Bodrum Siyaset

Bodrumlu Kadınların ‘Laiklik’ Hassasiyeti

Kocaeli valisi Seddar Yavuz iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda; “Devletin bugünkü tanımı laiklik olsa da ki biz laikliği yanlış anlıyoruz hala. Bu ülkede ket, çelik fanus devletin ideolojisi İslam’dır”..

Bodrumlu Kadınların ‘Laiklik’ Hassasiyeti

Kocaeli valisi Seddar Yavuz iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda; “Devletin bugünkü tanımı laiklik olsa da ki biz laikliği yanlış anlıyoruz hala. Bu ülkede ket, çelik fanus devletin ideolojisi İslam’dır” demişti. Bunu üzerine Atatürkçü Düşünce Derneği Kocaeli Şube Başkanı ADD Şube Başkanı Taylan Bingöl, açıklama yaparak; “Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un Valilik binasında haddini aşan ve anayasamızın değişmez maddelerine aykırı skandal cümleleri sebebi ile suç duyurusunda bulunacağız. Kentin ve ülkenin asıl sorunu bu tip dinci yapılanmalardır. Yapay gündemler ile siyaset yapmıyoruz. Cumhuriyet devrimlerini koruyoruz. Tavrımız net!” demişti. Ülkenin pek çok bölgesinden valinin açıklamasına tepkiler yağmıştı.

SARAÇBAŞI: “LAİKLİK AKLIN ÖZGÜRLEŞMESİDİR.”

Bununla ilgili olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı: “Siyasal ve toplumsal yaşamda Atatürk ilke ve devrimleriyle kazandığımız hak ve özgürlüklerin yok edilmeye çalışıldığını; laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin hiçe sayıldığını hemen her gün yeni örneklerle görüyor ve yaşıyoruz. Kadınların çalışmamasını, sokağa çıkmamasını, kız çocuklarının okula gönderilmemesini savunacak kadar çağdan uzak, akıl ve bilimle bağını kesmiş bir tarikatın şeyhinin cenaze töreni ve törenin neredeyse devlet protokolüne dönüştürülmesi bunun en son ve an acı örneklerinden biridir. Devletin Kocaeli Valisi Anayasanın Laiklik ilkesini yok sayacak açıklamalar yapıyor. Trabzon’un Of ilçesinde hafızlığını tamamlayan 250’den fazla kişi, icazet töreni için kentte cübbeli ve sarıklı olarak dolaşıyor. Benzer görüntüler, ülkemizin farklı illerinden, ilçelerinden de geliyor. Cumhuriyet’in demokratik bir nitelik kazanması ve yaşatılması, yönetenlerin ve yönetilenlerin sorumlu bireyler olarak görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri ile olanaklıdır. Laiklik aklın özgürleşmesi, özgürlüğün, adaletin herkese eşit sunulması demektir. Aklı ve bilimi Temel alan Atatürk Cumhuriyeti’nde kim ki onun karşısındadır, biliniz ki Cumhuriyetin de, geleceğimiz gençlerimizin de karşısındadır. ÇYDD olarak, çocukların eğitimindeki engelleri ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için çalışmaktan; çocuklarımızın karma, laik, bilimsel ve ücretsiz eğitim hakkını savunmaktan asla vazgeçmiyoruz. Şunu bilmeliyiz ki, çağdaş bir gelecek, bugünün ve geleceğin güçlü kadınları ile mümkün olabilir” görüşlerine yer verdi.

Eğitim-Sen Bodrum İlçe Temsilcisi Yüksel Okyay ise; “Siyasi iktidar dün olduğu gibi bugün de gündem değiştirmek için her yaptığı gibi laikliğe saldırı, dini kullanma yoluna gitmektedir. Halk açlık, yoksulluk içinde bırakılmıstır, çözüm üretmek yerine ayrıştırma, ötekileştirme yolu seçilmektedir. Laiklik bu ülkede çocuklar, gençler, kadınlar başta olmak üzere tüm halk için vazgeçilmezdir. Laik bir ülkede devletin dini olmaz, egitim din eksenli yapılamaz, halkın vergileri diyanete aktarılamaz. Bireylerin inancı olur, devletin değil. Diyanet kaldırılmalıdır. Eğitim Sen olarak Laik Bilimsel, Demokratik ve Anadilde Eğitim Mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“LAİKLİK DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİN DE GÜVENCESİDİR.”

İyi Parti Kadın Politikaları Bodrum İlçe Başkanı Nilay Konday; “Laiklik, çağdaş demokrasilerin ön koşuludur. Çünkü, inananı da inanmayanı da koruyan bir ilkedir. ‘Laiklik’, birilerinin iddia ettiği gibi İslamiyet’in karşısında değildir. Tam tersine, dini özgürlüklerimizin koruyucusu ve kollayıcısıdır. Laikliklik dini özgürlüklerin de güvencesidir. Anayasa’nın değiştirilemez ilkelerinden birinin, devletin bir valisi tarafından tartışma konusu yapılmasını manasız buluyorum. Aynı zamanda talihsiz bir açıklama olmuş” dedi.

CHP Bodrum İlçe Yöneticisi Beyhan Altınsoy ise; “Kocaeli Valisi burada karanlık bir niyet açığa çıkarmıştır. Artık kendilerini gizleme gereği dahi duymuyorlar. Bu ifadeler AKP’nin, “Hedef 2023″ rüyasını da açığa çıkarıyor. Türkiye, CHP’nin tavizsiz duruşu ve çağdaş-laik aydın insanları ile böylesi bir karanlığı yaşamayacaktır. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun kamu görevlilerine, bürokratlara: ‘Bugün kararlar alırken, düsturunuz sadece milletimizin refahı olsun. Siz bu milletin onurlu evlatlarısınız, bunu hiç unutmayın’ çağrısının ne kadar gerekli ve yerinde olduğu da bir kez daha açığa çıkmıştır. Vali Yavuz’a hak ettiği tepkiyi veren Kocaelili yurtsever, çağdaş, demokrat kamuoyunu Bodrum’dan selamlıyoruz” görüşlerine yer verdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL