Bodrum

Adrese Teslim Kıyı Kanunu Değişikliği!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kıyı Kanunu’nun uygulanmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik değişikliği ile yönetmeliğe, “Meskun olmayan ve henüz tapu..

Adrese Teslim Kıyı Kanunu Değişikliği!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kıyı Kanunu’nun uygulanmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelik değişikliği ile yönetmeliğe, “Meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış Hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanlarında veya 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve/veya Turizm Merkezi ilan edilerek ilgili Bakanlıklarca kesin tahsis, kesin izin ve/veya üst hakkı verilmiş ve turizm işletmesi belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanlarında, mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine yapılan itirazların Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca değerlendirilmesi sonucunda, bu alanların kıyı özelliği taşıyıp taşımadığının bilimsel ve teknik gerekçelere dayanarak hazırlanacak teknik raporda belirtilmek kaydı ile yeni bir kıyı kenar çizgisi tespiti yapılması” bendi eklendi.

Peki bu yönetmelik değişikliği ne getiriyor?

Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne göre, bu değişiklik kıyıların halka kapatılması ve özel mülke dönüştürülmesi riskini getiriyor.
Kıyı kullanımı konusunda yeni istisnalar getiren söz konusu değişiklikle, kıyılarda yapılaşmanın da önü açılmış oldu.
Kıyıları özelleştirme hamlesi olarak değerlendirilen bu değişiklik hangi istisnaları kapsıyor?
1.Meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyılar
2.Turizm işletmesi belgesi almış bazı yapıların bulunduğu kıyılar
3.Mevcut kıyı çizgilerine yapılan itirazların teknik raporla yeni bir kıyı çizgisi tespiti yapılan kıyılar.

Bu muğlak ifadelere ilişkin anlaşmazlıklarda, kıyı kenar çizgisi Valiliklerin takdiri ile belirlenecek!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL