Bodrum

Egeli Kadınlar; “Vardık, Varız, Var Olacağız” Dedi

18-19 Mart tarihlerinde Egeli kadınlar önemli bir etkinlik gerçekleştirdiler ve bu yıl 14. kez buluştular. Denizli’de gerçekleşen etkinliğe Muğla, Afyon, Aydın, İzmir, Kütahya, Manisa ve Uşak’tan da aktif katılım oldu…

Egeli Kadınlar; “Vardık, Varız, Var Olacağız” Dedi

18-19 Mart tarihlerinde Egeli kadınlar önemli bir etkinlik gerçekleştirdiler ve bu yıl 14. kez buluştular. Denizli’de gerçekleşen etkinliğe Muğla, Afyon, Aydın, İzmir, Kütahya, Manisa ve Uşak’tan da aktif katılım oldu.

Ulusal, bölgesel ve yerelde çalışma yapan sivil toplum örgütlerinden, yerel yönetimler, barolar ve üniversitelerden oluşan toplamda 102 bileşenden 202 kadın temsilci katıldı. Bölgedeki Bozkurt ve Merkezefendi Belediyeleri dışında ayrıca Balçova, Buca, Çiğli, Efeler, Konak, Seferihisar ve Turgutlu Belediyeleri de kadınların büyük ege buluşmasına önemli katkı sağladılar. Denizlisporlu Kadınlar Derneği’de, Denizli merkezli toplantının dikkat çeken isimlerinden oldu. 14. Ege Kadın Buluşması’nda sekiz ana başlık altında kurulan atölyelerde kadın ve çocuklara ilişkin sorunlar mercek altına alınıp, tartışıldı. Çözüm önerileri somutlaştırıldı. Tüm toplantı birikimi sonuç bildirgesine dönüştürülerek kalıcılaştırıldı. 14. Ege Kadın Buluşması’nın sonuç bildirgesi ve etkinlik içeriği kamuoyu ile tüm Ege Bölgesi’nde eş zamanlı olarak paylaşıldı. Bodrum’da da beş kadın temsilciden oluşan bir heyet tarafından bu doğrultuda basın açıklaması gerçekleştirildi. Bodrum heyetinden Gül Toral’ın açılış konuşmasını gerçekleştirerek; kadın mücadelesinde birliğe, laikliğin önemine, önümüzdeki süreçte kadınların özgürleşme mücadelesinin belirleyiciliğine değindi. Ardından depremde yitirdiğimiz 50.000’i aşkın yurttaşımızın anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

“ANAYASAYA UYMAYANLAR, ANAYASA YAPAMAZ.”

Ege Kadın Buluşması Platformu’nun sonuç belgesi Bodrum’da Atatürkçü Düşünce Derneği’nde düzenlenen bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. Platformun Muğla İl Sekreteri Yüsra Miskioğlu’nun okuduğu açıklamada; “Laiklik, bilimselliğin, inanç ve ibadet özgürlüğünün güvencesidir. . İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceğiz. Sözleşmede de belirtildiği gibi, şiddetle mücadelenin yolu hayatın her alanında kadın erkek eşitliğinden geçiyor. Medeni yasa devre dışı bırakılarak, cümle oyunları ile erkek çok eşliliğinin önü açılamaz. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hiçbir alanda bir ayrımcılık nedeni olmamalıdır. Özgür ve katılımcı bir yasa yapma ortamını sağlayacak siyasi reformlar yapılmadıkça olumlu gelişme beklenemez. Medeni yasa devre dışı bırakılarak, cümle oyunları ile erkek çok eşliliğinin önü açılamaz. Anayasaya uymayanlar, anayasa yapamaz. Toplumun özgür ve aktif katılımı olmadan anayasa yapılamaz. İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceğiz. Sözleşmede de belirtildiği gibi, şiddetle mücadelenin yolu hayatın her alanında kadın erkek eşitliğinden geçiyor. Anayasa’nın 90. Maddesi, 6251 sayılı onay yasası ve 6284 sayılı şiddet yasasında da belirtildiği gibi İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir ve her alanda etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır” görüşlerine yer verildi.

CENGİZ: “KADIN ÖZGÜRLEŞMEDEN, TOPLUM DA ÖZGÜRLEŞEMEZ.”

Basın açıklamasını yapan komisyon içerisinde yer alan Sabriye Somon Cengiz de; “Bodrumlu tüm kadınlar platformumuzun iştirakçisidir. Ancak kadın sorunu sadece kadının sorunu değildir. Aksine ahlaken erkeğin daha çok sorunudur. Çünkü bu sorunun kaynağı kadınlar değildir. Unutulmasın ki; kadın özgürleşmeden toplum da özgürleşemez. Kadın doğası gereği karanlıktan değil, aydınlanmadan taraf olmalıdır. Gericiliğin kadına biçtiği tek rol vardır. O da her boyutta köleliktir. Ama artık kadınlar kölelik zincirlerini kırıyor. Bu durumun yobazlığın fincancı katırlarını ürküttüğü tartışma götürmez. Bizler, cinsiyeti, tercihleri nedeniyle hiç kimsenin ayrımcı, eşitsiz uygulamalara maruz kalmadığı bir dünyayı istiyoruz. Bu pekala mümkün. Karşılıklı saygı ve sevginin esas olduğu hanelerde eşit ve özgür bir yaşamı savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Bodrum bu yönüyle Anadolu’nun en bereketli olduğu topraklardan birisidir. Güçlü bir geleneğimiz var. Bu geleneğimizi bugünkü mücadele ile geleceğe taşımak gibi onurlu bir görevimiz var. Dün vardık. Bugün halen mücadele ile var olmaya devam ediyoruz. Yarının özgür ülkesinde de var olacağız” ifadelerini dile getirdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL