Bodrum

Bodrum Kanlı Yasaya Karşı Birleşti

AKP’nin sokak hayvanlarını barınaklarda toplamasını ve sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasını içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Bodrum Belediye Meydanı’nda yüksek katılımlı ve farklı görüşlerden kesimlerin de yer aldığı..

Bodrum Kanlı Yasaya Karşı Birleşti

AKP’nin sokak hayvanlarını barınaklarda toplamasını ve sokak hayvanlarına ötenazi yapılmasını içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Bodrum Belediye Meydanı’nda yüksek katılımlı ve farklı görüşlerden kesimlerin de yer aldığı bir eylemle protesto edildi. Hayvanseverler eyleme köpekleriyle katılırken, meydanda ki etkinlikte yer alan çok sayıda çocuğun duygusal anlar yaşaması da dikkatlerden kaçmadı. Eylemiler meydanda; “Yasayı Geri Çek”, “Katliam Yasasına Hayır”, “Öldüren Değil YaşatanYasa İstiyoruz” ibareli pankartları açtılar. Katılımcı vatandaşlar ise ellerinde; “Hayvanları Kısırlaştır Yaşat, Mahşer Günü Hep Birlikte Olacağız, Yasayı Geri Çek, Öldürme Yaşat, Toplu Katliama Hayır, Kısırlaştır Yaşat, öldüren Değil Yaşatan Yasa İstiyoruz, Katliama Hayır, Uyumasam Olmaz mı , Onlar Uyursa Biz Uyuyabilecek miyiz, Sen Ben O Yok Hepimiz Canız Hepimiz Canlıyız ve Sen susarsan Ben Ölürüm. Susma” yazılı dövizleri taşıdılar. CHP İlçe Başkanı Tuna Işın, Türkiye İşçi Partisi’nden Pınar Göktürk, DEM Parti İlçe Başkanı Hülya Bayar ile İYİ Parti İlçe Başkanı Ogün Yıldız da etkinlikte birer konuşma yaparak karşı oldukları yasanın geri çekilmesini istediler. 

Avukat Ayyıldız: “Toplayamazsın, Hapsedemezsin, Öldüremezsin.”

Mamuoyunda, “Kanlı Yasa” olarak bilinen yasa teklifine karşı yapılan eylemde basın açıklamasını Muğla Barosu adına Av. Arzu Ayyıldız yaptı. Ayyıldız açıklamasında; “12.07.2024 Tarihinde AKP tarafından hazırlanan ölüm yasası teklifi TBMM ‘sine sunuldu. 17 maddelik teklif belediyelere özetle; yasaklı ırkların huyuna suyuna sağlığına bakılmaksızın direkt öldür, saldırgansa öldür, yaşlıysa öldür, saldırgansa öldür, barınağa istifle, barınağa gönüllü sokma ve yine öldür. Onlar buna, ötenazi için imkan tanımak diyorlar, yani köpekler kendi hür iradeleri ile ölmek istediklerini beyan edecek ve gerekli belgeleri imzalayacak, usulüne uygun öldürülecekler. Hayvanların yaşam hakkına o kadar saygılılar ki, Türkiye’de insanlara saygı durup tanımadıkları ötenazi imkanını hayvanlara tanıyorlar.Belediyelere, köpek popülasyonunu azaltmak için kısırlaştırmadan çok daha maliyetli bir yöntem olan ilaçla öldürme yöntemini görev olarak yüklüyorlar. Hazırladıkları kanlı yasa tasarısı ile bütün sorumluluk belediyelere yükleniyor. Peki bunca hayvanı nereye toplamayı ve topladıktan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz? Barınaklardaki sahiplendirme oranlarının ne kadar düşük ve hatta mucize olduğunu aslında siz de çok iyi biliyorsunuz. Siz kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz? Hiçbir hayvanın yaşam hakkı üzerinden sizinle pazarlık etmeyeceğiz. Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin. Kanlı yasanızı derhal geri çekin, aksi halde bilin ki sizden korkmuyoruz, buradayız ve öldürmek istediğiniz canlarımızın yanındayız” görüşlerine yer verdi. 

Yeşilova: “Can Veririz. Canlarımızı Vermeyiz.”

Muğla Veteriner Hekimler Odası Bodrum Temsilcisi Aydan Sakallı yaptığı da etkinlikte yaptığı konuşmada “Sahipsiz hayvanlara yönelik hazırlanan taslağı düzenleme öncesi de sonrası da kabul etmemiş olduğumuzu Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak kamuoyuna defalarca sunduk batı ülkeleri örnek alınarak sözde halkın güvenliği sağlığı toplumun refahı için hazırlanan bu taslak biz veteriner hekimler tarafından hiçbir şekilde bilime mantığa vicdana ve kültürümüze uygun görülmemektedir. İstenirse bu problem insanlığımıza ve bilime uygun bir şekilde çözülebilir” ifadelerini kullandı. Etkinliğin katılımcılarından AytangaYeşilova da; “AKP’nin oldu-bittiye getirme tarzına karşı artık bizlerde bir refleks oluşturduk. Daha dün bize Kumbakçe’de Yat Limanı Projesi ile bizler için, denizde yaşamı sonlandıracaklardı. Oldu-bitti ile ÇED toplantısı yapıp halk plajından; halkı da, plajı da yok edeceklerdi. Seri bir şekilde suçüstü yaptık durduk. Yerelde bize bunu yapan aynı zihniyet şimdi ülke genelinde patili dostlarımıza yumuşatılmış ölümü dayatıyor. Artık günler kaldı. İnsanım diyenin yine çok seri hareket etmesi gerek. 2012 yılından beri hayvanları yok etmeyi defalarca denediler. Biz her seferinde gerekirse can veririz ama canlarımızı vermeyiz dedik. Bugün de yine bir kez daha buradan haykırıyoruz. Hiçbir hayvanı sürgüne, toplama kamplarına, ölüme yollamayacağız. Sokaklarda insan şiddetiyle yaşamaya çalışan hayvanları, katilleri cezasızlık politikalarıyla ödüllendirenlerin, görevini yerine getirmeyenlerin karşısında vicdani, etik, barışçıl çözümlerimizi yineliyoruz. 2004 yılında kabul edilen ve uygulanmayan yasayı uygulayın ve sokakta yaşayan dostlarımızdan elinizi çekin” görüşünü dile getirdi. Hayvanseverlerin sık sık;“Yasayı Geri Çek”, “Öldürme Yaşat, Katliama Hayır” sloganlarını attığı etkinlik Tepecik Meydanı’nda oturma eylemi ile sonlandırıldı.. Oturma eyleminin her akşam 20.00’da yasa geri çekilinceye kadar devam edeceği ifade edildi. 

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL