SON DAKİKA
--:--:--

Bodrum’un Gizemli Piramitleri!

Bodrum’un bir magazin sayfalarına konu olan yüzü, bir de Bodrumluların dahi pek bilmediği gizemli yönü vardır. En eski yerleşim alanı 5 bin yıl öncesine dek uzanan bu yarımadanın sırları, henüz tam anlamıyla ortaya çıkmış değil! Bu da bizim gibi maceraperestleri daha bir Bodrum aşığı yapıyor haliyle. Bilinmeyen Bodrum’un sır dolu hikayelerinden biri de Dedeler Köyü’dür….

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bodrum’un Gizemli Piramitleri!

Bodrum’un bir magazin sayfalarına konu olan yüzü, bir de Bodrumluların dahi pek bilmediği gizemli yönü vardır. En eski yerleşim alanı 5 bin yıl öncesine dek uzanan bu yarımadanın sırları, henüz tam anlamıyla ortaya çıkmış değil! Bu da bizim gibi maceraperestleri daha bir Bodrum aşığı yapıyor haliyle.

dedeler köyü bodrum
Bodrum'un Gizemli Piramitleri! 4

Bilinmeyen Bodrum’un sır dolu hikayelerinden biri de Dedeler Köyü’dür. Ortakent-Yahşi’yi geçtikten sonra Yakaköy’den girilen köy yolu, sizi eski birkaç taş evin bulunduğu küçücük bir köye götürür. Yeşillikler arasındaki bu gizemli köyde ilk dikkat çeken yan yana dikilmiş iki piramittir!
Avram Galanti Bodrumlu, 1945’te basılan ‘Bodrum Tarihi’ kitabında bu piramitler için ‘türbe’ demiştir. Galanti kitabının ‘’Türbeler Mezarlar’’ bölümünde Dedeler’’den şöyle bahseder:
‘’Bodrum Yaka ve Geriş köyleri arasında Partiyanaz (Parthenos) denilen bir yerde, Dedeler namile marif mevkide medfun mahrut şeklinde iki türbe varsa da, bu zatların isimlerini ve nereli olduklarını bilen yoktur.”
Günümüzde de büyük olasılıkla Menteşeoğulları döneminden kalma türbeler olarak kabul ediliyor. Zaten köyün adının da bu iki piramitten geldiği söyleniyor.

dedeler köyü 2
Bodrum'un Gizemli Piramitleri! 5

KÖYLÜLERE GÖRE PİRAMİTLERİN HİKAYESİ

Dereköy’de köylülerin çok azı Türbe hakkında bilgi sahibi ama öğrendiğimiz kadarıyla hikayesi şöyle; Menteşeoğulları zamanında İki kardeş korsanlığın da çok olduğu yıllarda, Partipanas denilen kayalıklarda gözcülük yaparlarmış. Bir ara uyuya kalmışlar ve maalesef korsanlar burunlarının dibine kadar geldiklerinden, kaçmaya başlamış ve köylüye haber vermeye koyulmuşlar. Dedeler köyünden Dereköy’e haber götürmeye çalışırlarken, şu an Piramit şeklindeki türbenin bulunduğu yerde korsanlar bu kardeşleri yakalayarak öldürmüş. Köylü de anılarına saygı olması bakımından öldürüldükleri yere iki kardeşi gömerek zamanla buraya iki bitişik türbelerini inşa etmişler. Karayolu bulunmayan ve yürünerek patika yoldan ulaşılabilen yapının içinin ve çevresinin sağlam olduğu verilen bilgiler arasında.

dedeler kyü 3
Bodrum'un Gizemli Piramitleri! 6

Dedeler Köyü’nde terk edilmiş evler ve konik piramit şeklindeki iki Türbe dışında, bir cami kalıntısı ve Karia dönemine tarihlendirilen, 3 mezardan oluşan bir Kaya Mezarı bulunmaktadır.
Partipanaz’da ise Bizans dönemine ait kalıntıların bulunduğu volkanik kayanın şekli oldukça enteresandır.

BİR PİRAMİT MEZAR DA MARMARİS’TE VARDI…

Dedeler Köyü’ndeki piramit yapıların bir benzeri de Marmaris Turgut Mahallesi’nde bulunuyor. 2 bin 300 yıl öncesinden kalan mezar, birkaç yıl öncesine kadar ‘türbe’ zannediliyordu. İnsanlar, ulu birinin mezarı olarak tahmin edilen bu türbeye gelip adaklar adıyordu. Fakat geçen yıllarda, mezarın türbe olmadığı ortaya çıktı.

Antik mezar, Yunanlı boksör Diagoras ve ailesine aitti. Mimari yapı anlamında, Türkiye’de ayakta kalan tek piramit mezar olma özelliğini taşıyor. Anıt mezarın sahibi Diagoras, mezar kitabesinde ‘Hiçbir korkak mezarıma zarar vermesin’ uyarısında bulunurken; aynı köyden mezarda kaçak kazı yapanların ya öldüğü ya boşandığı ya da hasta olduğu iddia edildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Uzun: “Bir AKP’linin Saati, Bin Emekli Yapıyor.”
Uzun: “Bir AKP’linin Saati, Bin Emekli Yapıyor.”
Bodrum’da 3 Ton Hamsi Oynadı
Bodrum’da 3 Ton Hamsi Oynadı
Bodrum’da Karadeniz Rüzgarı: 10. Hamsi Festivali Pazar Günü İskele Meydanı’nda
Bodrum’da Karadeniz Rüzgarı: 10. Hamsi Festivali Pazar Günü İskele Meydanı’nda
Yalıkavak’ta Üç Açılış Birden
Yalıkavak’ta Üç Açılış Birden
İlerici Gençler Derneği Yaşlanmıyor
İlerici Gençler Derneği Yaşlanmıyor
Halep’teki Sürece, Bodrum Tepkisi
Halep’teki Sürece, Bodrum Tepkisi
Bodrum’dan Tarafsız Haber
Bodrum Haberi

Bodrum ve Muğla’dan son dakika haberleri, yerel gündem, siyaset, ekonomi, turizm ve yaşam içeriklerini tarafsız ve güncel şekilde sunan haber sitesidir.

© 2026 BodrumHaberi.com. Tüm hakları saklıdır. Sitede yer alan tüm haber, yazı, görsel ve içeriklerin telif hakları BodrumHaberi.com ve yazarlarına aittir. Kaynak gösterilmeden ve izin alınmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yayımlanamaz.