Bodrum

Kıyı İşgallerine İsyan Kıvılcımı Çakıldı

Türkiye’nin dört bir yanında ticarileştirilmesine ve işgal edilmesine karşı mücadele eden hak aktivistleri, bugün, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı‘nı (KIYIDA)  kurduklarını duyurdu. KIYIDA hareketi, Datça, Akyaka, Çanakkale, Burgazada, Heybeliada, Burhaniye, Bodrum, Dalyan, Ayvalık,..

Kıyı İşgallerine İsyan Kıvılcımı Çakıldı

Türkiye’nin dört bir yanında ticarileştirilmesine ve işgal edilmesine karşı mücadele eden hak aktivistleri, bugün, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı‘nı (KIYIDA)  kurduklarını duyurdu. KIYIDA hareketi, Datça, Akyaka, Çanakkale, Burgazada, Heybeliada, Burhaniye, Bodrum, Dalyan, Ayvalık, İznik, Fethiye, Güzelbahçe, Altınoluk, Dikili, Köyceğiz ve Van‘da eş zamanlı olarak yaptıkları basın açıklamasında kıyılar üzerindeki rant politikalarına “dur” demek üzere bir araya geldiklerini belirtti.Okunan ortak açıklama şöyle: “Kıyı savunucuları olarak bizler; doğanın bir parçası olan kıyıların yok edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Kıyılar üzerindeki rant politikalarına dur diyoruz. Bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel-mülkleştirildiğini ve halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz. Yeryüzünün varoluşuyla birlikte var olan kara ve su ekosistemlerinin kesişme noktaları, biyolojik çeşitliliğin en zengin olduğu kıyıların, iklim kriziyle birlikte yok olmaya doğru hızla gittiğini gören ve bu gidişe karşı mücadele etmeyi hepimizin insanca yaşaması için görev sayanlar bir araya geldik. Her yıl binlerce türün yok olduğu bir yeryüzünün, doğaya hakim olma anlayışındaki endüstriyel kapitalizmle mücadele etmeden kurtulamayacağının farkındayız. Ekolojik ortak varlıkları yok etmeye devam ederek, çeşitli ticari yöntemlerle kıyıların yok edilmesine çözüm bulunamayacağını düşünüyoruz.

Bodrum’da Eylemin Adresi Gümüşlük Oldu.

Kıyıda Hareketi’nin Bodrum bileşenleri de Gümüşlük Halk Plajı’nda gerçekleştirdiği kitlesel eylemle Bodrum yarımadası’ndaki kıyı işgallerini protesto etti. 500 kişinin katıldığı etkinlikte Kıyıda Hareketi’nin ortak açıklamasını İlknur Ergin okudu. Gümüşlük Halk Plajı’ndaki eyleme Gümüşlük Forumu ve Dirmil Çalışma Grubu’nun yürüyüş kortejleriyle katılmaları sahildeki oldukça renkli görüntüler oluşturdu. Etkinliğe katılanlar sık sık; “Sahiller halkındır, kalkın kalacak. Denize erişim engellenemez. Denizler, nehirler sermaye değildir” sloganları attılar. Eylemin destekçilerinden Gümüşlük Forumu Sözcüsü İbrahim Hakkı Zırh; “Kıyı Hareketi Dayanışma Ağının Tüm Türkiye’de yapmış olduğu işgal altındaki kıyıların halkın olduğunu bir kez daha duyurmak için yapılan eyleme Gümüşlük Forum ve Gümüşlük Çevre Sanat ve Kültür Derneği olarak katılıyoruz. Bodrum’daki sivil toplum derneklerinin katıldığı eylem Gümüşlük ’de yapılması anlamlıdır. Hepimizin bildiği gibi sahiller masalarla, şezlonglarla işgal edilmiş durumda. Gelen vatandaşın kuma ayak basması bile engellenmekte. Bu alanları işgal edenler “Ecri Misil “denen garip bir ceza vermektedirler ve bunu vergi veriyoruz diyerek halkı yanıltmaktadırlar. Halbuki ecri misil denen olay kumu, sahili işgal ettikleri için geriye dönük ceza kesilmektedir” dedi. Eylemin ve Kıyıda Hareketi’nin aktif destekçilerinden Dirmil Çalışma Grubu Sözcüsü Figen Çöloğlu da; “Bizler açısından hayati önem taşıyan bir sorunla ilgili farkındalık yaratmak için, buradayız. Bugün biz burada eylem yapacağız diye işletmeler masalarını, şezlonglarını kaldırmış. Yani yaptıkları işgalin suç olduğunu, yasallığının bulunmadığını kendileri de biliyorlar. İşgale göz yumanlar da bu suçun ortağıdır. Dirmil Çalışma Grubu olarak bunu bir günlük etkinlik olarak görmüyoruz. Sonuç alınana değin meşakkatli ve  sabır, inat gerektiren bir süreç olarak değerlendiriyoruz” görüşlerine yer verdi.

Yüsra Miskioğlu: “Kavganın İçerisinde Olacağız.”

Eylemciler Halk Plajı’ndan başlayarak tüm Gümüşlük Sahili’nde sloganlarla, alkışlı protestolarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu esnada Gümüşlük sahili’nde boydan boya adeta bir insan zinciri oluştu. Tatilciler ve esnafta eylemcilere alkışlarla destek verdi. Tatilcilerden Şehir Planlamacısı Göksun Gözen; “Bodrum’daki kamuoyu duyarlılığını medyadan takip ediyorduk. İlk kez canlı tanık olma ve destekleme şansımız oldu. Bodrumluları kendi yaşam alanlarına sahip çıktıkları ve ülkeye de örnek oldukları için kutluyorum. Haklılar, eminim kazanacaklar da. Bodrum’daki kadın ve çevre hareketi aktivistlerinden Yüsra Miskioğlu da; “Dikkat edersek sorunun kaynağı hep aynı rantiyeci, soyguncu, her şeyi kendilerinde hak gören, kamusal alanı babalarının çiftliği sanan fütursuzluk. Merkezi iktidardan destek ve güç almasalar, mümkün değil bu fütursuzluğun zerresine cesaret edemezler. Kadına-ocuğa şiddette de, ötekileştirmede de, kamusal alanların peşkeşinde de, hak-hukuk tanımazlıkta da aynı karanlık zihniyet ile karşı karşıyayız. Rantın iktidarı yerine geçecek halkın iktidarı sorunun kesin çözümü. Ama o güne değin de oturup izleyecek halimiz yok. Alanlarda, meydanlarda, kavganın içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı. Yürüyüşün ardından sahilin bitiminde kıyı işgalleri ile ilgili geleceğe dönük eylem plan ve önerilerinin tartışıldığı bir forum düzenlendi. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Nazan Yılmaz; “Bu bir saman alevi gibi bir çıkış değildir. Şu anda  bir kıvılcım çaktık. Bu kıvılcım ülkedeki tüm sahilleri aydınlatacak bir aydınlanma ateşinin ilk müjdesidir. Sonuna değin mücadele edeceğiz. Bu eylemimize katılım halk duyarlılığının önemli bir göstergesidir. Daha da büyüyeceğiz” ifadeleri ile görüş bildirdi.

Devlet Tepkiyi Erken Gördü.

Kıyıda Hareketi’nin eş zamanlı zincirleme eylemlerinin üzerinden henüz birkaç saat geçmeden Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki açıklama yaparak;  Ülkemizin dört bir köşesi denizlerle kaplı vaziyette. Denize girme bakımından en güzel imkanların sahibiyiz. Sahilde kıyı bandı kuralı 50 metre. Bu kurala uyulmadığını görüyoruz. Biz bu yaz ‘Denizler Halkındır’ sloganıyla bir hareket başlatıyoruz. Sahil şeritlerini tarıyoruz. Denizler halkın projesiyle ne kadar kaçak varsa yıkılacak. Hatay’dan başlayarak Artvin’e kadar sahil şeridinde bir tarama yaptırıyorum. Ne kadar kaçaklık varsa, işgal varsa, vatandaşın denize erişimini engelleyecek varsa temizliğe başlıyoruz. Orada halkın denize rahat ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Orada bir birim kurarak halka açık hale getireceğiz” diyerek fiili ve yaygın kıyı işgali tepkilerine yanıt verdi.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL