Muğla Siyaset

Bodrum’da Diriye, Dalaman’da Ölüye Yol Yok

Yollardan, köprülerden, tünellerden geçişlerin paralı olması pek çok dramatik olayı da kamuoyunun gündemine taşıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Göcek Tüneli’nde de akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Dalaman’da yaşayan bir ailenin..

Bodrum’da Diriye, Dalaman’da Ölüye Yol Yok

Yollardan, köprülerden, tünellerden geçişlerin paralı olması pek çok dramatik olayı da kamuoyunun gündemine taşıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Göcek Tüneli’nde de akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı.

Dalaman’da yaşayan bir ailenin Antalya’dan gelen cenazesi, cenaze aracı şoförünün üzerinde nakit para olmadığı gerekçesi ile Göcek Tüneli’nden geçirilmedi. Sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği zaten acılı ve şaşkın olan cenaze sahiplerini sıcağı sıcağına haberimizin dışında tutmak istedik. Fethiye ile Dalaman’ı birleştiren ve Muğla ile Antalya arasında bağ kuran Göcek Tüneli 960 metre uzunluğunda. Geçiş ücreti olarak da 15 TL nakit alınıyor. Tünel, Tinsa İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi tarafından 25 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle yapıldı. Tünelin yapılışı esnasında gelen tepkiler üzerine başta dönemin AKP Muğla Milletvekili Ali Boğa olmak üzere tüm ilgililer tünelden geçişin ücretsiz olacağını ifade etmişti.   

CENAZE, PARALI TÜNEL GİŞESİNE TAKILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze nakil aracı şoförü Fatih Barut yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: “Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden aldım cenazeyi. Dalaman’ın girişine kadar geldim. Cenaze ikindi namazında defin olacaktı. O yüzden yetişmesi gerekiyordu cenazenin. Ben daha önce Göcek Tüneli’nden geçmiştim ama nakit olup olmadığını hatırlamıyordum. Bizim araçlarımızda HGS sistemi olduğu için otobanlardan sürekli HGS ile geçiyoruz. Nakit para istediler, benim de üzerimde nakit yoktu. Kredi kartı ile ödeyebileceğimi söyledim, ‘Olmaz’ dediler.

Cenazenin yetişmesi gerektiğini zaten 5 kilometre bir yolum kalmıştı. ‘Hiçbir şekilde biz bırakamayız’ dediler. Ben de, ‘Size cüzdanımı bırakayım yarım saate dönmüş olurum, size ödemesini yaparım’ dedim. Yine kabul etmediler. Güvenlik gelince ona rica ettim, ‘Kardeşim sen bunu cebinden ver ben parayı senin hesabına atayım, para hesabına geçsin sonra ben gideyim, çünkü cenazenin yakınları bekliyor’ dedim. ‘Olmaz’ dedi. 20 metre geri çıktım. Orada cenaze yakınlarını arayıp durumu anlattım. Onlar da, Dalaman’dan cenaze nakil aracı ile geldiler. Gişenin yanında cenazeyi Antalya Büyükşehir Belediyesi Cenaze Nakil Aracı’ndan, Dalaman Belediyesi’nin Cenaze Nakil Aracı’na aktardık. Ben oradan geri döndüm. Cenaze yetişsin diye de yolda durup yemek yemedim. Su bile almadım, gayret gösterdim. Cenaze yakınları beni gasilhane de beklerken, yöneticilerin ‘Gişeden geçirmiyorum’ demesi biraz tuhaf oldu. Benim mağduriyetim söz konusu değil ama cenaze yakınları mağdur oldu.”

Süleyman Girgin’den Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Zor Sorular (Tıkla, izle)

GİRGİN: “MUĞLALI ASLA SAHİPSİZ DEĞİLDİR.”

Söz konusu tünelle ilgili defalarca Ulaştırma Ve Alt Yapı Bakanlığı’na sorular soran CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin yaşanan akıl ve vicdan dışılığa karşı tepkisini dile getirerek; “Burada her şeyi para, vatandaşı ise müşteri olarak gören zihniyetin pik noktasını yaşadık. İnsanlarımızın cenazeleri dahi bu zihniyetin gişelerine takılıyor oldu. Artık cebinde paran yoksa ölmek suç oldu. Diriye saygınız yok, ölüye bari saygınız olsun. Biz gelenek ve göreneklerimizden böyle öğrendik. Ölüye saygı en kutsallarımızdandır. Ölülerimizi geçirmedikleri köprülerden, yollardan, tünelden rant elde ediyorlar. İnsanların acılarını dahi kendi içlerinde yaşamalarına izin vermiyorlar. Dalaman’da acıyla bekleyen cenaze yakınlarının yaşadıkları psikolojik travmayı ve yıkımı düşünebiliyor musunuz? Umarız bu rezaleti ve dramı kendileri yaşamazlar. İşin bir başka boyutu yolsuzluk yolsuz bırakıyor. Bodrum’un Kızılağaç’ında dirilerimizi, Dalaman’ın Göcek Tüneli’nde cenazemizi yolsuz bırakıyorlar. Ulaşım kamusal bir haktır. Özellikle kamu yolları piyasacı mantıkla rantiyeye havale edilemez. Hele hele cenazelerimize paradan dolayı, barikat olacak bir yolu ve yolsuzluğu kabul etmemiz mümkün değil. Bu tünelin içindeki karanlığı aşacağız. Tünelin sonundaki aydınlığı görmemiz gerek. Unutmayalım: Bu karanlık tünelden, aydınlık bir çıkış mümkün. Bu akıl almaz olayın da peşini Muğla’nın milletvekili olarak bırakmayacağım. Muğlalı asla sahipsiz değildir” görüşlerine yer verdi.    

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL