Aylardır Bodrum’u geren Kumbahçe Mahallesi’ne Yat Limanı yapma girişiminde bugün önemli bir kırılma noktası yaşandı. Hayata geçirilmeye çalışılan proje kapsamında ilk etapta kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre..
Aylardır Bodrum’u geren Kumbahçe Mahallesi’ne Yat Limanı yapma girişiminde bugün önemli bir kırılma noktası yaşandı. Hayata geçirilmeye çalışılan proje kapsamında ilk etapta kazıklı iskeleler, yüzer iskele ve pontonlar, 10 metre eninde ve 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım ve 314.5 metre kazıklı iskele yapılması hedefleniyordu.Uzun süredir ilçede lobi faaliyeti yapan marinacılar Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğü marifeti ile ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) toplantısı yaparak yasal prosedür tamamlama girişiminde bulundu. Kumbahçe Mahallesi yaşayanları başta olmak üzere genişçe bir vatandaş tarafından yakın takibe alınan süreçte çok sayıda tartışma ve toplantı gerçekleştirildi. Bu sürece Bodrum’daki siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri, hukukçular da dahil oldular. Saat 11’de Bodrum Deniz Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapılması planlanan ÇED toplantısına vatandaşlar geniş ilgi gösterdiler. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki salonda yerlerini almaya başladılar. Saat 11’de toplantı saati geldiğinde salonda yer kalmadığı için, pek çok yurttaş gelişmeleri ayakta izlemek zorunda kaldı.
Toplantının daha başında İzmir Kurvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin yaptığı konuşmada, projeyi savunup; “Kuşadası liman projesine de zamanında çevreciler ve vatandaşlar karşı çıkmış ve tepki göstermişti. Niye karış çıktığınızı bilmiyorsunuz” deyince, Bodrumlular Bilgin’e çok sert tepki gösterdi, daha fazla konuşmasına izin vermedi. Toplantıya katılan yurttaşlar ellerindeki; “Kumbahçe’de Marina İstemiyoruz”, “Ormanı Yakıp, Otel Yaptınız. Denizi Doldurup, Marina Yaptınız. Nereye Kadar?”, “Havama, Suyuma, Kumsalıma Dokunma”, “Yanlış Plan, Kumbahçe’den Geri Döner” yazılı dövizleriyle, alkışlarla, sloganlarla toplantının oldu-bittiye getirilmek istenmesini engellemek için yoğun çaba harcadılar. ÇED Raporunu hazırlayan şirketin çevre mühendisi sunumunu yaparken, Bodrumlu İnşaat Mühendisi Aydın Doğer; “Sizinle meslektaş olmaktan utanıyorum. Siz nasıl mühendissiniz? Hiç mi meslek ahlakınız yok? Burada yağmacı sermayenin paralı askerliğini yapıyorsunuz. Hazırladığınız raporun en ufak bir bilimsel temeli yok” diyerek tepki gösterdi. Doğer’in tepkisine salonda bulunan katılımcılar da ıslıklarla ve alkışlarla destek verdiler.
Toplantının katılımcılarından Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk ise 450 yat kapasiteli proje için hazırlanan 490 sayfalık ÇED dosyasının yanlışlarla, eksiklerle ve halkı kandırmaya yönelik bilgilerle dolu olduğunu belirterek; “Aslında bu dosyaya bakılınca bu toplantının yapılmaması gerekir. Çünkü 490 sayfalık dosyada tek bur kamu, halk adı veya yararı geçmiyor. Bu proje iskele filan değil resmen marina projesi, siz kimi kandırıyorsunuz. Projede sürekli varlıklı insanlar, varlıklı insanlar adı geçiyor. Burada sadece varlıklı insanlar mı yaşıyor? Marinaların halka hiçbir faydası kamu yararı yoktur. 490 sayfalık dosyada bir kez dahi kamu, halk, kamu yararı kelimeleri kullanılmamıştır. İktidarın amacı şudur. Bir yeri kullan, sömür, tüket, bitir ve terk et. Bunlar çekirge sürüsü gibi” görüşlerini dile getirdi. TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan da; “Projeyi hazırladığınız bölgede iki halk plajı ve denizlerin oksijen deposu Poseidon deniz çayırları var. Hem karadan, hem denizden yaratacağınız doğa katliamını ve halka vereceğiniz zararı buradan anlatmıyorsunuz. Düzmece dosyanız eksik ve yanlışlarla dolu. Bu dosyayı hazırlarken utanmadınız mı? İnsanlar denize girmek için, ‘sahil işgallerine hayır’ eylemleri yaparken; aynı bölgeye siz işgalci olarak geliyorsunuz. Yeter artık yeter. Bıktık sizden bıktık. Bu projeyi tek bir Bodrumlu bile istemiyor ” diyerek tepki gösterdi.
Toplantı formatından çıkan salonda görünen yatırımcı(!) firma olan Bodrum Yolcu Limanı A.Ş. lehine konuşma yapmak isteyen Bodrum ile bağlantısı olmayan 2 kişinin konuşmasına halk izin vermedi. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlilerine hukuksuz bir girişimde bulundukları söylendi. Ayrıca katılımcılar, İmar Ve İskan Bakanlığı’nın 06-07-2011 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğini aktardılar. Söz konusu tebliğin 4-k maddesinde ön izinsiz ÇED toplantısının yapılamayacağı belirtiliyordu. Bunun ardında da sözüm ona yatırımcının raporunda ki; Ön izin alınmadığının itiraf edildiği kısımda salonda okununca ortam daha da gerginleşti. ÇED Komisyonu ve danışman firma adeta kaçarcasına salonu terk ettiler. Toplantıya katılan halk ise ÇED toplantısı yapılmadığına dair tutanağı kendisi tutarak ve imzaya açarak toplantıyı sonlandırdı.
Toplantının ardından Şehir Plancısı, sürecin yakın takipçisi, aktif öznesi Vildan Tekin de yaptığı açıklamada: “Bu alanda ön izin sözleşmesi yapılmadan ki ÇED dosyasında da yazılmış durumda, izinler alınacaktır diye. Herhangi bir izin sözleşmesi olmadan bu çalışmaların yapılması hukuka aykırıdır. Hiçbir şekilde bu izin alınmadan, jeolojik etütler, hidrografik raporlar, modelleme raporları yapılmadan hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca hiçbir kurum görüşü alınamamış. Milli Emlak Müdürlüğü’nün zaten ön izni yok. Bu proje, kime göre, neye göre, kimin izniyle buralara geldi, bunun sorgulanması lazım. Biz bunları toplantıda dile getirdik. Burada marinanın olmasını istemiyoruz” görüşünü dile getirdi. Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise; “ÇED raporunu inceledik. Dosyanın içeriğinde halkı doğru bilgilendirecek şekilde verilerin olmadığını gördük. Doğru bilimsel verilerek ulaşılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Haber; Ayhan Karahan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)