Bodrum

Doğer : “Bodrumlu Komünistler Unutmuyor, Unutmayacak”

Ölümünün 4. Yıldönümünde Zahide Üzümçekeranıldı. Üzümçeker anması oldukça spontangerçekleşti. 4. Ölüm yıldönümü nedeniyle Üzümçeker’in mezarını birbirinden bağımsız ziyaret eden arkadaşları, dostları planlanmamış bir buluşmayı gerçekleştirmiş oldular. Ziyaretçiler bunu; “Zahide bizi buluşturdu” diyerek yorumladılar. Yeni tanışan ya..

Doğer : “Bodrumlu Komünistler Unutmuyor, Unutmayacak”

Ölümünün 4. Yıldönümünde Zahide Üzümçekeranıldı. Üzümçeker anması oldukça spontangerçekleşti. 4. Ölüm yıldönümü nedeniyle Üzümçeker’in mezarını birbirinden bağımsız ziyaret eden arkadaşları, dostları planlanmamış bir buluşmayı gerçekleştirmiş oldular. Ziyaretçiler bunu; “Zahide bizi buluşturdu” diyerek yorumladılar. Yeni tanışan ya da uzun süre birbirini uzun süre birbirleriyle görüşmemiş olan  topluluk; Zahide’nin bir vasiyetini de yerine getirip mezarı başında beyaz şarap içip, bir kadehte kendisine ikram ettiler. Topluluk mezarlıktaki görevliden Zahide’yi günün değişik saatlerinde başka ziyaretçilerinde ziyaret ettiğini öğrendi. Bir saat kadar süren spontan anmada marşlar söylendi, Zahide’ye ilişkin anılar anlatıldı. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı buluşmaya katılanlar, yaşama veda etmiş değerlerini unutmama ve onların anılarını birlikte yaşatma konusunda hemfikir oldular. 

ZAHİDE, MEZARI BAŞINDA DA BİRLEŞTİRDİ.

Ziyaretçiler içerisinde bulunan Füsun Doğan, Zahide’ye ilişkin kısaca;1989 yılında Adımlar Dergisi’nde, Cezaevleri Çalışma Grubu’nda birlikteydik. Bartın, Çanakkale, Mersin, Nazilli Cezaevleri gibi bir çok cezaevini birlikte ziyaret ettik. O dönem ki; iyi niyetli savcılar gerçekten bize yardımcı oldu. Bugüne baktığımızda, o zaman daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Oldukça verimli ve kıymetli bir çalışmaydı. Ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı. Gündoğan’ın tanınan ve sevilen simalarından Zekeriya Baş’da: “Zahide ablanın oldukça birleştirici bir özelliği vardı. Mesela şu anda buraya üç kişi birlikte geldik. Ve bizleri tanıştıran kendisi idi. Yaşam doluydu, sevecendi, adta iyilik meleği idi. Bu gibi niteliklerinden dolayı da gönüllerde kısa süre içerisinde adeta taht kurdu. O hayatı ve dostlarını birleştirdi. Bizler de asla ondan ayrılmayacağız” sözleri ile görüş bildirdi. Bodrumlu işinsanı ve siyasi aktivist Aydın Doğer de; “Görüyoruz ki; bir arada olmak için özel bir organizasyona ihtiyacımız olmuyor. Yüreğimizdeki ateş, usumuzdaki yaşamla yoğrulmuş aklımız zaten bir aradaymış. Bundan sonra buluşmalarımızı tesadüflere bırakmayacağız. Şu anda Zahide yoldaşımız bizleri bir araya getirerek gene kendisine yakışan bir iş yapmıştır. Geleneğimiz buralarda ve asla gömülü değil. Bizler kadar ayakta ve hayat manasını buradan alıyor. Zahide yoldaşın kişiliğinde bu şanlı geleneğin oluşmasında emeği geçen ve aramızda olmayan tüm değerlerimizi selamlıyorum. Bodrumlu komünistler unutmuyor, unutmayacak” dedi.

ZAHİDE: “DÜŞÜMDE TOPRAĞA DÖNÜŞTÜM.”

Zahide Üzümçeker, 12 Eylül 1980 öncesi İlerici Gençler Derneği yöneticisi idi. 1980 darbesi sonrası Türkiye Komünist Partisi içerisinde siyasi mücadelesini yürüttü. 1956 doğumlu olan, 2000’li yıllarda Bodrum’a yerleşti. Aynı zamanda şair olan Üzümçeker’in şiirleri, sanatseverler tarafından ilgiyle okundu. Cumhuriyet gazetesi başta olmak üzere pek çok yayın organında çıktı. Kitapları halen yeni baskılar yapmakta. Bizler de, ölümünün 4. yıldönümünde siz değerli okurlarımızla kendisinin Bodrum’da yazdığı bir şiirini paylaşmayı uygungördük:

“Bir küçük bahçede leylaklar, güller büyüttüm.
Hanımelleri, arıları; Ağaçlar, kuşları ağırladı,
uçtu dallara konan kelebekler.
Sıçrayıp dururken çekirge
yiyecek taşıdı yuvasına karınca.
Toprağa geri verdiğim
kehribar renkli kedinin
üstünde açıldı mis kokulu akşamsefaları.
Baktıkça birbirini besleyen cümle cana
genişledi gönlüm
düşümde toprağa dönüştüm.
Kısa bir bakıştı yaşam an da saklanan.”

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL