CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, dün Marmaris’te çıkan yangının ardından açıklamalarda bulundu.“Eskiden tüm Türkiye genelinde elektrik dağıtım ve bakım işleri TEDAŞ üzerinden yapılıyordu. Her kurumda olduğu gibi elektrik dağıtım işi..
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, dün Marmaris’te çıkan yangının ardından açıklamalarda bulundu.
“Eskiden tüm Türkiye genelinde elektrik dağıtım ve bakım işleri TEDAŞ üzerinden yapılıyordu. Her kurumda olduğu gibi elektrik dağıtım işi de özelleştirilerek her bölge için farklı özel elektrik dağıtım firmalarına verildi. Bu şekilde elektrik nakil hatlarında ve kent içi şebekeler de bakımsızlıktan ciddi sorunlar yaşanmaya başladı” diyen Girgin, Elektrik Mühendisleri Odası, yangının trafodan kaynaklanmış olması halinde sorumluların dağıtım şirketleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu söylüyor. Bu konuda mutlaka bir soruşturma yapılıp sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.
Yangının söndürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Girgin açıklamasında şunları söyledi:
“Dün Marmaris’te çıkan yangının nedeninin görgü tanıklarına göre trafo olduğu iddia ediliyor. Daha önce buradaki trafoyla ilgili kaçak olduğuna dair ihbarlar yapıldığı söyleniyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bakımsız olan trafolar ısıya dayanamıyor ve yangına sebebiyet veriyor. Geçen seneki büyük yangınların ardından olduğu gibi, bu sene 13-14 Temmuzdaki Datça yangınından sonra da vurguladık, yine vurguluyoruz: Türkiye’de enerji nakil hatlarının yıllık ve mevsimsel bakımları yapılmalı, bu bakımlar Orman Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmeli. İktidar, şirketler her istediğinde elektrik faturalarına zam yapıyor.Bu zamlara rağmen bakımları yapmayan ve kusurlu olan şirketlerin sözleşmesi, kamu çıkarına aykırı davrandıkları için gerekirse iptal edilmelidir. Sözleşmelere göre ağır yaptırımlar var ama bu şirketler iktidarın koruması altında.”
“Uzmanlarla, alandaki sendikalarla görüştüğümüzde, küresel ısınmanın özellikle Akdeniz Havzası’nı kaynayan bir kazana çevirdiğini, bu durumda enerji nakil hatlarının bakımsızlığının daha büyük bir tehlike arz ettiğini vurguluyorlar. Bu tehlikenin özellikle 20 Ağustos’a kadar çok büyük olduğunu söylüyorlar. Risk varsa tedbir de alınmalı. Aslolan önleyici tedbirlerle, orman yangınlarına karşı kalkan olmaktır. Bu yangınları önleyebilecek kapasitemiz, birikimimiz var, yeter ki ormanlarımızdaki ekosistemi korumayı hedefleyen politikalar hayata geçirelim.”
“Yok olan milli servetimizdir. İnsanlık mirasıdır. Binlerce yılda oluşmuş ekosistemdir. Bu ekosistemdeki her bir canlıya, ormanları koruma borcumuz var. Bu nedenle önleyici tedbirleri hayata geçirmeliyiz. Bunun için atılacak ilk adımlar şöyle olmalıdır: Ormanlar için ihtiyaç olan bütçe ayrılmalıdır. Orman işçileri, orman köylülerinden seçilmeli ve kadrolu olmalıdır. Arasözlerin yeterli sayıda işçiyle tam ve faal çalışmasını sağlayacak altyapı kurulmalıdır. Muhafaza memurları ormanı korumalı üretim ve kesim işine yönlendirilmemelidir. Uçak filosu ve gece görüşlü helikopterler de içeren helikopter filosu kurulmalıdır. “
Girgin TBMM’ye konu hakkında araştırma önergesi de verdiklerini belirterek konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)