Bodrum Editör'ün Seçimi

Merhaba Günü’nde Balıkçı’yı Anıyoruz

Bodrum Belediyesi Kültür AŞ bünyesinde faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Bodrum Deniz Müzesi çizer, çevirmen, yazar, rehber, tarihçi kimlikleriyle ülkemize zengin bir miras bırakmış Halikarnas Balıkçısı’nın doğum gününü “Halikarnas Balıkçısı..

Merhaba Günü’nde Balıkçı’yı Anıyoruz

Bodrum Belediyesi Kültür AŞ bünyesinde faaliyetlerine hız kesmeden devam eden Bodrum Deniz Müzesi çizer, çevirmen, yazar, rehber, tarihçi kimlikleriyle ülkemize zengin bir miras bırakmış Halikarnas Balıkçısı’nın doğum gününü “Halikarnas Balıkçısı 134 Yaşında” diyerek kutluyor. Bodrum Deniz Müzesi ve ana sponsoru Bilgi Yayınevi işbirliği ile düzenlenen Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi ile İstanbul, Londra, Lizbon, Zürih, Nsyros, Bakü ve Bodrum’da yaşayan 22 sanatçının müzede buluştuğu Deniz Ülkesi sergisinin açılışları 17 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Cevat Şakir Kabaağaçlı, nam-ı diğer Halikarnas Balıkçısı 1925 yılında sürgün olarak geldiği Bodrum’da, özel koleksiyonunun bulunduğu Bodrum Deniz Müzesi ve bağlı olduğu Bodrum Belediyesi tarafından senede iki sefer çeşitli etkinliklerle anılıyor. Anma programları, doğum yıldönümü olan 17 Nisan ve ölüm yıldönümü olan 13 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor.

Halikarnas Balıkçısı 134 Yaşında

Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak, Bilgi Yayınevi sponsorluğunda hazırlanan Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan 2022’de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras tarafından ilan edilen “Merhaba Günü”, Bodrum Deniz Müzesi ve işbirlikçilerinin çalışmalarıyla “Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması” olarak dijital platformda kendine alan açmıştı. Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın gözünden, zihninden, misyonundan, vizyonundan hareket ederek merhaba sözcüğünü anlamlandırmak ve grafik dile aktarmak, “merhaba” sözcüğünü bir logo olarak her yıl doğum yıldönümünde adına yapılan etkinliklerin temsilinde kullanmak amacıyla düzenlenen yarışmaya tüm dünyadan tasarımcılar davet edildi. Çoğunluğu Türkiye’den olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Avusturya, Fransa, İngiltere, Kırgız Cumhuriyeti, Hindistan, Yemen ve Yunanistan’dan 583 tasarımcı, iş gönderdi.

Halikarnas Balıkçısı ailesinden Derya Kabaağaçlı, Diana Deniz Noonan, Joanne Aliye Noonan Kutup, Sibel Kabaağaçlı, Siren Önce; Zülfü Livaneli, Sunay Akın, Sayın Ahmet Aras, Metin Erdoğan ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu yarışmanın onursal üyeleri arasındaydı. Yarışmanın seçici kurulunda ise grafik ve tasarım dünyasının önemli isimlerinden Alessandro Segalini (İtalya), Ardan Ergüven (Türkiye), Çiğdem Demir (Türkiye), Daniele Savasta (İtalya), Demetrios Fakinos (Yunanistan), Emrah Yücel (ABD), Erol Turgut (Türkiye), Kıymet Giray (Türkiye), Murat Ertel (Türkiye), Murat Dorkip (Türkiye), Nazlı Eda Noyan (Türkiye), Ömer Durmaz (Türkiye), Rauf Kösemen (Türkiye), Srinivasarao Patturu (Hindistan), Steve Connor (Birleşik Krallık) ve Yeşim Demir (Türkiye) yer aldı.

