Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği, bölge muhtarlıklarının da katkısıyla Kumköy-İrmene’de; “Canlar Şenliği” düzenledi. Geleneksel etkinliğe Bodrum’dan binlerce kişi katılırken, Bodrum dışından da misafirler geldi. Saat 13.00’de başlayan etkinlikle Kumköy adeta..
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği, bölge muhtarlıklarının da katkısıyla Kumköy-İrmene’de; “Canlar Şenliği” düzenledi. Geleneksel etkinliğe Bodrum’dan binlerce kişi katılırken, Bodrum dışından da misafirler geldi. Saat 13.00’de başlayan etkinlikle Kumköy adeta bayram, panayır yerine dönüştü. 9 saati geçen şenlik boyunca coşku ve ilgi hiç eksilmedi.
Şenlikte Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin, Mürsel Alban, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun da katılımcılar arasında yerlerini aldılar.
Şenlik alanında uçurtmaların uçurulması, oyunlar oynanması, piknik alanlarının varlığı, köylülerin kendi ürettiklerini sergiledikleri stantların kurulması oldukça renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. Beklenenin oldukça fazla kalabalığa karşın, organizasyonda bir aksiliğe rastlanmadı. Gelenlere keşkek ve aşure ikramları gerçekleştirildi. Sahnede sanatçıların konuşmalarına; zaman olarak da denk geldiği için; Deniz Gezmiş’lerin idamlarına, Hıdırellez’e, Anneler Günü’ne ilişkin içerikler damgasını vurdu.
Katılım konusunda görüşüne başvurduğumuz ve daha öncesinde de kitlesel etkinliklerde de katılan rakamı çıkaran mimar Nazan Yılmaz; “Metrekare üzerinden hesaplandığında; “3000’den az, 4000’den yüksek bir kişi olmadığı kanaatindeyim. Tahmin aralığını geniş tutmamın nedeni büyük bir alana, seyrek olarak yayılmış bir toplam olmasıdır” diyerek tahminde bulundu.
Vedat Kara’nın sahne sunumunu gerçekleştirdiği şenlik Erkan Oğur Müzik Okulu topluluğunun seslendirdiği halk müzikleri ile başladı. Daha sonra Alevi dedesi Mustafa İyidoğan; (Alevi inancında dua, iyi dilekte bulunma töreni, helallik isteme-verme anlamları içeren) “Gülbenk” okuması gerçekleştirdi. Gülbenk okuması esnasında sıklıkla Mustafa Kemal Atatürk’ün adı da anıldı.
Sahneye çağrılan Ahmet Aras; Bodrum’a 2023’de açılması planlanan Cemevi müjdesi verirken; Başkan Gürün de Ortaca’da açılan Cemevi ile ilgili bilgi aktardı. Etkinliğe destek veren muhtarlar ve platform adına konuşan İrmene-Kumköy Güzelleştirme Derneği Başkanı Süleyman Uyan konuklara ‘hoş geldin’ dedi. Bodrum’un oldukça aşina olduğu yerel sanatçı İlhan Özçelik’in seslendirdiği ezgiler ilgi gördü. Alevi kültürünün genç sesleri Arda Özen ve Emir Ölmez alevi kültürünün ve müziğinin geleceğine ilişkin büyük umutlar verirken, izleyicilerden de hayli beğeni topladılar.
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Halk Müziği Topluluğu’nun müziklerine izleyiciler halaya ve semaha durarak eşlik ettiler. Ege Tahtacı Kızılcapınar Derneği Semah Grubu’nun hareketli ve ritmik gösterisi pür-dikkat izlendi. Hıdır Çam’ın, anneler günü vesilesi ile Nazım Hikmet’ten seslendirdiği; “Bulutlar Adam Öldürmesin” şiiri yoğun alkış aldı. Şenliğin dönüm noktası müzik alanında pek çok uluslararası ödülün de sahibi olan sanatçı Sabahat Akkiraz’ın sahne alması ile yaşandı. Akkiraz’ın sahne alışı ile şenlikte adeta bir dalgalanma yaşandı. Sanatçının müziklerinde yüzlerce kişi halaylar çekti. Tayfun-Leyla Şahin çiftinin doyumsuz müzikleri ile 9 saati aşan uzun etkinliğin görkemli finali gerçekleştirildi.
Ülke kamuoyunun Komünist Başkan olarak tanıdığı Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu da şenliğe mesaj gönderenler arasındaydı. Başkan Maçoğlu’nun etkinliğe selamı iletildiğinde alkış ve coşku dikkatlerden kaçmadı. Etkinlikte görüştüğümüz bağlama ustası ve eğitmeni Ergün Kılkıl: “İki öğrencimin (Arda Özen ve Emir Ölmez) burada sahne almasından ve performanslarından dolayı oldukça mutluyum. 3 yılı aşkın süredir biriken emeğin, bundan daha iyi bir karşılığı olamazdı. Buradaki coşku kelimelere sığacak gibi değil. Sanatın ve sanatçının yanında olan gazetenize de bizlerin sanatsal üretimini hayata taşıdığınız için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
Şenlikte sahne alan Erkan Oğur Müzik Okulu solistlerinden Zeynep Demir de; “Buradaki atmosferi yaşadığım için, çok şanslıyım. Bu duyguları en üst düzeyde yaşamamda sonsuz katkıları olan değerli hocam Fatih Kuru ve müzik uğraşımın tartışmasız idolü olan Erkan Oğur üstadıma teşekkürü içten bir borç olarak görüyorum. Güneşin sofrasında, dostların arasında buluştuk. Bundan daha büyük bir zenginlik yaşanır mıydı, paylaşılır mıydı? Pek sanmam” diyerek duygularını dile getirdi. Katılımcı gençlerden Arslan Ergün Yergel; “Benim en çok hoşuma giden şenlik özelliklerinden birisi de; kadınların, gençlerin ve köy emekçilerinin yoğun katılım göstermesi oldu. Aslında öylesi bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz ki; tohum attığımız da mutlaka ürün alıyoruz. Bu geleneksel şenliğimizin 9.’su idi. Bodrum bizi asıl, önümüzdeki yıl yani düğünümüzü kuruşumuzun 10. Yılında görsün. Üç bin, dört bin arası tahmin edilen yüksek katılıma karşın, bir aksilik ve sorun yaşanmadı. Çünkü kimse misafir değildi, herkes ev sahibi idi. Daha da önemlisi; herkes bu insanlık kültürü mozaiğindeki muhteşem rengin, buradaki zenginliğin asli sahibi idi ” diyerek görüş belirtti.
Haber: Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)