SON DAKİKA
--:--:--

Mimar Başkan, Turgutreis Kavşağı için heykel tasarladı

Bodrum Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Turgutreis’in simgesi olacak yepyeni bir eseri kente kazandırdı. Kavşak düzenlemesi kapsamında yerleştirilen Amiral Turgut Reis heykeli, hem tarihi bir figürü yaşatıyor hem de estetik tasarımıyla dikkat çekiyor. Heykelin en dikkat çekici özelliği ise yalnızca sembolik anlamı değil, aynı zamanda arkasındaki mimari emeği. Bodrum Belediye Başkanı…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Mimar Başkan, Turgutreis Kavşağı için heykel tasarladı

Bodrum Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Turgutreis’in simgesi olacak yepyeni bir eseri kente kazandırdı. Kavşak düzenlemesi kapsamında yerleştirilen Amiral Turgut Reis heykeli, hem tarihi bir figürü yaşatıyor hem de estetik tasarımıyla dikkat çekiyor.

Heykelin en dikkat çekici özelliği ise yalnızca sembolik anlamı değil, aynı zamanda arkasındaki mimari emeği. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bir mimar olarak heykelin tasarımını bizzat çizdi, detaylarını planladı ve Mustafa İşeri tarafından üstlenilen üretim sürecinde de en küçük ayrıntısıyla yakından ilgilendi. Bodrum’un güncel haber sitesi xbodrum.com‘da yer alan habere göre Başkan Tamer Mandalinci’nin tasarladığı heykel, 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde kavşağa yerleştirildi.

Kavşağa imzasını attı! Mandalinci’nin elinden Amiral Turgutreis heykeli

“Gördüğünüz her şeyi ben tasarladım. MetalArt’a anlattım, birlikte şekillendirdik. Heykeldeki her detay bilinçli bir kararın ürünü,” diyen Başkan Mandalinci, çalışmanın teknik sürecini de yerel sanatçılarla birlikte yürüttüklerini söyledi.

Osmanlı Kadırgası üzerinde Amiral Turgut Reis ve leventleri

Heykel, ünlü Osmanlı denizcisi Amiral Turgut Reis’in adını taşıyan mahallede, onun tarihî kimliğine uygun olarak tasarlandı. Amiral, elinde kılıcıyla hücuma geçmiş bir halde, sekiz Levent’in kürek çektiği bir Osmanlı kadırgası üzerinde resmedildi.

Gemi gövdesi dalga formunu takip ederek yükseliyor.
Gemideki toplar, Levent figürleri ve çapa detayları tamamı metalden, özel kıvrım ve büküm teknikleriyle yapıldı.
Tüm üretim, Bodrum Dereköy’de faaliyet gösteren MetalArt atölyesinde gerçekleştirildi.
“İnce işçilik gerektiren bir projeydi. Metal sanki kağıt gibi işlenerek şekillendirildi,” diyen Mandalinci, heykelin sanatsal değerinin yanı sıra bölgeye estetik katkısını da vurguladı.

İki heykel birbirinin izinde!

Yeni yerleştirilen heykel, Sabancı Parkı’nda bulunan diğer Amiral Turgut Reis heykeliyle görsel bir bütünlük oluşturacak şekilde konumlandırıldı. Bu durum, kente yön veren iki farklı noktada tarihe selam durulmasını sağlıyor.

Tasarımın devamı geliyor

Başkan Mandalinci, heykelin altındaki kaide kısmının geçici olduğunu belirterek, alanın estetik düzenlemesinin devam ettiğini aktardı. Heykel kaidesi, harçlı beyaz zeminle kaplanacak ve üzerine dekoratif dolgu taşları yerleştirilecek. Aydınlatma sistemleriyle birlikte akşam saatlerinde heykelin görsel etkisinin daha da artması planlanıyor.

“Turgutreis’e Çok Yakıştı”

19 Mayıs gibi anlamlı bir günde yerleştirilen heykel, hem Turgutreis’in tarihine saygı duruşu hem de Bodrum’un kültürel mirasına katkı niteliğinde. Turgutreis halkı ve ziyaretçiler, kavşağa yerleştirilen bu eserle birlikte, geçmişin izlerini taşıyan bir simgeyle karşılanıyor.

“Bu heykel bir anıt değil sadece; tarihimize, denizcilik kültürümüze ve yaşadığımız topraklara bir saygı duruşudur,” diyen Tamer Mandalinci, projeye destek veren tüm ekibe de teşekkür etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Sipay Bodrum FK galibiyetle zirve yarışını sürdürüyor
Sipay Bodrum FK galibiyetle zirve yarışını sürdürüyor
Mimar Başkan, Turgutreis Kavşağı için heykel tasarladı
Mimar Başkan, Turgutreis Kavşağı için heykel tasarladı
Bodrum Cruise Port, Star Clipper’ı Ağırladı
Bodrum Cruise Port, Star Clipper’ı Ağırladı
Bodrumspor Rize’den 3 puanla dönüyor!
Bodrumspor Rize’den 3 puanla dönüyor!
Büyükşehir ve TMMOB Protokol İmzaladı
Büyükşehir ve TMMOB Protokol İmzaladı
Türküler Edip Akbayram’sız kaldı
Türküler Edip Akbayram’sız kaldı
Bodrum’dan Tarafsız Haber
Bodrum Haberi

Bodrum ve Muğla’dan son dakika haberleri, yerel gündem, siyaset, ekonomi, turizm ve yaşam içeriklerini tarafsız ve güncel şekilde sunan haber sitesidir.

© 2026 BodrumHaberi.com. Tüm hakları saklıdır. Sitede yer alan tüm haber, yazı, görsel ve içeriklerin telif hakları BodrumHaberi.com ve yazarlarına aittir. Kaynak gösterilmeden ve izin alınmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve yayımlanamaz.