Siyaset

Cumhuriyetin 100’üncü Yaşını Kutladılar

Cumhuriyetimizin 100. Yıl ruhu, Bodrum’da ve Muğla’nın  tüm ilçelerinde denizde, karada ve havada büyük bir coşku ile yaşanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kutlama mesajları yayımlanıyor. Bodrum’da Bodrum Kaymakamlığı ve..

Cumhuriyetin 100’üncü Yaşını Kutladılar

Cumhuriyetimizin 100. Yıl ruhu, Bodrum’da ve Muğla’nın  tüm ilçelerinde denizde, karada ve havada büyük bir coşku ile yaşanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kutlama mesajları yayımlanıyor.

Bodrum’da Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi’nin işbirliğinde 100. Yıla özel 10 gün boyunca süren kutlama programı düzenlendi. Bodrum Cup’la başlayan 100. yıl kutlama etkinlikleri spor müsabakaları, turnuvalar, tiyatro oyunları, belgesel ve film gösterimi, söyleşiler ile konserlerle devam etti.

Kumbahçe Meydanı’nda 100 dansçı ile oynanan “çökertme” oyununun ardından “Gökyüzünün Sarsılmaz Gücü” Solo Türk, Bodrum semalarında yer aldı.

İŞTE CUMHURİYET MESAJLARI

Muğla Valisi İdris Akbıyık, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajında Cumhuriyetin hürriyet aşkı, bağımsız ve hür yaşama kararlılığının en güçlü ifadesi olduğunu söyledi. Vali Akbıyık’ın mesajı şöyle:

“Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında verilen büyük mücadelelerin ardından kazanılan milli mücadelemizin, Cumhuriyet ile taçlandırılışının 100. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. 

Bağımsız ve hür yaşama onurundan asla taviz vermeyen Aziz Milletimiz, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı kurtuluş mücadelesini dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı ile zafere ulaştırmıştır. Bu mücadele hürriyetinden ve bağımsızlığından ödün vermektense ölmeyi tercih eden bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun ve şahlanışının nişanesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun yönetim şekli olarak 29 Ekim 1923’te ilan ettiği cumhuriyet; milletimizin özünde var olan milli mücadele ruhunun gurur verici eseri, hürriyet aşkının, bağımsız ve hür yaşama kararlılığının en güçlü ifadesidir.

Cumhuriyet sadece bir yönetim şekli olmayıp, aynı zamanda toplumumuzun en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Cumhuriyetimiz, getirdiği yenilikler ile bilime ve özgür düşünceye dayalı müreffeh Türkiye’nin önünü açmış ve milletimizin ufkunu aydınlatmıştır. Cumhuriyetle birlikte ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız büyük bir dinamizm kazanmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği Cumhuriyet ve değerleri etrafında her geçen gün daha güçlü bir şekilde kenetleniyor, ecdadımızın emaneti bu aziz vatanı ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin geleceği adına hayata geçirilen atılımlarla, kazandırılan eser ve hizmet altyapısıyla daha üretken, daha müreffeh bir toplum olma yolunda “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla geleceğimizi inşa ediyoruz.

Cumhuriyetimizin 100. Yılını “Türkiye Yüzyılı” na yaraşır şekilde tüm yurtta olduğu gibi ilimiz de de büyük bir coşku ve gururla kutlayacağız. Tüm Muğlalıları en büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramımızı kutlamaya, 100. Yıl coşkusunu yaşamaya, bu gurur ve sevince ortak olmaya davet ediyorum.

Bu duygularla, bütün vatandaşlarımızın, Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları bizlere vatan yapan tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.”

ARAS: “BİZİ BİR ARADA TUTAN İDEAL”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 29 Ekim 1923 günü ilan edilen Cumhuriyetin, Türk Milletini bir arada tutan yüksek bir ideal olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Cumhuriyet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık, hak, hukuk ve adalet ruhuyla kurulmuştur. Bir uygarlık projesi olan Cumhuriyet özgürlüğün, bilimin ve aklın taşıyıcısı; ulus egemenliğinin teminatıdır. O sadece bir yönetim şekli değil, çağdaşlaşmanın, modernleşmenin, geleceğin, aydınlığın temsilcisi ve bizi birbirimize bağlayan, bizi bir arada tutan bir idealdir.

