Bodrum Kültür - Sanat

Bodrum’dan Nazım Hikmet Geçti

Vatan şairi Nazım Hikmet Bodrum’da anıldı. Etkinliğin adı; “İçimizdeki Nazım” oldu. Bodrum Belediyesi organizasyonu ile yapılan anmanın adresi Umurça Parkı idi. Etkinlik şiir ve müzik dinletisi tarzında gerçekleştirildi. Anma etkinliğine..

Bodrum’dan Nazım Hikmet Geçti

Vatan şairi Nazım Hikmet Bodrum’da anıldı. Etkinliğin adı; “İçimizdeki Nazım” oldu. Bodrum Belediyesi organizasyonu ile yapılan anmanın adresi Umurça Parkı idi.

Etkinlik şiir ve müzik dinletisi tarzında gerçekleştirildi. Anma etkinliğine katılan yurttaşlar nazım dizelerini dinlerken, müziklere hep bir ağızdan katılırken gecede duygusal anlar da yaşandı. 3-Haziran-1963 de yaşamını yitiren şairin ölüm yıldönümü nedeniyle gerçekleşen anmaya mahalle yaşayanlarından da katılımın yüksek olması dikkatlerden kaçmadı. Nazım şiirlerini Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularından Altan Gördüm okudu. Ülkede diksiyonu ve beden dili en güçlü tiyatrocular arasında  sayılan sanatçı Gördüm’ün sahne performansı izleyicilerin büyük beğenisi ile karşılandı.

Gördüm anmada; “Gericilik sanattan ve sanatçıdan korkmaktadır. Bunda da haksız değildir. Sanatçının ilerlemenin karşısında yer alması eşyanın tabiatına aykırıdır. Nazım döneminde de bu böyleydi. Bugünde farklı bir manzara ile karşı karşıya değiliz” görüşlerine yer vererek; Nazım Hikmet’in, Orhan Kemal ile caza evi anılarına da değindi. Sanatçı Haluk Çetin de, gitarı ve kadife sesi ile geceyi aydınlatanlardandı. Müzisyen Çetin; Nazım şiirlerinden besteler yanında anma gecesinde Ahmet Arif, Bedri Rahmi Eyüpoğlu dizelerinden yapılan müziklerden de kesitler sundu. Haluk Çetin müziklerine izleyiciler de katılım gösterdiler. Bilginer ve sanatseverler arasında, adeta solist, vokalist uyumu yaşandı. Çetin de Nazım’ın edebiyat ve politik yaşamından izleyicilerin ilgisini çeken bilgiler paylaştı. Sanatçının izleyicilerin katışımından ve coşkusundan dolayı memnuniyeti dikkatlerden kaçmadı.

SANATÇILAR BODRUM’UN GÖNÜLLÜ KÜLTÜR ELÇİLİĞİNE GÖNÜLLÜLER.

Şiir ve müzik dinletisi ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edildi. Aras konuşmasında sanatçıların toplumu ilerletebilmek için, aykırı fikirler savunması gerektiğinin altını çizerek; Nazım Hikmet’in, Mustafa Kemal Atatürk’e özel önem ve yer verdiği Kuvayı Milliye Destanı şiirinden söz etti.

Aras konuşmasında yerel yönetim olarak sanatın ve sanatçının yanında olmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, en kıymetli yatırımın insana dair olduğunu dile getirdi. Aras özetle: “Biz şairlerin, sanatçıların, aydınların kısacası umudun insanlarının olarak dünyaya barışı ve kardeşliği; Türkiye’ye de demokrasiyi, özgürlüğü getireceğine inanıyoruz. Bu inançla büyük ozan Nazım Hikmet’i de 59. Ölüm yıldönümünde sonsuz saygı ve sevgiyle anıyoruz. Şu anda etkinliği gerçekleştirdiğimiz alan sadece klasik bir park değildir. Burası aynı zamanda bir sanat atölyesidir. Kısa sürece bu eşsiz mekanımız önemli etkinliklere tanıklık ve sahipliği yapmıştır. Daha da yapacağından gayrı, önemli bir yükü asla zorlanmadan taşımıştır, taşımaktadır. Burada çiçeklerinin-ağaçlarının sulanmasından; kültürel, toplumsal, sosyal etkinlik organizasyonuna değin emeği geçen herkese de ayrıca teşekkür ederim” diyerek görüşlerini ifade etti.

Etkinliğin katılımcılarından Bodrum Yöresi folklorunun duayen isimlerinden ve aynı zamanda parkın bulunduğu Umurça Mahallesi sakinlerinden Akın Fetvacı da; Geçmiş dönemde kademe olan parkın bu noktaya gelmesindeki süreci özetleyerek; “Bu park sadece mahallenin değil, Bodrum Yarımadası’nın da önemli bir boşluğunu doldurmaktadır. Böylesi alanları çoğaltmak Bodrum’a, memlekete en önemli hizmettir. Görüldüğü gibi bu alanlar zaten süreç içerisinde çok amaçlı kültürel, sosyal, toplumsal faaliyet alanları oluyorlar. Mahallemizdeki Nazım Hikmet anması hepimizi mutlu etmiştir. Bizlere bu güzel ve anlamlı geceyi yaşatan herkesin yüreğine, emeğine sağlık” dedi.

CHP İlçe Başkanı Halil Karahan’ın da izlediği ve katılımcılarla sohbet ettiği etkinliğin bitimi sonrası da renkli görüntüler yaşandı. Sanatçılar ve sanatseverler birebir diyalog kurup, birlikte anı fotoğrafları çekildiler. Altan Gördüm ve Haluk Çetin, Bodrum’un adeta kültür elçisi olma misyonunu gönüllü olarak üstlenebileceklerini, Bodrum’daki aydınlanma potansiyelinin bunu hak ettiğini ifade ettiler.      

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL