Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un deprem bölgesine yaptığı yardım faaliyetini bizzat koordine edip, sahada yönetti. Kendisinin de aktif olduğu on günlük zorlu süreçle ilgili bilgi veren Aras: on gün..
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’un deprem bölgesine yaptığı yardım faaliyetini bizzat koordine edip, sahada yönetti. Kendisinin de aktif olduğu on günlük zorlu süreçle ilgili bilgi veren Aras: on gün süren yoğun yardım faaliyetini Bodrum Belediyesi toplantı salonunda, yerel ve ulusal basın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen bilgilendirme toplantısında anlattı. Belediye Başkanı Aras, bölgede Bodrum’dan gönüllülerin ve belediye ekiplerinin çalışmalarına devam ettiğini ifade etti. Bodrum Belediyesi Merkez Hizmet Binası’nda gerçekleşen açıklamada; “Orada çok büyük bir yıkımla karşılaştık. Antakya diye bir şey kalmamış. Çok büyük bir alan. Arama kurtarma çalışmaları yapmak kolay değil. Oradaki çalışmalar için teknik ekipmanın, her şeyin olması gerekiyor. İğneyle kuyu kazılıyor. Çocuk, genç, yaşlı, engelli herkes sokaktaydı. Elektrik, su yok. Her yer yıkılmış. Çok büyük bir travma. Orası anlatılmaz görmek ve yaşamak lazım. Gördüklerimi yaşamım boyunca unutmayacağım” diyerek gözlem ve izlenimlerini aktardı. Toplantı esnasında oldukça duygusal anlar yaşadığı göze çarpan Aras, tekrar deprem bölgesine bu kez de muhtemelen Malatya’ya gideceğinin de bilgisini iletti.
Toplantının devamında Aras Bodrum’n bölgede yapabildiklerini ve yapmayı hedeflediklerine yer vererek; “Erken gitmemiz çok önemliydi. Bodrum’dan gelen gönüllü ve görevlilere belediye olarak araç gereç ve lojistik sağladık. Bölgenin yemek ihtiyacını gidermek üzere mobil mutfaklar kurduk, çadır kurulumları yaptık. Sağlık hizmetlerine önemli katkılar sunduk. Bölgenin su ve tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesine ciddi katkı sunduk. Çöp araçlarımızdan, cenaze araçlarımıza değin elimiz orada enkazın altındaydı. Çocuk oyun alanları kurduk. Bodrum Belediyesi Hatay-Arsuz Dostluk Kenti’ni açtık. Daha da genişletecek ve işlevli hale getireceğiz. Sadece Bodrum Belediyesi olarak değil; gönüllü kişi, sivil toplum yapıları, kuruluşlarla da oradaydık. Dayanışmada tekleştik. Şu konuda herkes müsterih olsun. Bodrum’dan gönderilen hiçbir yardım heba olmadı. Yardımın örgütlenmesinde adeta örnek bir çalışma yürüttük. 1500 kişi kapasiteli, 400’e yakın konteynır kuracağız. Son olarak aldığım rakamla Bodrum’dan 207 tır yardım malzemesi amaca uygun ve hakkaniyetli olarak depremzede yurttaşlarımıza ulaştırıldı. Belediyemizden toplam 13 mimar, mühendis ve inşaat teknikeri personeli halihazırda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hasar tespit çalışması yapmaktadır. Belediyemizden, gönüllülerden, sivil toplum oluşumlarından önemli bir toplam halen bölgede aktif olarak çalışıyor” dedi.
Başkan Aras depremin Bodrum’a mevcut yansıması ve deprem nedeni ile yarımadada oluşacak değişimlerle ilgili de bilgilendirmede bulunarak; “Şu anda belediye olarak 200 civarında mağdur vatandaşı Bodrum’da misafir ediyoruz. Bodrum’da şimdilik 7 bin civarında depremzede var. Bu sayı daha da artacak. Bundan sonrası için devletimiz bir an önce kalıcı destekler yapmalı çünkü konu, boyutu sebebiyle belediyeyi aşıyor. Millet olarak, devlet olarak bu afetin de altından kalkacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini dile getirdi. Aras ayrıca Bodrum için öngörülen göç ile ilgili değerlendirmelerde de bulunarak; Bodrum’un taşıma kapasitesinin dolduğuna ve bu konuda çalışma yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Su, elektrik, yol, alt-yapı ya da jeolojik etütlerin de bir an önce yapılmasını önemli olduğunu söyledi. Aras depremden Bodrum açısından çıkarılacak derslere de değindi.
Bodrum’un da deprem bölgesi olduğunun altını çizerek bu konuda da açıklama yapan Başkan Ahmet Aras, şunları söyledi: “Acilen Mimarlar odamız, TMMOB ile çalışma başlatmalıyız. Sadece belediyenin yeteceği bir iş değil. Hep birlikte Bodrum’un depremsellik raporunu ortaya koymamız lazım. Ayrıca imar planları yapılırken bu zemin etütleri yeteri kadar yapıldı mı? Eğer Hatay’da bu yapılsaydı, fay hatlarının üzerine binalar yapılmazdı. İmar planlarının gözden geçirilmesi, inşaat mevzuatının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Ben buradan vatandaşlara da öneriyorum. Bodrum’da vatandaşlar binalarının deprem risklerini yaptırsınlar. İmar Barışı’ndan sonra Bodrum’da bağımsız bölümler artarak 300 bin oldu. Tek bağımsız bölüm otelin şu anda 50 bağımsız bölüm konut haline geldiğini görüyoruz. Rezidans oldu hepsi. Otellerde odalar birleştiriliyor. O yüzden bunların da incelenmesi gerekiyor. Sonra bu yapı denetim mevzuatını tekrar gözden geçirmek gerekecek” ifadelerini kullandı. Son olarak Bodrum’da yardımların toplanma yöntemi, Bodrum Belediyesi ismi ve logosu ile ilgili yaşanan tartışmalara dair de; “Bodrum Belediyesi hepimizindir. Bu tartışmayı anlamsız buluyorum. Birileri başka siyasi hesaplara girmişler. Böylesi acılı zamanlarda ve seri olarak dostluk, kardeşlik eli uzatmamız gereken bir dönemde bu tartışmayı gereksiz buluyorum” dedi. Başkan Aras toplantının ardından depremzedeleri Bodrum’da konakladıkları otellerde ziyaret ederek geçmiş olsun ve başsağlığı ziyaretlerinde bulundu.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)