Bodrum

Hayvanların Otlağına da Göz Diktiler

Bodrum Dereköy’ün, Kavakderesi mevkiinde bulunan 236 dönümlük hayvan otlağı (Mera) Novus Grup’a uzun zamandır tahsis edilmek isteniyordu. Bu çalışmanın önemli bir aşamasında köyde ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) toplantısı yapıldı. Meralar;..

Hayvanların  Otlağına da Göz Diktiler

Bodrum Dereköy’ün, Kavakderesi mevkiinde bulunan 236 dönümlük hayvan otlağı (Mera) Novus Grup’a uzun zamandır tahsis edilmek isteniyordu. Bu çalışmanın önemli bir aşamasında köyde ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) toplantısı yapıldı. Meralar; yasada; Hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen veya kadimden beri bu amaçla kullanılan yerlerdir. Meralar Kamu Orta Malı statüsünde olup, hayvan otlatmak amacıyla köyde yaşayan çiftçilere tahsis edilmiş mülkiyeti devlete ait alanlar” olarak tanımlanır. Ancak AKP iktidarı son dönemlerde yaptığı değişikliklerle meraları imara açıp, özel şahıs ya da firmalara tahsis etmeye başladı. Bu da zaten can çekişmekte olan hayvancılığın sonunu daha bir yaklaştırmaktadır. Diğer taraftan ülkedeki et fiyatları en çok yükselen kalem olarak yerini korumakta, yüklü miktarda yurt dışından et ithal edilmekte. Novus Grup, köyün merasına GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurmayı planlamakta. Bunun yasal süreci olarak ta Dereköy’de yapılan ÇED toplantısına köylüler ve çevreciler büyük ilgi gösterdiler. Dereköy Mahallesindeki köy kahvesinde halkı bilgilendirmek görüş ve önerilerini almak için halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlendi. Toplantıya köylülerin yanı sıra Bodrum Yurttaş İnsiyatifi, Bodrum Kent Konseyi, Muğla Çevre Patformu, Gümüşlük Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Gümüşlük Forumu üyeleri de katıldı.

“BULA BULA BURAYI MI BULDUNUZ?”

ÇED raporunu hazırlayan şirket toplantıda yaklaşık 10 dakika süren sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından köylüler ve çevreciler ÇED raporunu hazırlayan şirket yöneticilerine Bodrum yarımadasının kalan tek merasında kurulacak GES’in yaratacağı çevre ve doğa olumsuzluklarının yanı sıra yaşamını hayvancılık ile geçinen köylülerin merasız kalacağını belirterek sorular yönelttiler. Katılımcılar firmaya yönelttikleri sorulara yanıt alamayınca gergin anlar yaşandı. Köylüler “GES kurmak için, yarımadanın en önemli ve tek merasını mı buldunuz? Bula bula burayı mı buldunuz? Ayrıca sorularımıza yanıt verilmiyor. O zaman biz buruya niye geldik? Siz niye buradasınız” diyerek tepki gösterdiler. Köylüler ilgili bakanlık temsilcilerini, firma yetkilisiymiş gibi hareket ettikleri için eleştirdiler. Projeye göre GES’in kurulacağı alanın yerleşim yerinden 1 kilometre uzakta olması gerekirken, Merve Abayoğlu “Proje gerçekleri yansıtmıyor, mera alanı bakın benim evimin 10 metre yanında” diyerek tepki gösterdi.

KÖYLÜ: “HAYVANLARIMIZI NE YAPACAĞIZ? NE YİYECEKLER?”

Çiftçi Kadir Akkaya, Dereköy’ün geçiminin tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek; “Köyümüzün en büyük isteği bu projenin hayata geçmemesi. Çünkü 26 hektarlık mera alanına güneş panellerini koyarak köyün hayvanlarının otlayacağı yeri yok edecekler. Bugün firma yetkilileri ve ÇED raporunu hazırlayanlara sorduk fakat hiçbir cevap alamadık. ‘Bizim hayvanlarımız nerede otlayacak? Bir alternatifiniz var mı? Biz hayvanlarımızı ne yapacağız? Yine cevap yok. Sen para kazanacaksın, biz hayvanlarımıza bakamayacağız’ dedik. Beyefendi başını öne eğdi cevap veremedi. Başını öne eğeceksen, cevap veremeyeceksen böyle bir projeyi neden yapmaya çalışıyorsun? Ayrıca bu şahıs GES yapacaksa gitsin özel bir mülk özel bir arsa satın alsın oraya GES’ini kursun yoksa köylünün merasını yok etmesin köyün 24 hektarlık arazisine el koymaya çalışıyor” dedi.

“BURASI BODRUM’UN KALAN SON MERASI.”

Gümüşlük Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği yöneticisi ve fotoğraf sanatçısı İbrahim Hakkı Zırh ise; “Dereköy’de ki cennet Kavakderesi’nde GES yapılması demek, Bodrum’un en önemli yaşam alanlarından birisinin yok edilmesi demektir. Bodrum’da insanların hafta sonlarında sessiz sakin piknik yapmak için kaçıp geldikleri dinlendikleri ve köylülerin hayvanlarını otlattıkları tek yer burası kaldı. Burası Bodrum’un kalan son merası. Dereköy ve yakın köydeki insanlar hayvanlarını burada otlatıyorlar. Buraları onlar için can damarı. Mera alanı bitişiğindeki Kavakderesi Bodrum’un akan tek canlı deresi ve en önemlisi, Onlarca kuş ve bitki çeşidinin bir arada bulunduğu bir alan. Bu nedenle buraya GES yapılması bir çevre felaketi olmasının yanı sıra, insanların ve hayvanların en önemli yaşam alanını da yok edecek. Bu alanları yok ettiğimiz zaman Bodrum’un geleceğini de yok etmiş oluyoruz. Biz buna sonuna kadar karşı çıkacağız ve her türlü hukuksal mücadeleyi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“20 BİN GES PANELİ KÖYÜN İDAM FERMANIDIR.”

Yaklaşık 20 bin GES panelinin kurulacağı mera alanı önünde açıklama yapan Gümüşlük Forumu yöneticisi Bige Karan ise; “Köylüler ve STK temsilcileri olarak burada kurulması planlanan GES’in vereceği zararları araştırdık. Ve burada tam 136.000 dönümlük araziye GES kurulursa arazinin toprağı sıyrılarak mera alanı bozulacak. Buradan tonlarca atık çıkacak, sosyal tesisler yapılacak ve bunlar çok dar olan Kavakderesi yolundan geçecek. Köyün içinden geçecek. Bugünkü toplantıda gördük ki, bu proje Bodrum’un hemen hemen tek kalmış doğal alanını tahrip edecek. Çünkü bütün bunlar yani mera alanlarına kurulan GES’ler sürdürülebilir yaşam alanlarını yok etmektedir. Bugün toplantıda bütün köylülerle birlikte bunun burada olamayacağını, GES’i kuracak firmaya da ve ÇED yetkililerine ve raporu hazırlayan firmaya da anlattık. Ayrıca çok donanımlı gelmediler, sorulara yanıt veremediler. Onlar bizi bilgilendireceği yerde biz onları bilgilendirdik. Böyle bir mera alanında doğal güzellikleri ile kaplı hayvanların yaşam alanında böyle bir projeye uygulamaya koymayı mantık almıyor. GES’e karşı değiliz. Ancak doğru yere doğru proje diyoruz. Bodrum yarımadasını Rüzgar Enerji Santrallerinin girmesini belediye ile birlikte nasıl durdurduysak, GES’leride o şekilde durduracağız. 20 000 GES paneli köyün idam fermanıdır” diye konuştu. Novus Grup Yatırım Enerji Üretim A.Ş Yöneticisi Ercan Umut ise çevrecilerin ve köylülerin sorularını yanıtlayamadı. ÇED toplantısında yaklaşık 200 karşı görüşe karşı tek bir olumlu görüş olmadığı tutanak altına alındı. Toplantının ardından çevreciler ve köylüler mera alnı üzerinde birlikte inceleme yapıp, arazi üzerinde görüş alış, verişinde bulundular.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (1)

  1. Metin Üzen diyorki:

    şimdilik orası bir sonraki aşamada Küdür.daha önce mera ve hassas koruma ilan etmişlerdi BOP dahilinde ülkeyi satıp savuruyorlar.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL