Bodrum

Bu da Oldu! Plajı Belediyeye Taşıdılar

Bodrum’da 7 haftadır her hafta bir plajda kıyı işgallerine karşı eylem yapan Özgür Kıyılar İnisiyatifi bu hafta ilginç ve Türkiye’de bir ilk olan eyleme imasını attı. Topluluk, plajlarda eylem yapacak..

Bu da Oldu! Plajı Belediyeye Taşıdılar

Bodrum’da 7 haftadır her hafta bir plajda kıyı işgallerine karşı eylem yapan Özgür Kıyılar İnisiyatifi bu hafta ilginç ve Türkiye’de bir ilk olan eyleme imasını attı. Topluluk, plajlarda eylem yapacak ve yürüyecek bir boş alan dahi bulmakta güçlük çektikleri gerekçesi ile eylemlerini Bodrum Belediye Meydanı’na taşıdı. Mayo, bikini, şezlong, şişme havuz, şemsiye, deniz yatağı, deniz gözlüğü, palet, güneş yağı ile meydana gelen eylemcilerin etkinliği yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgiyle izlendi. Çok sayıda eylemci oluşturdukları ücretsiz halk plajına havlularını plaja serip, şişme havuzlara su doldurarak, palet ve deniz gözlüklerinide taktı. Eylemcilerden bazıları güneş yağı sürüp,şezlonglara uzandı. Mayo ve bikinileri ile güneşleneneylemcilerin; “Koş vatandaş koş şemsiye şezlong ücretsiz halk plajı” diye bağırdıkları görüldü.Turistler eylem esnasında bol miktarda fotoğraf çekip, video kaydı yaptılar. Çekim yapan turistlerden Laure Mauren; “Türkiye’ye ilk gelişimiz. Buradaki manzarayı görünce çok şaşırdık. Bu etkinliğin sebebini öğrendiğimde yapanlara hak verdim. Kaldığımız otelin önündeki plajdan denize girdiğimizde sorun yaşamıyoruz. Ama başka koylara gittiğimizde bize belli belli bir limit harcama dayatılıyor. Bu tabi ki çok rahatsız edici. Para benim. Niye başkasının belirlediği bir sınırda harcama yapmak zorundayım? Kendi özel mülkü olsa anlarım. Ama değilmiş” görüşlerine yer verdi. 

Eylemciler: “Başkan Buraya.”

Eylem esnasında topluluk adına konuşan Selda Yeter: “7 hafta boyunca ne Bodrum belediyesinden ne de Bodrum kaymakamlığından bu yaşanalar ile ilgili en küçük bir tepki görmedik. Bizde dedik ki madem plajlarda bize havlumuzu serecek yer yok, bizlerde gidelim belediye meydanına havlularımızı serelim.Sayın kaymakam bey biz size geldik, kaleminizden randevu talebinde bulunduk. 7 haftadır bekliyoruz. Anayasal hakkını arayan biz yurttaşların sesini duyacak mısınız? Tüm halkın eşit ve serbestçe kullanımına açık kıyıların kanunsuz işgaller ile halka kapatılmasına veya ücret ödeyerek ile kullanımına izin verilmesine, aksi durumda sözlü ve fiziki şiddet uygulanmasına sessiz mi kalacaksınız? Sayın Tamer Mandalinci ve belediye yönetimi bakın bizler buradayız ve anayasal haklarımızı istiyoruz. Peki siz neredesiniz? Safınızı belli edin bizim yanımızda mısınız? İşgalcilerin yanında mısınız?Bizler hem kaymakamlık makamından hem de belediyemizden bu kanunsuzluklara karşı kanunu uygulamalarını, herkesin eşit ve serbestçe kıyıya erişimini engelleyen kanunsuzlukları sonlandırmalarını talep ediyoruz” görüşlerini dile getirdiğinde eylemcilerden, “Başkan Buraya” sloganları yükseldi. 

Karaosmanoğlu: “Bodrum’dan Başka Bodrum Yok.”

Eylemin katılımcılarından ve aynı zamanda Kumbahçe’de liman yapılmasına karşı duran inisiyatifin de aktivistlerinden avukat Esra Karaosmanoğlu da: “İçler acısı bir fotoğraf var şu anda karşımızda. Sahil işgallerine karşı kıyıda eylem alanı bulamadık. Buradayız öyle mi? Bu bizim değil, esasen birilerinin utanç fotoğrafıdır. Hangi akla hizmet ederek bize ait kamusal alanların işgaline göz yumuyorlar? Aslında görmezden gelmekte bir anlamda onaylamaktır. Aynı zihniyet Kumbahçe’yeliman görünümlü bir marina yapmak istedi. Halkın kararlı duruşu ve dayanışması ile bu girişim şimdilik durduruldu. Ama henüz tamamen ortadan kalkmış tehlike yok. Yeniden gündeme getirilmeyeceğinin de garantisi yok. Buna kalıcı çözüm bulmak için çalışıyoruz. Yani demek istediğim; Denizin içini de, denizin kıyısını da aynı doymak bilmez rantiyecizihniyet işgal ve talan etmek istiyor. Bodrum toplumsal refleksi yüksek ve bu manada bereketli bir toprak. Tüm yarımadada sorumluluk taşıyan güçlerin, duyarlı insanların, kendisini bu topraklara bağlı hissedenlerin birleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Görünen o ki, bunların bu tür planları bitmeyecek. Ve biliyoruz ki; Bodrum’dan başka bir Bodrum da yok” görüşlerine yer verdi. 

Eylemciler ellerinde “Kıyılar Halkındır, Tüm İşgaller Kalkıncaya Kadar Kıyılardayız” yazılı pankart ve “Kıyılar Halkındır”, “Kıyı Kanununu Uygula”, “Elini Çek, Kıyılar Halkındır”, “Denize Erişim Herkesin Hakkı”, “Kıyılar Halkındır, Halkın Olacak” yazılı dövizleri taşıdılar. Ve sık sık; “Yasayı Uygula İşgali Kaldır”, Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak” “Denizler Dereler Nehirler Sermaye Değiller” sloganları attılar. Bu hafta sonu Yalıkavak Plajı’nda kıyı işgaline karşı eylem yapılacağı duyurusu ile eylem sonlandırıldı.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL