Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kadın üreticilerin ekonomik hayata katılımlarına destek olmak amacıyla Türkiye’yi baştan başa dolaşan “Kız Kardeşim Eğitim Tırı” Muğla’daydı. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi..
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kadın üreticilerin ekonomik hayata katılımlarına destek olmak amacıyla Türkiye’yi baştan başa dolaşan “Kız Kardeşim Eğitim Tırı” Muğla’daydı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Habitat Derneği ve Coca-Cola Türkiye işbirliği ile yürütülen “Kız Kardeşim Projesi”nin Muğla etabı tamamlandı. Türkiye’deki 26’ncı durağı olan Muğla’da kadın üretici ve girişimcileri misafir eden Kız Kardeşim Eğitim Tırı’nda, Muğla’nın 13 ilçesinden 56 kadın eğitim aldı. Üretici ve girişimci kadınlar; Finansal Bilinç, Müşteri İlişkileri ve Satış, Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri, Gıda Güvenilirliği ve Hijyen, Etiketleme Mevzuatı, Sosyal Medyada Reklam ve Bilinirlik, Mobil Fotoğrafçılık, Dijital Dünyada Güvenlik konu başlıklarında eğitimler aldı.
Eğitimi tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve İl Tarım Müdürü Barış Saylak takdim etti. Sertifika törenine kadın üretici ve girişimciler ile Tarım İl Müdürlüğü yönetici ve teknik personeli katıldı.
Sertifika töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’da kadın üreticilere ve özellikle de kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık tanıdıklarını belirterek “Tarlada izi olanın, harmanda da üretimde de sözü olur. Bugün Muğla’da tarımda kadınlarımızın izi var. Cesaretle, her şeye rağmen, yiğitçe ‘Üretimde ve girişimde ben de varım’ diyen tüm kadınlarımızın ellerinden öpüyorum, saygılar sunuyorum” dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Muğla’da “Daha çok kadın çiftçi, daha çok proje ve daha çok yatırım” sloganı ile çalıştıklarını belirten Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son 5 yılda yapılan ve uygulanan projelerle; sadece kadın çiftçilere yönelik Bakanlığımız ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 10 projeyi hayata geçirdik. Muğla’nın Saklı Çeyiz Sandığı, Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği, Kadın Dayanışması ile Koyun Yetiştiriciliği, Kadınlar Zeytinleri ile Birlikte Doğacak, bu projelerden birkaçıdır. Kadın üreticilerimizin üretimle birlikte yönetim anlamında kooperatiflerde, ziraat odalarında ve diğer üretici örgütlerinde aktif olmaları önemsiyoruz. Bu nedenle her alanında yönetici sayısının artması noktasında çalışmalarımız devam ediyor.”
Barış Saylak, Muğla’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üretim yapan 4 bin 596 kadın üretici olduğunu vurguladığı konuşmasında, 2022 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam 5 bin 650 kadının İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimlere katıldığını açıkladı.
Sertifika alan Fethiyeli kadın üretici Asiye Güldür de törende yaptığı konuşmada, “Bakanlığımızın ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün düzenlediği bütün eğitimlere katılmaya çalışıyorum. Her eğitim her yeni çalışma bizim ufkumuzu açtığı gibi çalışmalarımızı bir üst seviyeye taşıyor. Bir kadın ve bir anne olarak tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğini önemsiyorum. Kız Kardeşim Projesi, biz kadınların bir olma gücünü, aidiyet duygusunu en iyi anlatan çalışma ve ben bu projede eğitim aldığım için çok mutluyum. Kadın isterse, her şeyi yapar diyerek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de törendeki konuşmasında “Kız Kardeşim projesini Nevşehir’den başlattık. Hakkari, Yüksekova, Mardin ve Tekirdağ gibi pek çok ilimize gittik. Muğla bizim 26’ncı durağımız. Bu işi zirvede, yani Muğla’da bırakalım istedik. Bu vesileyle Kız Kardeşim Projesini başlatan, uygulayan, sponsor olan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Muğla’yı “Tarımın başkenti” olarak nitelendiren Gizligider, “Türkiye yüzyılında güçlü tarım ve güçlü ormancılık vizyonuyla bazı değişikliklere gideceğiz. Ekilmeyen toprak, işlenmeyen arazi, boş kümes, boş ahır kalmasın istiyoruz. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapacağız. Sözleşmeli tarım ve hayvancılığa geçerek, üretenin ve tüccarın tam bir hukuki koruma altında olduğu bir sistemin çerçevesini çizeceğiz. Üretim planlaması yaparak, suyu, iklimi, toprağı önceleyen yeni bir sistem oluşturacağız.” dedi.
Türkiye’nin yüzde 100’ün üzerinde ürün yeterliliği olan bir ülke olduğunu kaydeden Gizligider “Dünyada pandemi nedeniyle gıda krizi oldu, fakat Türkiye’yi teğet geçti. Pandemi döneminde eli öpülesi çiftçilerimiz, kız kardeşlerimiz ekmeye, dikmeye, üretmeye devam etti. Biz sadece 85 milyonu beslemiyoruz, ülkemize gelen 50 milyona yakın turisti de besliyoruz. Bizim hayalimiz, çiftçimiz sadece karnını doyurup gününü ya da yılını kurtarmasın, dünyaya meydan okusun! Planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Vatandaşımız, artık doğduğu yerde doysun. Aynı zamanda doyursun, çevresine de faydası olsun istiyoruz.” diye konuştu.
[…] Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar pek çok ilde alana […]