Bodrum’da denizin çekilmesi ile Gümüşlük Mahallesi’ndeki Tavşan Adası’na bağlanan tarihi Kral Yolu açığa çıktı. Zaman zaman su seviyesinin üzerinde kalan tarihi yoldan adaya yürüyenler olduğu gözlendi. Tarihi yolun bu görüntüsünü..
Bodrum’da denizin çekilmesi ile Gümüşlük Mahallesi’ndeki Tavşan Adası’na bağlanan tarihi Kral Yolu açığa çıktı. Zaman zaman su seviyesinin üzerinde kalan tarihi yoldan adaya yürüyenler olduğu gözlendi. Tarihi yolun bu görüntüsünü merak eden bazı vatandaşlar ise bol miktarda fotoğraf çektiler.
Milattan önce 353 yılında ölen Kral Mausolos (sevgilisi ile muhteşem gün batımlarını izlemek üzere o zamanki adıyla Asar Adası’ndaki), şimdiki adıyla Tavşan Adası‘na sahilden yürüyerek ulaşılabilen Kral Yolu’nu yaptırmıştı. Tarihi yol 150 metre uzunluğunda, 1.5 metre genişliğindedir.
Yolun diğer ucundaki adaya Tavşan adası ismi verilmesinin hikayesi, üzerinde halen yaşayan tavşanlar olmasından kaynaklıdır. Tavşan Adası halen günümüzde aşıkların ve meraklılarının, gün batımını izleme durağı olma özelliğini korumaktadır. Bazı arkeologlar Kral Yolu’na küçük müdahalelerle yılın her zamanında Tavşan Adası’na ulaşma imkanı edilebileceğini savunsa da, başka bir görüşte böyle bir girişimin tarihe darbe olacağı görüşünde.
Bodrumlu mimar ve aynı zamanda çevreci görüşleri ile bilinen Canan Tuna da, Kral Yolu’ndaki bu hareketliliğe tanıklık edenlerdendi. Mimar Tuna gazetemize yaptığı açıklamada: “Burada aslında doğa-tarih uyumuna şahit oluyoruz. Bazı aklı evvellerin turizm girdisi sağlamak için, bu yolu 12 ay aktif hale getirme yani sürekli olarak adaya yürüyerek geçilebilir hale çalışması içersinde olduklarını duyuyoruz. Bu akıllara ziyan bir düşüncedir. Hayal edilmesi dahi korkunçtur. Bu bildiğimiz yeryüzündeki insanlığa ait her değeri, hatta son zamanlarda binlerce yıllık zeytin ağaçlarını dahi paraya havale eden neo-liberalizmin utanç verici yüzüdür. Gene şanslıyız. Bu kafa Kral Yolu’nu asfaltlayabilirdi. Ya da duble yola çevirebilirdi. Hatta daha daha ileri gidip, müşteri garantili paralı yola da çevire bilirlerdi. İronisi dahi kabul edilebilir değil. Ama işte burası Türkiye!!!” görüşlerine yer verdi.
Gümüşlüklü esnaf Cengiz Pekdemir ise, “Belirli periyodik olmayan zamanda gördüğümüz bu olay gerçekten oldukça heyecan verici. Sanki doğa ve tarih de davet ediyormuş gibi önemli bir insan kitlesi de antik kentimize akıyor. Bunun bir başka boyutu da az da olsa bu durum esnafımızın da yüzünü güldürüyor. Açıkçası sorumlu yetkililerimizden görmediğimiz faydayı doğadan ve tarihten görüyoruz. Gümüşlüklüler olarak Kral Yolu silueti ile oynanmasına tamamen karşıyız” dedi.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)