Grafik tasarımcı, akademisyen Ömer Durmaz’ın yarışma danışmanlığını yaptığı, iletişim partnerlerinin MYRA ve sivil toplum partneri Hemzemin Sosyal Fayda Platformu’nun olduğu ve iletişim destekçileri arasında TAV Airports, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Midtown Alışveriş Merkezi’nin yer aldığı yarışmanın ödül sponsorluğu ile açılış günü sponsorluklarını ise Milta Bodrum Marina, BOA Yachts, AB Kolektif, Vedat Akman @artbyvedatakman, Bilgi Yayınevi, Duja Hotel, Haute Boards, Zeniya Resorts, Mandalin Bodrum, Germirli, Ozpack, InOne Mucho Selection Hotel ve Officeküp yapıyor. 2022 yılından beri müze tarafından hazırlanan ve işbirlikçileri ile yürütülen yarışmada birinci seçilen logo, Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba”sını temsil edecek, her yıl 17 Nisan Merhaba Günü’nde kullanılacak. Ödül töreni 17 Nisan Çarşamba günü saat 18.00’de Alp Kırşan’ın sunumu ile Bodrum Deniz Müzesinde gerçekleştirilecek.

Balıkçı’nın “Merhaba”sına Bir Sergi Daha: Deniz Ülkesi

Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan Merhaba Günü’nde İstanbul, Londra, Lizbon, Zürih, Nisiros, Bakü ve Bodrum’da yaşayan sanatçılar Deniz Ülkesi (SeaLand) isimli sergiyle Bodrum Deniz Müzesi’nde bir araya geliyor. Sergideki eserler hem izleyiciyle hem de birbiriyle diyaloğa geçerek müzenin koleksiyonuna nüfuz ediyor.

Serginin küratörleri Canan Cürgen Gültaş, Elvan Erdin ve Züleyha Altıntaş, sergi kapsamında kendine özgü bir yaşam alanı olarak kurguladıkları Bodrum Deniz Müzesi’ne davet ettikleri sanatçılarla birlikte Halikarnas Balıkçısı’nın doğum günü olan 17 Nisan Merhaba Günü’nü, denize ve onun müzesine dair bir sergiyle, Deniz Ülkesi sergisiyle ile vurguluyor ve kutluyor.

Sergide, Ahmet Sarı, Ariane Severin, Banu Birecikligil, Başak Kaptan Şiray, Canan Cürgen Gültaş, Ebru Nakamura, Elvan Erdin, Evrim Kavcar, Genco Gülan, Gözde Mimiko Türkkan, Gülşah Bayraktar, Kıymet Daştan, Kemal Tufan, Lee Garcia, Okay Özkan, Özge Topçu, Samantha Louise Emery, Seda Hepsev, Sibel Horoda, Şenay Ulusoy, Volkan Aslan ve Züleyha Altıntaş’ın eserleri yer alıyor.

Sergi sanatçıları Orhan Veli Kanık’ın “…/Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol / Git gidebildiğin yere.” dizeleri ile çağrılarını yaparak izleyicilerini bekliyor.

Sergi; Bodrum Belediyesi, Bodrum Belediyesi Kültür AŞ, Ağanlar Grup, Club Marma Hotel, Doğan Cam, KIA, LG OLED, Nedd Office, Protech Su Teknolojileri, Yapıkent Grup ve ZKB Mühendislik & Danışmanlık desteğiyle gerçekleştiriliyor.

BODRUM DENİZ MÜZESİ “MERHABA GÜNÜ” PROGRAMI

Bodrum Deniz Müzesi Merhaba Günü

Halikarnas Balıkçısı’nın 134. Doğum Yıldönümü

17 Nisan 2024 Çarşamba

Program:

  • 18.00 Açılış Programı-Bodrum Deniz Müzesi (canlı yayın)
  • Açılış Konuşmaları
  • Uluslararası Merhaba Günü Logo Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi
  • “Deniz Ülkesi” Sergi Açılışı

17 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 18.00’de Bodrum Deniz Müzesinde gerçekleşecek olan Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması Ödül Töreni ve Sergisinde ödüller sahiplerini bulurken yarışmada ilk 50’ye giren tasarımlar sergide yer alacak. Aynı gün ve saatte Deniz Ülkesi sergisinin açılışı da gerçekleşecek. 17 Nisan-30 Haziran 2024 tarihleri arasında izleyicileri ile buluşmaya devam edecek olan sergiler için Bodrum Deniz Müzesi misafirlerini bekliyor. Sanatçı Genco Gülan’a ait “Huzursuz Poseydon” adlı eser ise Bodrum Belediyesi Mausolos Sergi Salonu’nun önünde denizin içerisinde aynı tarihlerde sergilenmeye devam edecek.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL