Bodrum

Bodrumlu Kandırıldı, Cezalandırıldı!

Bodrum’da DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kentin 2040 yılına kadar su sorununu çözmek için hazırladığı proje çöktü. Bodrum’ a içme suyu veren Mumcular ve Geyik Barajı’nda su kalmadı, barajlar kapatıldı. Bodrumlu..

Bodrumlu Kandırıldı, Cezalandırıldı!

Bodrum’da DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kentin 2040 yılına kadar su sorununu çözmek için hazırladığı proje çöktü. Bodrum’ a içme suyu veren Mumcular ve Geyik Barajı’nda su kalmadı, barajlar kapatıldı. Bodrumlu soluğu mahkemede aldı. 34 yıllık Mumcular barajındaki su krizini ve bölge halkının yaşadıklarını SÖZCÜ görüntüledi. Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu sözcüsü Gürol İnan “DSİ’ye göre 7 yıl önce Bodrum’un 20240 yılına kadar su sorunu çözülmüştü. Su sorununu çözmeyi bırakın eldeki suyun yarısını son 5 yılda hatların patlaması nedeniyle boşa aktı. Bodrumlu kandırıldı, cezalandırıldı. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. İlçede halen 34 mahalleye 5 gündür su verilemiyor.

İKİ BARAJDA SU BİTTİ, KAPAKLAR KAPATILDI

Bodrum Yarımadası’na içme suyu temini eden Mumcular Barajı’ndaki su miktarı 18 milyon metreküpten 1 milyon metreküpe düştü. Geyik Barajı’nda ise su miktarı yok denilecek kadar azalınca ilçeye su temin eden iki baraj kapatıldı.

BODRUM’DA 3 BİNDEN FAZLA İSALE HATTINDA PATLAMA OLDU

DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kentin su sorununu 2040 yılına kadar çözme iddiası ile 1986/1989 yılında yapılan proje kapsamında 6 yıl içerisinde 3 binden fazla isale hattı patlaması oldu. Suyun yarısı boşa akarken 50 Milyon TL. lik zarar meydana geldi. Milyonlarca ton su boşa aktı.

BODRUMLULAR SOLUĞU MAHKEMEDE ALDI

Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu sözcüsü Gürol İnan “DSİ’ye göre 7 yıl önce Bodrum’un 20240 yılına kadar su sorunu çözülmüştü. Su sorununu çözmeyi bırakın elde ki suyun yarısını son 5 yılda hatların patlaması nedeniyle boşa aktı. Bodrumlu kandırıldı, cezalandırıldı. Ayıplı imalat nedeniyle kent susuzluğa mahkum edildi. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. İlçede halen 34 mahalleye yaklaşık 2 haftadır su verilemiyor. Yağmur yağmazsa Bodrum aylarca susuz kalabilir” dedi.

2011 YILINDA BAŞBAKAN ERDOĞAN BODRUM’UN SU SORUNUNU ÇÖZDÜKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Bodrum merkezi iktidarın politikalarından yıllarca çok çekti. Bodrum’a su temin eden Mumcular ve Geyik barajları var. DSİ 2011 yılında yaptığı yatırımlarla su borularını döşedi, onlarda patlamaya başladı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 17.11. 2011 tarihinde Anadolu Ajansı aracılığı ile yaptığı açıklamada Bodrum’un 2040 yılına kadar su sorununu çözdük açıklaması yaptı. Devlet bu yalan söyleyecek hali yok ya. Proje ile birlikte su boruları patladı. DSİ projeside çöktü. Çünkü AKP Bodrum’a hiçbir zaman yatırım gözüyle değil hep rant gözüyle baktı.Bu proje o zaman Erdoğan’ın açıkladığı 111 muhteşem projesinden biriydi.Hem içme hem kullanma suyunu 2040 yılına kadar çözdük demişlerdi. Bodrum’da hem AKP politikası hem su boruları patladı, AKP’nin yalanları patladı, su bitti, su yoksa yaşam yok” dedi.

MUMCULAR BARAJI BODRUM’UN CAN DAMARI

Bodrum’un en verimli topraklarının bulunduğu sebze ve meyve bahçelerinin yer aldığı Mumcular Ovası’nda barajın kapatılması ile çiftçiler ve hayvancılıkla geçimini sağlayanlar zorda kaldı. Mumcular Barajı’ndaki en son durumu SÖZCÜ kameraları görüntüledi, vatandaşların yaşadığı sıkıntı ortaya çıktı.
Mumcular Barajı ve etrafındaki 6 köyün Bodrum’un yiyecek deposu olduğun belirten evli ve iki çocuk babası 60 yaşındaki çiftçi Süleyman Utçu barajın ortasında konuştu. Utçu “Burada doğdum büyüdüm hayvancılık ve tarım yapıyoruz. 1989 yılından bu yana Bodrum tarihinde baraj hiç bu kadar susuz kalmamıştı. Kentin nüfusu pandemi ile birlikte aşırı arttı. Bize yetmeyen su yaz aylarında kimseye yetmedi. Bodrum’da halen 30 mahalleye haftalardır su verilemiyor. Mumcular Ovası’nda ürün tarlada kaldı. Su verilemeyen sebzeler tarlada kaderine terk edildi. Köylü traktör ile su taşıyarak hiç olmazsa bu sezonunu ürününü kurtarmaya çalışıyor. Kuraklığı gören yetkililerde ne yazık ki hiçbir önlem almadı. Kuyularda sular bitti, iyimiz Allah’a kaldı. Yağmur yağmazsa tarımda hayvancılıkta biter, taşıma su ile tarım olur mu” dedi.

BARAJIN SULARI ÇEKİLDİ TARİHİ KÖY VE KİREMİT FABRİKASI GÜN IŞIĞINA ÇIKTI

Barajdaki su oranını görmek isteyen Bodrumlular hafta sonunda baraja akın etti. 30 metre derinliğin 2 metreye düştüğü barajın tam ortasında kalan yerde yaklaşık 300 yıl önce Anadolu’dan göçen Yörüklerin kurduğu Çömlekçi Köyü’nün harabelerini ortaya çıkardı. Geçimini çömlekçilik ve kiremitçilikten kazanması nedeniyle Çömlekçi köyü adı verilen eski yerleşim yerinde, sular altında kalan kiremit fabrikası, yel değirmeni han ve su kemerleri gün ışığına çıktı. Mumcular Barajı’nın hemen yanındaki Bahçeyaka Köyü’nde yaşayan Süleyman Utçu “Çocukluğumuz buralarda geçti. O zaman baraj yoktu. Değirmenler eski baraj ve kiremit fabrikası vardı. Bodrum ve Milas’taki evlerin tamamında bu fabrikadan üretilen tuğla ve çatılarda kiremitler kullanıldı. Barajda su şu anda o kadar azaldı ki tüm bunlar yeniden gün ışığına çıktı. Barajdaki su seviyesinde beklide tarihinde ilk kez bu kadar azalıyor, şaşkınız. Baraj resmen kurudu. Her geçen gün kötüye gittik bundan daha da kötüsü olamaz çünkü su bitti” dedi.

SU YOKSA HAYATTA YOK GEÇİMDE YOK

55 yaşındaki çiftçi Ayşe Sarı “Bu yaşıma geldim barajda suyun bu kadar düştüğünü görmedim: Tarlada ürün dağda hayvanlar susuz kaldı. Taşıma su ile daha ne kadar üretim yapabiliriz ki, yağış olmayınca yer altı su kaynakları kuyularda kurudu. Bu bir felaket İşimiz Allah’a kaldı. Barajda su olmazsa, ne tarım ne hayvancılık olur, o zaman geçimde olmaz, hayatta olmaz” diye konuştu.

SU BİTTİ BUNDAN KÖTÜSÜ OLMAZ

İsmet Karabaş “Barajlardaki su oranı her yıl azalan yağışla birlikte dibe vurdu. Bodrum’da nüfus beklenenden çok arttı, sulanan tarım arazilerinde üretim arttı.
Suya daha çok ihtiyaç duyulduğu anda yağmurlar kesildi. Önlem ve tedbirler alınmadı, işimiz Allah’a kaldı”
şeklinde konuştu.

83 YAŞINDAYIM BÖYEL KURAKLIK GÖRMEDİM

83 yaşında iki çocuk 4 torun sahibi Fehime Özkan “83 yaşındayım buralarda böyle bir kuraklık görmedim. Kuraklık hemen gelmedi tabi ama önlemler de alınmadı. Barajda su resmen bitti, Bodrum’un birçok mahallesine bugün dahi su verilemiyor. Ağaçlar bitkiler kurumaya başladı İklim ile birlikte burada doğa değişti” dedi.

ARAS: SU KONUSUNUN KRİZ HALİNE GELECEĞİNİ BİLİYORLARDI

Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras ise İlçedeki nüfus artışının, salgından sonra Bodrum’a olan göçlerin su kullanımını artırdığını belirterek “2022’ye oranla bu yaz, kişi başı kullanılan su miktarı 3 kat arttı. İklim krizinin etkileriyle başlayan kuraklık, barajların kuruması, yeraltı sularının seviyesinin düşmesi gibi etkenlerin de bir araya geldiğini düşünürsek biz bu yazı çok zor geçirdik. Bodrum’un su sorununu çözmek için yapılan projedeki bazı hatalar, boru patlakları ile gündeme geliyor. Oradaki kaçak bizi ve vatandaşlarımızı çok zorladı.” dedi.
Su krizine yönelik olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Milas’ta yeni bir baraj için DSİ’den izin istediğine ama konunun ÇED süreçlerine takıldığına da değinen Başkan Ahmet Aras, “Bunun kriz haline dönüşebileceğini biliyorlardı. Su krizi dünyanın önündeki en büyük tehditti. Bu tarih çok yakına geldi ve bunu bizler de beklemiyorduk. Hâlâ yağış yok ve barajlar kurudu. Mumcular ve şimdi Geyik Barajı da kapandı. MUSKİ bunu çözmenin yollarını arıyor. Denizden arıtma da kullanılabilecek yöntemlerden birisidir. Dünyada bu yöntem çok gelişti. Eğer çok sıkışırsak 4 ay içerisinde deniz suyundan arıtarak vatandaşlarımızın hizmetine sunabiliriz. Vatandaşımızın tereddüdü olmasın. Bodrum‘un ihtiyacı yıllık 44 milyon metreküp, sadece iki tane termik santralin kullandığı su miktarı 32 milyon metreküp. Bunlar ortadan kalkarsa şu anki sorunlar büyük oranda ortadan kalkacaktır.” diye konuştu.
Bodrum’un yaklaşık 30 mahallesine yaklaşık bir haftadır su verilemiyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL