Kültür - Sanat

Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi Bodrum’da

Bodrum’da Midtown Alışveriş ve Yaşam Merkezi içerisinde yer alan “Metreküp Bodrum”da açılan “İstanbul Oyuncak Müzesi sergisine katılan müze kurucusu Sunay Akın katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.Bodrum’un en dikkat çekici alanlarından..

Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi Bodrum’da

Bodrum’da Midtown Alışveriş ve Yaşam Merkezi içerisinde yer alan “Metreküp Bodrum”da açılan “İstanbul Oyuncak Müzesi sergisine katılan müze kurucusu Sunay Akın katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.
Bodrum’un en dikkat çekici alanlarından biri olan “Metreküp Bodrum”da Midtown Alıveriş ve Yaşam Merkezi ana sponsorluğunda 30 Haziran tarihlerine dek açık olacak, düşlerin ve uygarlık tarihinin oyuncakla ilişkisinin incelendiği “Oyuncak: Hayallere Yolculuk” sergisinde, oyuncak müzenin kurucusu Sunay Akın çocuklar ile oyuncak dünyasında keyifli bir gezi yaptı.

“Metreküp Bodrum”da açılan Türk şair, yazar, araştırmacı, gazeteci ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın tarafından 20 yıl boyunca 40 ayrı ülkeden satın alarak oluşturduğu ve yoğun bir katılımın olduğu “İstanbul Oyuncak Müzesi”nde Sunay Akın katılımcılara oyuncak dünyası ve sergide bulunan oyuncaklar hakkında bilgiler verdi. Akın kaidelerde bulunan oyuncakları hangi ülkelerden geldiklerini, oyuncakların geliş hikayelerini eğlenceli bir dil ile oyuncak meraklısı çocuklara anlattı.

Her oyuncağın müzelik olamayacağını söyleyen Sunay Akın, Midtown’da bulunan “Metreküp Bodrum”un sergi açılabilecek en uygun alan olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi;
“İstanbul Oyuncak Müzesi’nin Türkiye’nin değişik kentlerinde sergi açması için pek çok teklif geliyor. Hepsine çok teşekkür ediyorum; ama bizim için oyuncakların sergilendiği mekan çok önemli. Kentlerde vatandaşların bir arada bulundukları mekanlar alışveriş merkezleri; ama alışveriş merkezlerinde de sergi açılacak nitelikte, düzeyde olanları bulmak hemen hemen imkansız. Fakat Bodrum’da bu güzel mekana geldiğimde ve incelediğimde sergi salonu olabilecek “Metreküp Bodrum” adında harika bir mimari yapı gördük ve çok sevdik. Buraya oyuncak müzesinin küratörü, bu konuda yetkin arkadaşlar geldiler ve çalıştılar. Daha sonrasında ise İstanbul Oyuncak Müzesi’nde aylarca sürecek olan bir çalışma oldu. Eş zamanlı süreçte Metreküp’teki arkadaşlarımız da mekanda çalışmalarını sürdürdüler ve tasarladılar. Birçok genç ve yetenekli arkadaşlarımızın uzun süreli çalışmaları sonucunda bu sergi ortaya çıktı. Sonuç olarak doyurucu ve nitelikli bir sergi oldu. Doyurucu olmak ne demek; gerçekten bilginin yer aldığı, oyuncak tarihinin en değerli müze değeri taşıyan oyuncakların sergilendiği bir yer. Burada sergilenen oyuncakları ancak ve ancak dünyanın en seçkin müzelerinde görebilirsiniz. Her oyuncak müzelik değildir.”
“Oyuncak: Hayallere Yolculuk” sergisinde 1830’lu yıllara ait oyuncaklarının da bulunduğunu belirten Akın sözlerine şöyle devam etti; “Burada görmüş olduğunuz oyuncakların pek çoğu, neredeyse tamamı ülkemize hiç gelmedi. Çünkü zaten kendi dönemlerinde çok az sayıda üretildiler, üretilenler de kırıldı, döküldü ve sağlam olarak birkaç koleksiyonerde kaldı. Onlar da yurtdışında. Ben bu insanlardan kızlarını istemeye gider gibi gidip oyuncakları satın aldım ve işte ülkeme kazandırdım. Müzemizde 1830 ile 1840’lı yıllara ait oyuncakları görebiliriniz. 1850 ve 1860 dönemlerine de ait oyuncak örnekleri sergimizde mevcuttur. Tekrar ediyorum; bu sergideki oyuncaklar müze değerini taşıyan ve kendi alanında en seçkin, en ender bulunan oyuncaklardır.”
İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ın oyuncak koleksiyonundan oluşturulan
“Oyuncak: Hayallere Yolculuk” sergisi ziyaretçilerine, oyuncak tarihinin en değerli eserlerini bir araya getirerek aydınlanmanın ve uygarlığın ışığını sunmaktadır. Müzede geleneksel ve yerli üretim oyuncakların yanı sıra çeşitli ülkelerin tarihini yansıtan seçkin örnekler de yer almakta. Oyuncak müzesi bu eşsiz oyuncak koleksiyonuyla gerçeğe dönüşen düşlerin tarihine tanıklık etmekte, hayallerin ayak izlerini takip ederek gerçeğe ulaşmanın en somut örneklerini oyuncak tarihiyle sunmaktadır.

Daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş oyuncaklarının da yer aldığı 200’ü aşkın antika oyuncak koleksiyonu Bodrum’da ilk kez, 14 metre yüksekliği ve spiral mimari yapısıyla Bodrum’un en dikkat çekici alanlarından biri olan Metreküp Bodrum’da Midtown Alıveriş ve Yaşam Merkezi ana sponsorluğunda 30 Haziran’a dek ziyaret edilebilir. Ayrıca, İstanbul Oyuncak Müzesi “Oyuncak: Hayallere Yolculuk” sergisinin ana sponsoru Midtown Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Bodrum’un kültür ve sanat etkinliklerine verdiği değeri sergi ana sponsorluk desteğiyle göstermekte.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL