Ege Gündem

Göcek Soygunu Bir Kez Daha Meclis’te

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “Deli Dumrul Tüneli” olarak adlandırdığı Göcek Tüneli’ni 3 kere soru önergesi vererek ve üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile getirerek TBMM gündemine taşımıştı. En..

Göcek Soygunu Bir Kez Daha Meclis’te

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin “Deli Dumrul Tüneli” olarak adlandırdığı Göcek Tüneli’ni 3 kere soru önergesi vererek ve üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dile getirerek TBMM gündemine taşımıştı.

En son Ocak ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesini; Bakan Karaismailoğlu, 9 Mart tarihinde, tek cümleyle şöyle yanıtlamıştı: “Yap-îşlet-Devret (YİD) modeliyle ihalesi yapılan Göcek Tüneli’nin yapım işi sözleşmesinde herhangi bir araç garantisi bulunmamakta olup, YİD projelerinde tüm iş ve işlemler; mevzuatına uygun olarak, Uygulama Sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir.”

Bu cevabı gayriciddi olarak değerlendiren Girgin, “Ulaştırma Bakanı Göcek Tüneli ile ilgili sorularımıza yuvarlak yanıtlar vererek, geçiştirmektedir. Fakat biz, halk adına denetim yetkisini elinde tutan TBMM’de, Göcek Tüneli’ni her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.  

2025’E KADAR GÖCEK TÜNELİ SOYGUNU DEVAM EDECEK

Girgin tünel hakkında şu bilgileri verdi: “Muğla ilimiz ile Antalya’yı birbirine bağlayan ve 2006 yılında açılan Göcek tüneli yap işlet devret modeliyle 13 Milyon dolar harcanarak tamamlanmıştır. 900 metrelik bu tünel için hem geliş hem de gidiş yönünde iki defa ücret ödemek zorundasınız. Göcek Tüneli yalnızca 960 metre olmasına karşın, bu tünelden geçişten 11 lira gibi afaki bir ücret alınmaktadır. Buna karşın, içerisinde Göcek Tüneli’nin 3 katı büyüklüğüne sahip Selahattin Tüneli bulunan 119 km uzunluğundaki İzmir-Aydın Otoyolu yalnızca 7.5 liradır. Bu iki farklı fiyat politikasının hiçbir mantıki gerekçesi bulunmamaktadır.

“GÖCEK TÜNELİ ÜCRETSİZ OLACAK” SÖZLERİ FOS ÇIKTI

Tünelle ilgili “ücretsiz olacak” sözlerini hatırlatan Girgin şöyle dedi: “Tünel geçişinin ücretsiz olacağı ilan edilmesine rağmen devlet tarafından yapılan ikinci tünel de ilk sözleşmenin bitim süresi olan 2032 yılından 7 yıl mahsup edilerek şirkete devredilmiştir. Yani soygun 2025’e kadar sürecek.”

“Bırakın ücretsiz yapmayı sürekli zam yapıyorlar” diyen Girgin, “Son zamlarla birlikte, yeni ücretler birinci sınıf araçlar için 9 liradan 11 liraya, ikinci sınıf araçlar için 15 liradan 19 liraya, üçüncü sınıf araçlar için 20 liradan 25 liraya, dördüncü sınıf araçlar için ücret 30 liradan 38 liraya, motosikletler için ise 3 lira yerine 4 liraya yükseltildi” bilgisini verdi. Zamlara tepki gösteren Girgin, “seçim döneminde AKP’nin “Müjdeler olsun Dalaman Ücretsiz Göcek Tüneli” diye pankart asıldığını hatırlattı ve  “O pankartları asan iktidara soruyorum: Verdiğiniz sözleri niye yerine getirmiyorsunuz? Günübirlik siyaset anlayışıyla bol kepçeden seçim vaadi verip, ilk fırsatta vatandaşı zamlara boğuyorsunuz. Cumhuriyetin 2. Yüzyılında bu anlayıştan vatandaşlarımızın ferasetiyle kurtulacağız” dedi.

“TBMM GÜNDEMİNDE TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Daha önce 3 kere soru önergesi veren Girgin, “Göcek Tüneli kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığını açıkça gösteriyor. Bu nedenle, Göcek Tüneli’ni TBMM gündeminde tutmaya devam edeceğiz” dedi. Girgin verdiği soru önergesinde şu soruları sormuştu:

1)Göcek tünelinden açıldığı günden bu güne kadar kaç araç geçmiştir?

2)Şirket tünelin açılışından bu güne kadar ne kadar kâr yapmıştır?

3)Ücretsiz olacağı şeklinde verilen sözler ne zaman yerine getirilecektir?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL