Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, TBMM’de Gündem Dışı söz alarak, Datça’da restorasyonu yapılan Çeşmeköy Camii hakkında konuştu. Gökcan, CHP’li belediyelere çattığı konuşmasında “Bir camiyi bile restore edemeyip bozanlar,..
Muğla AK Parti Milletvekili Yelda Erol Gökcan, TBMM’de Gündem Dışı söz alarak, Datça’da restorasyonu yapılan Çeşmeköy Camii hakkında konuştu. Gökcan, CHP’li belediyelere çattığı konuşmasında “Bir camiyi bile restore edemeyip bozanlar, bir de ülkeyi yönetmeye talip oluyorlar… Hadi ordan” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Gökcan; “Muğla kamuoyunu yakından ilgilendiren ve Ulusal basında da tartışılan, Datça ilçemizdeki 700 yıllık tarihi Çeşmeköy Camii, Restorasyon adı altında maalesef adeta yıkılıp yeniden yapılmıştır” diyerek şöyle devam etti:
“İş bilmez CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi tarihsel mirasımıza, kültürümüze ve emanete ihanet etmiştir. Onaylı restorasyon projesine uymamış, bambaşka bir yapı yapmışlardır. Restorasyon, işin ehli insanlarca ve bu bilince sahip kurumlarca yapılması gereken bir çalışmadır. Bu yüzdendir ki restorasyon yapılırken çok dikkat edilmeli ve aslına sadık kalınmalıdır.
Yüzlerce hatta binlerce yıl ayakta kalmayı başarabilmiş tarihi eserler, restorasyon adı altında adeta kılık değiştirebiliyor. 700 yıllık Çeşmeköy Camiinde yapılan restorasyon çalışması da maalesef buna kötü bir örnektir. Camimizin tarihi duvarlarının sıvanarak beyaza boyandığını görüyoruz. CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Osman Gürün kendi zevkine göre bir cami yaptırmış sanırım. Ancak, kendilerine hayırlı olsun diyemeyeceğim.”
Restorasyon ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı raporu da TBMM Genel Kurulunda okuyan Gökcan, Cumalı Mahallesindeki mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan caminin restorasyon projesinin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da uygun bulunduğu ancak projeye uygun restorasyon çalışması yapılmadığını söyledi.
Projede “Alaturka kiremit parçası baskılı sıva kalıntıları korunarak tamamlanacaktır” taahhüdüne uyulmadığı, Caminin çatısında kiriş sayılarının fazla olarak yapıldığı, ön cephesindeki kemerlerin biçimlerinin farklı olarak uygulandığı, Kadınlar mahfilinde onaylı projesinden farklı imalatların yapıldığı, Onaylı projesinde bulunmasına rağmen şadırvan ve avlu kapısının yerinde yapılmadığı tespit edilen raporun Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun yapacağı ilk toplantı gündeminde değerlendirileceği öğrenildi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, konu ile ilgili açıklamasında “Datça Çeşmeköy Camii Restorasyon çalışmamız ile ilgili görüş ve eleştirileri saygıyla karşılıyor, bu bilinç ve hassasiyetten dolayı herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Restorasyona başlamadan önceki bazı fotoğrafları ve farklı birkaç restorasyon çalışmasını sosyal medyadan paylaşan Gürün, “Biz tüm çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle, işin uzmanlarıyla ve bilimsel olarak, yapının durumunu göz önünde bulundurarak özgün haline uygun şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gürün, şöyle devam etti:
“Restorasyon uygulamasında mevcut sıva katmanının korunamayacak şekilde bozulmuş olması sebeiyle sıva raspası ve mevcut duvarlarda sağlamlaştırma uygulamaları yapılıştır Knidos Antik Kenti yol üzerinde bulunan yapının taş duvar örgüsünde sıklıkla devşirme taş malzeme kullanımı taş örgüsünün belirli bir düzen içermemesi, yapının özgün halinin sıvalı olduğuna dair bir kanıt niteliği teşkil etmektedir Restorasyon uygulanmasındaki kiremit baskılı sıva uygulaması, Datça’da kırsal mimaride sıklıkla görülmekle birlikte, tecilli yapının cephe duvarlarında da kısmen görülmekteydi.
Bu kapsamda kiremit baskılı sıva yapının özgün haline uygun olarak aslına uygun malzeme ve teknikle yapılmıştır. Yapıdaki tüm uygulamalar yapının onaylı restorasyon projesine uygun olarak restorasyon ilkeleri ve kurallarına göre tamamlanmıştır.
Restorasyon, Kurulun 2019 tarih 7581 sayılı kararı ile uygun bulunmuştur.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)