Milli Mücadele döneminde Erzurum Kongresi’nde zaferden sonra hükümet şeklinin Cumhuriyet olacağını müjdeleyen Mustafa Kemal, Anadolu topraklarının bağımsızlığı ile milletin birlik ve beraberliğini sağlamak için 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti.

Demokratik ve çağdaş bir yönetim şekli olan Cumhuriyet ile sosyal ve ekonomik yaşamda büyük yenilikler oldu.  Sanayi, bilim ve eğitim gibi alanlarda kalkınmalar yaşandı.

Özünde laiklik olan Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün önderliğinde harf devriminden köy okulları ile köy enstitülerine, sağlık alanında yatırımlardan tarımsal atılımlara, fabrikalardan Sümerbank’ların açılmasına kadar toplumda yaşanacak olan köklü dönüşümlerin temelleri atılmıştır. Bunların yanında Medeni Kanun’un kabulüyle kadınlara hakları verilmiş, yüzyıllık tarihsel ve kültürel miras ile sonsuza kadar sürecek aydınlık bir gelecek yaratılmıştır.

Cumhuriyet ile birlikte hem bağımsızlığımızı hem de milli egemenliğimizi kazandık. Tüm bunlar gerçekleşirken Cumhuriyetin temelinde hep “umut” vardı. Bu umudun kaynağı ise gençlikti.

Cumhuriyetin 100. yılında da zihinlere, kalplere ve geleceğe dair umut tohumları ekiliyor. Bilim, spor ve sanatın her alanında gençlerimiz bu tohumları filizlendiriyor, Cumhuriyeti sonsuzluğa taşıyorlar.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz.” sözüyle de gençliğe olan inancını belirtiyor. 100 yıllık geçmişe bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinde ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Gençlerimiz her zaman ve her koşulda Cumhuriyeti korudu ve korumaya devam edecek.

“Her zaman ve her yerde Cumhuriyeti yücelteceğiz”

Atatürk’ün “En büyük eserimdir” diyerek bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatmak için tüm gücümüzle çalışmaya ve açtığı yolda her daim yürümeye devam edeceğiz. Yüreğimizde vatan sevgisi, akımızda Ata’mızın ilke ve inkılaplarının ışığıyla 100 yıl önce yakılan Cumhuriyet ateşini sonsuza dek taşıyacağız. Ülkemizin aynı Ata’mızın gözleri gibi masmavi suları, ayak bastığı topraklarından istikbalin sonsuzluğa uzandığı gökyüzüne kadar, her zaman ve her yerde Cumhuriyeti yücelteceğiz.”

NAZLIOĞLU: “VATANSEVERLİK TEMEL BİR ERDEM, MİLLİ BİR GURUR”

BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu da mesajında, şunları söyledi:

“Ülkemizde 100 yılda başardıklarımızla gurur duyuruyoruz, başaramadıklarımız ise bize mücadelemizin henüz tamamlanmadığını anlatıyor. Cumhuriyetin değerlerinin toplumumuzda hâkim kılma mücadelesini sürdürmek BESİAD için doğal ve tarihsel bir zorunluluk. Bu kutlamamız yakın coğrafyanın kan ve gözyaşına boğulduğu bir dönemde geçiyor. Böyle acıların yaşanmamasının dinimiz, dilimiz, milliyetimiz, ırkımız ne olursa olsun nihayetinde insanlığa ait olduğumuz bilincinden geçtiğini biliyoruz. Bunu bilmekle yetinmiyor, bunun için çabada gösteriyoruz. İnsanların ailelerin ve yakınları için duydukları doğal sevginin önce halis bir vatanseverliğe sonra da coşkun bir insan severliğe dönüşmesini temenni ediyorum. Bu noktada vatanseverliğin BESİAD için temel bir erdem, milli bir gurur olduğunun altını çizmek isterim. Değişmeye çalıştığımız insanlık seviyesinin temellerini düşünsel olarak Hacı Bektaşi Veli’de, Mevlana’da, Yunus Emre’de buluyoruz.

İlelebet yaşayan ve yaşayacak olan eşsiz bir eser Cumhuriyet.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı hepimize kutlu olsun.”

KOCADON: “CUMHURİYET DEMEK, ATATÜRK DEMEKTİR”

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı, ülkemiz tarihindeki önemli bir dönüm noktasıdır. Dünya’nın zor bir dönemden geçtiği bu günlerde, yaşanabilir bir dünya için cumhuriyet rejimi ve demokrasinin ne kadar gerekli olduğunu görmekteyiz. Cumhuriyet demek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk demektir. Atatürk bu rejimi Türk halkına olağan üstü bir çaba ile armağan ederek bizlere en güzel mirası bırakmıştır.

Savaşın değil barışın ve güzelliklerin yer aldığı, insanların temel hak ve özgürlüklerini koruyan, gelecek nesillere bırakabileceğimiz çağdaş bir Türkiye için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde gençlerimizle birlikte cumhuriyeti büyüten neferler olacağız.

Işığı ile bugün hala yolumuzu aydınlatmaya devam eden ve gelecekte de aydınlatacak olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vatanımızı çağdaş, modern ve gelişmiş bir seviyeye taşımak için ilan ettiği Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaktan dolayı onurlu ve gururluyuz. Cumhuriyet yolunda mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak tüm silah arkadaşlarını, gazilerimizi ve kahraman şehitlerimizi minnetle anıyorum.

Cumhuriyetimizi korumak ve geliştirmek bizlerin en büyük görevidir! Bu yolda yarının geleceği olan gençlerimizin cumhuriyeti doğru tanıması, ilke ve inkılapları benimsemesi çok mühimdir.

Sözlerimi tamamlarken vurgulamak isterim ki Cumhuriyetimizi büyük bir coşku, sevinç ve gururla kutlamaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Daha nice 100 yıllara.”

TOKAT: “İYİ Kİ CUMHURİYET, İLELEBET CUMHURİYET”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “İyi ki CUMHURİYET, Yaşasın CUMHURİYET, İlelebet CUMHURİYET!” mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bizi biz yapan en büyük değerin adını 100. kez haykırdığımız bu büyük günde, yüreği “Cumhuriyet” sevdasıyla dolup taşan bizlerin yaşadığı gurur ve heyecanın tarifi mümkün değildir. Bu özel gün, Türk Milleti’nin birlik, beraberlik ve bağımsızlık mücadelesinin zaferle taçlandığı günün yıldönümü, tarihe altın harflerle yazılmış bir destanın adıdır.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu büyük mirası, Türk Milleti’nin gelecek nesillere olan emanetidir. Cumhuriyet; özgürlük, adalet, demokrasi ve insan hakları gibi değerleriyle ülkemizin teminatıdır. Bu değerleri koruyarak, Cumhuriyetimizi daha da ileriye taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur.

Atatürk’ün bizlere iki büyük mesajı vardır. Birincisi, “Benim en büyük eserim cumhuriyettir”, ikincisi ise, “Bunu koruyacak ve kollayacak olan Türk Gençliği’dir.” sözleridir. Bizlerin, yarınlarımızı oluşturacak çocuklarımıza ve gençlerimize güveni tamdır. Onların yüreklerinde Atatürk ve Cumhuriyet sevdası olduğu sürece bu milletin bağrından, bu milletin gönlünden ne Cumhuriyet’i ne de Atatürk’ü çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı olmaya, Cumhuriyetimizi ve Atatürk’ümüzü sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. 100. yılın coşku ve gururuyla bir kez daha haykırıyoruz ki “İyi ki Cumhuriyet, Yaşasın Cumhuriyet, İlelebet Cumhuriyet”. 

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyor, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını, milli mücadelemizde yer almış kadın, erkek, çocuk tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmet ile anıyorum.

Nice 100 yıllara Türkiye Cumhuriyeti, en büyük bayramımız kutlu olsun…”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL