festivaline gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Pandemiye, soğuk havaya rağmen gösterilen bu ilgi bir anlamda Bodrum farkıdır. Bodrum her tür olumsuzluğa karşın mandalinasını öksüz bırakmadı. Mandalina bize bir miras değil, dedelerimizin emanetidir. Bu emaneti gözümüz gibi korumak bu bereketli topraklara olan gönül borcumuzdur. Mandalina bu bereketli topraklar üzerine sunulmuş bir nimettir. Bizlere düşen bu kıymetli hazinemizin kıymetini bilmekten öte geliştirmektir. Bodrum Belediyesi’nin mandalina merkezli önemli projeleri var. Bunları doğrudan üreticilerimizle paylaşacağız. Sıcak iklim meyvesi mandalinamızdan, sıcaklığımızı ve ilgimizi asla eksik etmeyeceğiz. Bu festivalde katılımcı misafirlerimizin de en az bizler ve ev sahibi üreticiler denli mutlu olduğunu görmek, memnuniyetlerini gözlemek gönül zenginliğimizi-motivasyonumuzu arttırmıştır. İşin mutfağından, ilgisini eksik etmeyen konuklarımıza değin bu güzel fotoğrafı oluşturan herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. İçerisinde mutluluğun resminin olduğu bu çerçeve asla bozulmayacak.” dedi.

KOCADON: “YOK OLAN SADECE EKO-SİSTEM DEĞİL.”
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise şunları söyledi: “Bodrum’un ticaretini sadece turizm olarak görürsek yanılırız. Balıkçılık da, tarım da, halıcılık da, inşaatçılık da, denizcilik de, tersanecilik de v.s. de ekonomik hayatımızın vaz geçilmez unsurlarıdır. Tarım bu saydıklarımın içerisinde belki de en talihsiz olan sektörler içerisindedir. Köylü artık milletin efendisi değil, çünkü ortada giderek yaşanacak köy kalmamakta. Vahşi bir betonlaşma ve çarpık kentleşme süreci köylerimizi, toprağımızı, ağaçlarımızı yok etmektedir. Burada yok olan sadece eko sistem değildir. Bizzat insanın kendisi tükenmektedir. Dikkat edelim dünyamıza her geçen zamanda yeni yeni salgınlar musallat olmaktadır. Bunda doğanın acımasızca yok edilişinin rolü nedir? Bu elbette konunun uzmanlarının daha doğru yanıtlayabileceği bir sorundur. Ama şunu fark etmemiz gerekmiyor mu? Doğa daha ne yapsın? O bize tüm bereketini ve yaşamı sunarken, biz ise onu yok edecek ne kadar bilim dışılık, akıl dışılık varsa orada duruyoruz. O nedenle duruşumuzu değiştireceğiz. Toprağa basarak, ayaklarımızın üzerinde durmasını öğreneceğiz.”

ÇAKALOĞLU: “BUGÜN ONUNCU KÖY BİTEZ’DİR”
Kadın emekçilerle birebir görüşen Çakaloğlu: “Kadınların ve kadın emeğinin ağırlığı festivale renk ve nitelik kazandırmış. Kadının olduğu her yerde zarafet ve sevgi vardır. Beş bini aşkın ziyaretçinin ağırlandığı, 250 üreticinin stand kurduğu bu festivalde en ufak göze çarpan bir aksaklık ve olumsuzluk yaşanmamıştır. Bunda sanırım kadın eli değmişliğinin de etkisi olmuştur. Mandalinamızı, toprağımızı, tarımımızı, kadınlarımızı, köylülerimizi asla yalnız bırakmayacağız. Bizler doğru olanı yapacağız, dokuz köyden de kovsalar doğruyu söyleyeceğiz. Çünkü her zaman hayatın bir onuncu köyü yani bir Bitez’i vardır. Bugün Bitez onuncu köylüğünü yaptı. Bizleri adeta mahçup edercesine bir misafirperverlikle karşıladı. Ve uğurluyor” görüşlerini dile getirdi.

Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Erko da, “Mandalina Hasat Festivali”ni ziyaret edenler arasındaydı. Üreticiler ve stand açanlarla yaptığı ikili görüşmeleri not alan Erko; “Aynı zamanda Kent Konseyi Yoksullukla Mücadele Komisyonu’nda da görev yapıyorum. Bu canlı atmosferde komisyonumuzu dolayımsız ilgilendiren olgulara rastladım. Burada bulunan üreticiler, emekçiler 1 günlüğüne dahi olsa festivalin adeta hayat öpücüğü işlevi gördüğünden söz ettiler. Bizler Kent Konseyi olarak kentin yerel yaşamını oldukça önemsiyoruz. Yerel yaşamın da kendisine ait yerel değerleri vardır. Bölgemizin en önemli tarımsal değeri narenciyedir. Narenciye ürünleri içerisinde de mandalinin yeri elbette tartışılmaz. Yanlış ekonomi politikaları ile ülkemizde tarım acımasız bir şekilde tasfiye edilmektedir. Bu festivalin bir başka işlevi de; mandalina üzerinden toprağa, tarıma yönelik bir farkındalık yaratması olabilir. Bodrum Yarımadası’nda iki akciğerden söz edilecekse birisi Yalıkavak-Torba hattındaki ormanlık alandır. Diğeri ise Bitez-Ortakent-Yahşi havzasındaki narenciyelik bölgedir. Bu yönüyle bu festivalin çevreye yönelik hayati bir özelliği de var” görüşlerine yer verdi.

BİTAV’DAN BİTEZ’E DAİR ÖNEMLİ PROJELER

Etkinliğin bir anlamda ev sahibi olan BİTAV (Bitez Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği) Başkanı Mustafa Menkü, “Buradaki yoğun ilgi de gösteriyor ki; ‘Mandalina Hasat Festivali’ tek güne sığmıyor. Bu anlamlı etkinliği daha geniş zaman dilimine yaymamız gerekiyor. BİTAV olarak Bitez’e dair önemli projelerimiz var. Derlediklerimizle, birikimimizle, arşivimizle bu projelerimizi tüm Bodrum sevdalıları ile kurum-kuruluşlarla paylaşmaya hazırız. Oluşmuş ciddi bir alt yapımız var. Eko-turizmle ilgili olarak oldukça eskiye dayanan bir çalışmamız var. Bu çalışmanın geliştirilip, önünün açılması gerekiyor” diye konuşurken Bodrum Belediye Meclis Üyesi Emel Çakaloğlu da özellikle kadın üreticilerin bulunduğu standlara ilgi gösterdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL