Bodrum’da Yat İmalatı 12 Ay Hız Kesmiyor: Avrupa’nın Yeni…
Bodrum, sadece turizmle değil, lüks yat üretimiyle de dünya markası olma yolunda. İMEAK DTO Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, ilçede kış aylarında da devam…
Bodrum, sadece turizmle değil, lüks yat üretimiyle de dünya markası olma yolunda. İMEAK DTO Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, ilçede kış aylarında da devam eden üretimin ekonomiye dev katkı sağladığını belirterek, Türkiye’nin mega yat imalatında dünyada üçüncü sıraya yükseldiğini açıkladı.
Muğla’nın turizm cenneti Bodrum, son yıllarda “Mavi Yolculuk” rotası olmanın ötesine geçerek küresel bir üretim üssüne dönüştü. İçmeler mevkisindeki Tersaneler Bölgesi’nde çekiç sesleri kış aylarında da susmuyor.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç ve sektör temsilcileri, Bodrum tersanelerinin Avrupa pazarındaki yükselişini, istihdam gücünü ve 2028 yılına uzanan sipariş yoğunluğunu bodrumhaberi.com için değerlendirdi.
Bodrum’daki tersane ve atölyelerde lüks yat ve tekne imalatı aralıksız devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DTO Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, yat imalatının ilçe ekonomisi için turizmden sonra en güçlü kalem olduğunu vurguladı.
Bodrum’un artık dört mevsim yaşayan bir üretim merkezi haline geldiğini belirten Dinç, şunları kaydetti:
“Üretimin büyük kısmı ihracata yönelik. Bu durum Bodrum ekonomisine ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. Sektörümüz sadece gemi inşasıyla sınırlı değil; marangozluktan mühendisliğe, tasarımdan yan sanayiye kadar geniş bir istihdam alanı yaratıyor. Şu an yat imalatı ve bakım sektöründe yaklaşık 8 bin kişi istihdam ediliyor.”
Osmanlı tersanelerinden miras kalan köklü ahşap işçiliği geleneğini modern teknolojiyle birleştiren Bodrum, mega yat üretiminde dünya liginde oynuyor.
Orhan Dinç, Ekim ayında düzenlenen Bodrum Boat Show’da sergilenen dört büyük mega yatın tamamen Bodrum üretimi olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, mega yat imalatında dünyada üçüncü sırada. Bodrum, hem geleneksel guletleri hem de modern motor yatlarıyla Fransa, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin gözdesi durumunda” ifadelerini kullandı.
İçmeler mevkisindeki bir tersanenin üst yöneticisi Onur Tekin ise sahadaki yoğunluğu doğruladı. Yaz-kış ayrımı olmaksızın tam kapasite çalıştıklarını belirten Tekin, üretim takvimini şöyle özetledi:
12 Ay Kesintisiz Üretim: Tersanede 280 personel yaz kış aktif olarak çalışıyor.
Uzun Soluklu Projeler: Şu an imalatı süren iki adet 50 metrelik tekne bulunuyor.
Teslim Tarihleri: Projelerden biri Mayıs 2026’da, diğeri Mayıs 2027’de denize inecek. Yeni alınan 50 metrelik projenin teslimi ise Mayıs 2028 olarak planlandı.
Bodrum yatlarını dünyadaki rakiplerinden ayıran en önemli özelliğin “el işçiliği” olduğunu vurgulayan Tekin, “Bodrum, bu geleneği tescillemiş bir merkezdir. Guletlerimizin tescilli olması bunun en büyük kanıtı. Özellikle Avrupa pazarı, el işçiliğindeki ustalığımız nedeniyle bizi tercih ediyor” dedi.
Tekin ayrıca Bodrum’un sadece üretim değil, aynı zamanda Ege ve Akdeniz’deki tekneler için kusursuz bir bakım ve onarım üssü olduğunun altını çizdi.
Bodrum ve Muğla’dan son dakika haberleri, yerel gündem, siyaset, ekonomi, turizm ve yaşam içeriklerini tarafsız ve güncel şekilde sunan haber sitesidir.
Yorum Yap