Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, yerel seçimlere yönelik, Ula Belediye Yönetimi Adaylarından beklentilerini, “Yerel Seçim Bildirgesi” ile açıkladı. Gökova’da sermaye odaklı saldırılara karşı ortak yaşam alanlarını ve doğayı koruma mücadelesi..
Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi, yerel seçimlere yönelik, Ula Belediye Yönetimi Adaylarından beklentilerini, “Yerel Seçim Bildirgesi” ile açıkladı.
Gökova’da sermaye odaklı saldırılara karşı ortak yaşam alanlarını ve doğayı koruma mücadelesi veren MUÇEP gönüllüleri, ekolojik tahribatı günden güne artan Gökova’nın korunmasında Ula Belediye Başkanlığı’na büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, 2024 Mahalli İdareler seçimi öncesinde belediye başkan adaylarından beklentilerini yayınladıkları bir bildirge ile kamuoyuna duyurdu.
ÖÇK ve nitelikli koruma alanı statüsünde olan Gökova kıyılarında kaçak yapılaşmanın ve imar kanununu yok sayan yeni tip yaşam alanlarının arttığını belirten MUÇEP Gökova Meclisi, Ula Belediyesi’nin bu düzene sessiz kalmasını eleştirdi. Mevcut belediye yönetiminin, Gökova’nın ruhuna ve yavaşkent statüsüne uymayan eylemlerinin madde madde sıralandığı bildirgede şu ifadelere yer verildi:
“Gökovalılar olarak yıllardır yaşadığımız ve güncel olarak devam eden sorunlara bakıldığında öne çıkan sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1) Özel Çevre Koruma ve Nitelikli koruma alanı statüsünde olmasına rağmen özellikle kıyı alanlarında olağanüstü boyutlarda kaçak yapılaşma söz konusudur. ‘Tiny house’, ‘karavan’ veya ‘konteynır’ adı altında imar kanununa, kıyı kanununa ve özel çevre koruma hükümlerine aykırı olarak çok sayıda konut inşa edilmekte, adeta yeni mahalleler oluşturulmaktadır. Yasaya aykırı bu yapılaşmaya karşı Ula Belediyesi sessiz kalarak yol vermektedir.
2) Belediyeler Kanununa göre kurulması zorunlu olmasına rağmen halkın karar alma sürecine katılma araçlarından birisi olan Ula Kent Konseyi yıllardır kurulmamıştır.
3) Akyaka Yavaşkent statüsü olmasına rağmen yavaşkent anlayışına ve kriterlerine uygun hiçbir eylem planı geliştirilmemekte, yaşam kalitesi her geçen gün daha da kötüleşmektedir.
4) Akyaka’nın trafik sorunu başta olmak üzere birçok altyapı, koruma alanlarının korunmaması sorunları varken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bu sorunları çözmek yerine sorunları çok daha arttıracak Akyaka İmar Planı Revizyonları gündeme getirilmektedir. Bu planları durdurmak için Ula Belediyesi girişimde bulunmamakta, Akyakalılar Bakanlığa karşı mücadelede yalnız bırakılmaktadır.
5) Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde doğa koruma alanlarındaki baskıların kaldırılması, altyapı sorunlarının çözümü için atılacak adımları içeren ve yerel sivil toplum örgütlerinin önemli katkısı ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı hazırlanmıştır. ÇŞID Bakanlığı bu planı onaylamış olmasına karşın hala uygulamaya alınmamıştır. Yönetim Planı’nın paydaşlarından birisi olmasına karşın Ula Belediyesi planın uygulanması yönünde iradesini ortaya koymamakta, plana sahip çıkmamaktadır. Gökova Meclisi olarak çözümü için mücadelesini verdiğimiz bu temel sorunları bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunarak seçime katılacak tüm Ula Belediyesi adaylarına çağrı yapıyoruz:
⦁ Ula Belediyesi artık kaçak yapılaşmaya karşı sorumluluğunu yerine getirerek yasaları uygulama iradesi göstermelidir. Azmak ve deniz kıyılarında yasalara aykırı tüm işgaller kaldırılmalıdır.
⦁ Akyaka’da yavaşkent kriterlerine uygun olarak, araç odaklı değil insanı ve doğayı koruma odaklı bir trafik düzenlemesi için Akyakalıların katılımı ile ortak çözümler geliştirilmelidir.
⦁ Yasal zorunluluk olmasına rağmen yılan hikayesine dönüşen Ula Kent Konseyi artık kurulmalı ve demokratik yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmayan bu utanca son verilmelidir.
⦁ Ula Belediye Yönetimi, Bakanlığın hazırladığı rant odaklı planlara karşı Akyakalılarla birlikte harekete etmeli, Gökova ÖÇKB Yönetim Planının uygulamaya alıdıktan sonra, yönetim planı ile uyumlu imar plan değişikliklerinin yapılması için Akyakalılarla birlikte hareket etmelidir.
⦁ Gökova ÖÇKB Yönetim Planında yer alan, Akyaka’nın yavaşkent kriterlerini de içeren eylem planlarının gerçekleştirilmesi için stratejik planlama çalışması yapılmalıdır. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri ile yürütülecek bu çalışmalara yerel halkın katılımı sağlanmalıdır.”
Gökova Meclisi, taleplerinin seçim sonrasında da takipçisi olacaklarını duyurdu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)