Siyaset

Bodrum’da “Ne Geçmiş Tükendi, Ne Yarınlar!”

Bodrum’da gelenekselleşen İlerici Gençler Derneği (İGD) gecesi dün Otantik Restoran’da gerçekleştirildi. Etkinlik İGD tarihinin anlatıldığı slayt gösterimle başladı. Sonrasında katılımcılar yitirdikleri arkadaşlarının anısı önünde saygı duruşunda bulundular. Geceye İGD geleneğinden..

Bodrum’da “Ne Geçmiş Tükendi, Ne Yarınlar!”

Bodrum’da gelenekselleşen İlerici Gençler Derneği (İGD) gecesi dün Otantik Restoran’da gerçekleştirildi. Etkinlik İGD tarihinin anlatıldığı slayt gösterimle başladı.

Sonrasında katılımcılar yitirdikleri arkadaşlarının anısı önünde saygı duruşunda bulundular. Geceye İGD geleneğinden gelmeyen diğer sol yapılardan katılımın da yüksek olması dikkat çekti. Açılış konuşmasını Aydın Doğer yaptı. Doğer konuşmasında; “Türkiye’nin devrimci gençlik mücadelesinde önemli bir köşe taşıdır. İGD kısa ama yoğun savaşım süreci boyunca taviz vermeden yol yürüdü. ‘Gençliğin yolu işçi sınıfının savaş yoludur’ şiarını benimsedik. İGD 6 Kasım 1979’da İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’nın kararıyla kapatıldı. Yaşamını önce İlerici Gençler, 12 Eylül 1980 faşist darbesinden sonra da İlerici Gençlik Örgütü olarak devam ettirdi. İGD 3 yıl 10 aylık yasal çalışma süreci içinde 60’dan fazla şube ve on binlerce üyeye ulaştı. Ulusal çapta örgütlendi. Bu süre içinde yüzlerce üyesini mücadele içinde toprağa düşürdü. İGD, devrim mücadelesi uğruna hiç bir kişisel çıkar gözetmeksizin yaşamını ortaya koyan, fedakar, yiğit ve bilinçli yoldaşlarımızın omuzları üzerinde yükseldi. Enternasyonalistti örgütümüz. Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (DDGF) üyesiydik. İGD’nin tarihini anlatmaya değil saatler geceler, günler yetmez” diyerek, devamında Bodrum’a dair özet çıkarıp şu ifadeleri kullandı;

BODRUM’DA İGD RÜZGARI

“Gelelim Bodrum’a. Bodrum’da da halk yararına, doğa adına, politik tavır koyma noktasında ne kadar olumlu atılmış varsa mutlaka İGD geleneğine temas eder. Kısacası AKP’nin orman tahsislerinin durdurulması, imar oyunlarının ters yüz edilmesi, ABD Büyükelçisi Ricardone’nin Bodrum Kalesi’nden kovulması, ABD savaş gemilerindeki askerlerine bu toprakların zehir edilmesi, balık çiftliklerinin koylardan atılması, taşocağı-maden ruhsatları iptalleri, kıyı işgallerine karşı duruş, Cennet Koy, Akbelen, Sazköy… Hangisini sayayım? Burada da zaman kifayetsiz kalır. Hepsinde de İGD rüzgarının teması var. Olmaya da devam edecek. İGD bugün de ayakta. Mustafa Suphilerin bayrağını düşürmeyeceğiz. Geleneği geleceğe taşıyacağız.”

Sonrasında söz alan İskender Doğer gelen mesajları okudu. Gecedeki katılımcıları tanıttı. Tanıtımın ardından Murat Canaz gitarıyla türküler ve marşlardan oluşan bir müzik sunumu gerçekleştirdi. Canaz’a etkinlik katılımcıları da eşlik etti. Canaz’ın sonrasında sahneyi İGD’nin Atılım Korosu, gitarist Bülent Özsoy ve klarnet ustası Göksun Doğan devraldı. Marşların coşkuyla seslendirildi müzik ziyafetine katılımcılarda eşlik etti. Gecede; “Yaşasın İGD, Yaşasın TKP”, “Bilen Yoldaş Yaşıyor, Savaşıyor” sloganları atıldı.

Av. BÜLENT UTKU: GELENEĞİMİZ HUKUKU OLDUKÇA ÖNEMSERDİ

Geceye İGD geleneği dışından sol yapılanmalar da ilgi gösterdiler. Sol Parti Bodrum İlçe Başkanı Okan Manzak; “Oldukça öğretici bir gece yaşadık. Ama en çok da; hep birlikte söylenen türküler denli birbirimizi özlediğimizi fark ettim. Bu buluşmaları yılda bir kez yapılan gecelerden çıkarmak gerekir. Bizim daha çok bir araya gelmemiz önem taşıyor. Bizler kadar Bodrum’un da buna ihtiyacı var. Buradan önemli yollara çıkılacağı aşikar. Bodrum tüm sol geleneklerin ve renklerin yaşadığı bereketli bir coğrafya. Emeği geçenlerin yüreklerine sağlık” görüşlerine yer verdi. Geçmiş dönem Cumhuriyet Gazetesi avukatlarından Bülent Utku da; “Geleneğimiz hukuku oldukça önemserdi. O sürecin yaşayanları halen adalet mücadelesinin hukuk neferidir. Barolar gericiliğin nadir sızabildiği yapılanmalar ise o dönemdeki sağlam hukuk mayalanması bunda mutlaka rol oynuyordur. Dostların arasında, güneşin sofrasında muhteşem bir buluşma yaşadık” dedi.

SANATÇI DOĞAN: “BODRUM’DA GENÇLİĞE DÖNÜŞ”

Ülkenin önemli tiyatro oyuncularından emekli olmasına rağmen kendisinden vazgeçilemeyen Halil Doğan; “Bodrum da gençliğe dönüş… Bu akşam Bodrum da en özel gecelerden birini yaşadım. Benim dünya görüşüme yön veren, sanat hayatıma yön veren İlerici gençler derneği İGD nin 48.kuruluş yıldönümü kutlamasında, Bodrumlu dostlarımızla, yoldaşlarımızla bir araya geldik. Organizasyonu yapan arkadaşların hiç birini daha önce tanımıyordum. Ama dün gece hepsi ile 48 yıllık dost olduk, yoldaş olduk.Devlet tiyatroların dan emekli Bir tiyatro sanatçısı olarak(emekli olsam da İstanbul DT de oynamaya devam ediyorum)benim sanatçı olmamı sağlayan derneğime selam olsun diyorum. 1976 yılında İGD sokak tiyatrosunda başlayan sanat hayatım. 1978~1980 Ankara Sanat Tiyatrosu ve 1980 den bu yana İstanbul Devlet Tiyatrosu ile devam ediyor. Ayrıca Bodrum un tiyatro yaşamımda önemli bir yeri var. 1979 yılında Ankara sanat tiyatrosu AST ile ilk profesyonel turnemi Bodrum’a yaptım Bodrum merkezdeki açık hava sinemasında oyun oynadım. Aslında söylenecek çok şey var ama umarım bu gece tanıştığım ve hepsi 48 yaşında olan dostlar, yoldaşlar ile çocuklarımıza, gençlerimize miras bırakacağımız gelecek güzel günler için yeniden bir arada oluruz” diyerek duygu ve düşünce ifade etti. Katılımcılardan Nehir Sönmez: “İGD’de yoldaşlığın ne denli yüce bir kavram ve duygu olduğunu öğrendim. Başka hangi etken 48 yıl sonra dört bir tarafa dağılmış sonra bu bereketli Halikarnasos toprakları üzerinde yaşamaya başlamış bu kıymetli değerleri birleştirebilirdi? Bugün ülkede kadın hareketi (yeterli örgütlülükte olmasa da) bir takım nüveleri ile var ise İGD’de büyüyüp İlerici Kadınlar Derneği çatısı altında mücadele eden kadınların bunda önemli katkısı var. Bu vesile ile efsanevi önderimiz Bakiye Beria Onger’i saygıyla anıyorum” dedi. Gecenin katılımcıları 5-Ocak-2025 tarihi için (İGD’nin 49. Yıldönümü) randevulaşarak vedalaştılar.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL