Bodrum Editör'ün Seçimi

Kadınlar 89 Yıldır Seçiyor-Seçiliyor

5 Aralık 1934 tarihinde, kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasalaşmıştı. Bugün ülkedeki kadın hakları mücadelesinde önemli virajlardan olan söz konusu hakkın elde edilişinin 89. Yıldönümü. Bu önemli yıldönümü nedeniyle açıklama yapan..

Kadınlar 89 Yıldır Seçiyor-Seçiliyor

5 Aralık 1934 tarihinde, kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkı yasalaşmıştı. Bugün ülkedeki kadın hakları mücadelesinde önemli virajlardan olan söz konusu hakkın elde edilişinin 89. Yıldönümü. Bu önemli yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Ege Kadın Buluşması Platformu Muğla İl Sekreteri YüsraMiskioğlu: “Milletlerin uygarlık yolunda gösterdiği ilerleme, kadına verdiği değer ile ölçülmelidir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK;  ‘Bir toplum aynı amaca bütün kadınları ve erkekleri ile beraber yürümez ise ilerlemesine teknik olarak imkân ve bilimsel olarak ihtimal yoktur’ demek suretiyle Türk Kadınına verdiği değeri ve kadın-erkek eşitliğinin toplumların gelişmesinde ve ilerlemesindeki önemini vurgulamıştır” dedi. 

“KADIN HAKLARINDA KAFALARDAKİ BARAJI AŞMAK!”

Aynı zamanda Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi yönetiminde de bulunan Miskioğlu açıklamasını; “Türkiye, kadının seçme ve seçilme hakkını tanıyan öncü ülkelerdendir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet’in kurulmasından itibaren 10 yıllık süre içinde gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle ve aşama aşama; belediye seçimlerine katılma, muhtar ve köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçme ve seçilme, milletvekili seçme ve seçilme haklarını bazı Avrupa ülkelerinden önce tanımıştır” sözleriyle sonlandırdı. Bodrumlu çevre aktivistlerinden Nazan Yılmaz da; “89 yıl sonunda sorgulamamız gerekenler var. Bodrum’da EKBP (Ege Kadın Buluşması Platformu) bugüne sahip çıkarak önemli tutum almıştır. Kadının özgürleşmesi yine kendi öz mücadelesi ile olacaktır. Diğer kadın yapılanmalarını da, kadın hakları açısından yaşamsal önem taşıyan günde görmek, hissetmek, duymak isterdik. Çok konumuzla alakalı değil gibi görünse de şu anda Bodrum CHP’de Belediye Başkan aday adaylıkları ile gündemde. Ve yok denecek kadar az kadın aday adayı var. Yani bunca aday adayı çokluğunda bir ya da iki kadın adaydan söz ediliyor. Yani vitrinden verilen şatafatlı fotoğrafların bir anlamı yok. Önemli olan vitrinin gerisidir. Kotalar, barajlar koyabilirsiniz kadınlara yönelik. Ama önce kafalardaki barajları aşmamız gerek” görüşlerine yer verdi.

Haber:Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL