Bodrum

Güneşin Kadınları Bodrum’u Anadolu’ya Tanıtıyor

Bodrum’da üreten kadınların kolektif ve katılımcı gücünü ekonomiye kazandırmak ve Bodrum’un yöresel mutfağını tanıtmak amacıyla 6 Ekim 2019 tarihinde kurulan “S.S. Güneşin Kadınları Bodrum Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifi”, geniş..

Güneşin Kadınları Bodrum’u Anadolu’ya Tanıtıyor

Bodrum’da üreten kadınların kolektif ve katılımcı gücünü ekonomiye kazandırmak ve Bodrum’un yöresel mutfağını tanıtmak amacıyla 6 Ekim 2019 tarihinde kurulan “S.S. Güneşin Kadınları Bodrum Kadın Girişimi ve Üretim Kooperatifi”, geniş ürün yelpazesiyle Türkiye’nin her bölgesine Bodrum lezzetlerini ulaştırıyor. Kooperatif kurucu başkanı Bodrum Belediye Meclis Üyesi İyi Partili Özlem Özdemir, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, ilçedeki basın mensuplarına kooperatifin ürettiği yöresel ürünlerin ikram edildiği bir davet düzenledi. Konacık’taki Nilüfer Ev Yemekleri Restoranı’nda gerçekleştirilen buluşmada gazetecilere Bodrum’un geleneksel düğün mutfağından ot yemekleri, çaykama, lokum pilavı ve tatar ikram edildi. Kooperatif üyesi kadınların da katıldığı buluşmada “Güneşin Kadınları” Kooperatifi hakkında bilgi veren Özlem Özdemir, kentin kadim medeniyetler döneminden bu yana yaşatılan lezzetlerini sadece Bodrum’da kurulan Pazar ve festival gibi etkinliklerde değil, online satış ağı ile Türkiye’nin her yerindeki tüketicilere ulaştırdıklarını anlattı.

Asıl mesleği eczacılık olan Güneşin Kadınları Kooperatif Başkanı Özlem Özdemir, Bodrum Yarımadası ile özdeşleşen ve “şifa kaynağı” olarak bilinen epidemik bitkiler başta olmak üzere, zeytin ve zeytinyağından üretilen ürünler, Bodrum mandalinası ve bergamot reçeli gibi Bodrum’un marka değerleri olarak bilinen tatların, kooperatif üyesi kadınlar tarafından üretilerek satışa sunulduğunu kaydetti.

“AMACIMIZ ÜRETEN KADINLARIMIZA KAZANDIRMAK”

Özellikle Karaova’da yaşayan kadınların ekonomik anlamda güçlenmesini ve girişimcilik sistemine dahil olmasını sağlamak amacıyla başlatılan kooperatif projesinin üç yılda gelişerek büyüdüğünü belirten Özdemir, üretimde tümüyle geleneksel hazırlama ve saklama tekniklerini kullandıklarını, ürün gamında yer alan her ürünün Bodrum’a özel olduğunu vurguladı. Bağımsız bir kadın kooperatif olduklarını söyleyen Özlem Özdemir, şöyle devam etti:

“Bodrum’u Bodrum yapan çok özel lezzetler ve ürünler var. Bunlardan biri zeytin ve zeytinyağından üretilen ürünlerdir. Zeytin çeşitlerimizin yanı sıra otantik tekniklerle ürettiğimiz, eski zamanlarda evlerimizde temizlikte bile kullandığımız zeytinyağlı sabunu öne çıkardık. Bugün online alışveriş sitelerinde satışı yapılan ve çok ilgi çeken bir ürün haline geldi.

Ürünlerimizi çok değişik organizasyonların olduğu festivallerde, yereldeki organizasyonlarda, tüketici pazarlarında tüketici ile buluşturuyoruz. Aynı zamanda bir web sayfamız var,  web sayfamız üzerinden de yine internet ortamında tüketici ile yine ürünlerimizi buluşturuyoruz.”

Kooperatifin tamamen bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurgulayan Özdemir, “Sahada üreten kadının, sahadaki tüm sorunlarına kulak verip onu seslendirmek, duyurmak, ona pazarda destek olup ürünlerinin pazardaki sunumlarında ve ekonomik anlamda güçlendirip, ailesi ile çoluğuyla çocuğuyla daha ferah, daha güçlü, ayakları üzerine basan kadınlar olmaları için destek veriyoruz. Amaç tamamen kadına dair… Yani kadının güçlenmesi ile ilgili. Yerelde de oldukça geniş kadın kitlelerine, üretici kitlelerine ulaştığımızı düşünüyoruz ve yaptığımız bu çalışmadan çok keyif alıyoruz. Aslında üretici kadınlarımızın doğal sahadaki tarlalarına, seralarına, halı tezgahında ürettiği halıya kadar onların yanına ulaşıp, gidip onlarla hayatlarındaki sorunlara da dokunmaya, onlara destek olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız işten çok mutluyuz. Keyif alarak yapıyoruz.” diye konuştu.

Özlem Özdemir, Güneşin Kadınları Kooperatifi’nin önümüzdeki dönemde el sanatları ürünleriyle de öne çıkmayı planladığını belirterek, üreten her Bodrumlu kadının kooperatife katılabileceğini sözlerine ekledi.

Haber: Selda Öztürk

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL