Yapımına başlandığı 2018 yılından bu yana Bodrum kamuoyunun tepkisi ile karşılanan Akyarlar-Aspat Koyu’ndaki Anthaven Projesi’nde bugün çok önemli bir gelişme yaşandı. Firma başlangıcından bu yana yasanın arkasından dolanarak; Ek 2 Belgesi ile “ÇED..
Yapımına başlandığı 2018 yılından bu yana Bodrum kamuoyunun tepkisi ile karşılanan Akyarlar-Aspat Koyu’ndaki Anthaven Projesi’nde bugün çok önemli bir gelişme yaşandı. Firma başlangıcından bu yana yasanın arkasından dolanarak; Ek 2 Belgesi ile “ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir” kararı ile yasal prosedürü aşmak istedi. Ancak Bodrumlu Mimar-Mühendislerin kararlı ve ısrarcı duruşu ile bu girişim 3 kez Danıştay’dan geriye döndü. Anthaven’in yasallığı tartışılır beton imalatı ÇED ile ilgili Ek 1’e tabi tutuldu. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Ek 1’i, “EK-I listesinde kirleticilik vasfı yüksek olan projeler yer almaktadır. Bu projeler Bakanlık tarafından değerlendirilerek ÇED Olumlu veya ÇED Olumsuz kararı verilmektedir” şeklinde tanımlar. Oysa Ek 2’de valiliğin, “ÇED gerekli değildir” kararı firma için yeterli idi ve Anthaven de o yoldan yürümek istemişti. Anthaven, Danıştay kararı ile önemli bir yol kazasına uğramıştı. Ancak firma kazanın ikincisini ve büyük olanını bugün olay mahallesinde, Akyarlar’da yaşadı.
Anthaven, Danıştay’a Yakalandı.
Ek 1’e tabi olduğu için bahse konu faaliyet için, Çevre Şehircilik Ve İklim Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından ÇED toplantısı düzenlenmek istendi. Belirlenen toplantı adresi Bodrum Belediyesi’nin Akyarlar Çok Amaçlı Toplantı Salonu idi. Proje kapsamında hazırlanan ÇED dosyasında, “Turizm Konaklama Tesisi (Radisson CollectionHotel Bodrum)” ve “Toplu Konut Projesi ile Yat Yanaşma Yeri ve Mahmuz Projesi” adı altında toplam maliyetin 402 milyon 600 bin TL olduğu belirtildi. ANT ASPAT Yapı ve Turizm A.Ş. tarafından geliştirilen projede, turizm konaklama tesisi, toplu konutlar ve yat yanaşma alanı planlandığı ve projenin toplam alanı 104 bin 755 metrekare olduğu belirtiliyordu. Oysa Danıştay 4.Dairesi’nin 2024/270 Esas No ve 2024/3548 sayılı ve, 2024/752 Esas No ve 2024/3549 sayılı 30.05.2024 tarihli kararlarıyla;Muğla ili Bodrum İlçesi Akyarlar Mahallesi Tuzla Aspat Mevkii 404 ada 1 parsel, 407 ada 2,4,6 parsellerdeki projeye dair verilmiş tüm karar, onay, izin ve ruhsatların da dayanağı olan, “ÇED gerekli değildir” kararı artık hükümsüzdü. Ve 6 yıl önce yapılması gereken, bugün yapılmaya çalışılıyordu. Ve ortada çevre adına, kamu menfaati adına geriye dönüşü ve telafisi mümkünatsız zararlar vardı.
Bodrum’un Kent Konseyi Var.
Toplantının daha açılışında Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk’un açılış konuşmasında; “ÇED olumlu raporu hazırlamak için halkın katılım toplantısı…” sözleri Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz’un tepkisiyle karşılandı. Oğuz, ÇED toplantısının bir firmaya olumlu rapor hazırlamak gibi bir amacının olamayacağını dile getirdi. Sonrasında Kent Konseyi Başkanı mimar Oğuz; “Proje zaten bitmiş. Minareyi çalmışlar, şimdi kılıf uyduruyorlar. Bu 4. ÇED süreci. Daha önceki ÇED raporlarını Danıştay 3 kez iptal etti ve karara bağladı. Bu ülkede kaçak yapılaşmayı filan görüyoruz. Ama Türkiye’de ilk kez bitmiş olan bir yat yanaşma yeri ile bir turistik tesisin ÇED süreç toplantısını yapmaya çalışıyorsunuz. Oysaki ÇED’in amacı nedir? Yapılacak tesisin doğaya, arkeolojiye zarar verip, vermeyeceğinin tartışılması, irdelenmesidir. Zaten proje bitmiş. Ortada yapılacak bir tesis kalmamış. Çünkü zaten yapmışlar. İsterseniz gidip yerinde bakalım “ ifadelerini kullandı.
Ne Olacak Şimdi?
Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdür Yardımcısı Adem Konuk’un ısrarla;“İtirazlarınızı değerlendireceğiz, biz buraya görevli geldik, devletin memurlarıyız görevlendirildik geldik” diyerek toplantıya devam etmek istedi. Bunun üzerine yurttaşlar ve çevreciler de büyük tepki göstererek; “Şu anda büyük bir hukuksuzluğun içerisindesiniz. Sizin bu ucuz oyununuza alet olmayacağız. ÇED toplantısına katılmayacağız” diyerek alkışlı protesto ile salonu terk ettiler. Tüm bu gelişmeler üzerine Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı yetkilileri, şirketin sunum yapmasına izin vermeyerek toplantıyı sonlandırdı. Toplantıya ilişkin tutanağa ise; ‘Halk bilgilenmek istemedi. Toplantı yapılamadı’ ibaresi konuldu. Gelinen noktada ÇED olumlu kararı alınmadan Anthaven’ın, Aspat’ta çivi dahi çakamaması gerekirdi. Yasa öyle söylüyor. Yasa ayrıca; “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararı alınmaz ise, yatırımcı faaliyet alanını eski haline getirmekle yükümlüdür” diyor.
Haber:Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)