Bodrum

Bodrum’da Allah’ın Sopası Varmış!

Bilindiği üzere DSİ Genel Müdürlüğü tarafından “Bodrum Yarım Adası Acil İçme Suyu İnşaatı” kapsamında içme suyu arıtma tesisi ve içme suyu isale hattı ile içme suyu depoları yapılarak 2012 yılında..

Bodrum’da Allah’ın Sopası Varmış!

Bilindiği üzere DSİ Genel Müdürlüğü tarafından “Bodrum Yarım Adası Acil İçme Suyu İnşaatı” kapsamında içme suyu arıtma tesisi ve içme suyu isale hattı ile içme suyu depoları yapılarak 2012 yılında işletmeye alınmıştı. Bu hatlar yapılırken Bodrum’un 2040 yılına kadar içme suyu sorununun ortadan kalkacağı ve kentin uzun yıllar içme ve kullanma suyu sorunu yaşamayacağı dönemin en üst düzey yetkilileri tarafından dile getirilmişti. Ancak hattın tamamlanarak işletmeye alınmasından sonra isale ve depo ayrım hatlarında kullanılmış olan cam elyaf takviyeli boru(CTB) ile yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) borularda günümüze kadar ki süreçte 3000’e yakın arıza meydana geldi. Bu arızalar neticesinde birçok bina, dükkan, otel ve yollarda büyük çaplı zararlar meydana gelmekte ve ilçemizde uzun süreli su kesintileri yaşanmakta.
2014 yılında Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olması ile birlikte arızalı DSİ hatları, MUSKİ Genel Müdürlüğüne devredilmeye çalışıldı. Ancak MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde hatlarda kullanılan boru tip seçiminin hatalı olduğu ve imalatların fenni usul-esaslara uygun şekilde yapılmadığı belirlendi. MUSKİ tarafından hattın devralınacak durumda olmadığı belirtilerek dava açıldı. Açılan davaya istinaden mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi; hatları inceledi. Bilirkişi; boru seçiminin hatalı olduğu, yataklama-gömleklemenin uygun kesitler ve malzeme ile yapılmadığı sonucuna da ulaştı. Böylelikle bilirkişi raporu da MUSKİ’nin yaptığı incelemelerde tespit ettiği eksikleri doğrulamış oldu. Bu nedenle MUSKİ Genel Müdürlüğü davada haklı bulunmuş ancak hatlarla ilgili DSİ tarafından henüz bir işlem yapılmaması nedeniyle konu yeniden yargıya intikal ettirildi. Ve süreç devam etmekte…

BODRUM KENT KONSEYİ’NİN, SU HASSASİYETİ.

Tüm bunlar olurken, Bodrum Kent Konseyi-Su Çalışma Grubu’da sürece dahil oldu. Ulaştığı bilimsel ve pratik gerçekleri Bodrum kamuoyu ile paylaştı. Bugün de Su Çalışma Grubu, Bodrum Adliyesi’ne giderek DSİ hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu ardından Su Çalışma Grubu Sözcüsü Gürol İnan basın açıklaması yaparak; “Bodrum’a ayıplı isale hattını döşeyenler, kontrol mekanizmasını işletmeyeler, Anadolu’nun başka birkaç yerinde de kullanılan SN 2500 N/m2 normundaki CTP borular değiştirildiği halde Bodrum DSİ isale hattını çelik veya duktil borularla yenilemeyenler, 12 yıl önce Bodrum’un 2040 yılına kadar su sorununu çözdüklerini iddia edip yıllardır Bodrum’a yeterince su arzı sağlamayanlar, Su Tahsisleri Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesi gereği birinci seviyede öncelik içme ve kullanma suyunun karşılanması olduğu halde dördüncü öncelik sıralamasındaki enerji üretimi ve sınai su ihtiyacı kapsamına giren termik santrallara bedelsiz soğutma suyu sağlayanlar, boruların patlaması, su kayıpları, su kesintileri, onarım maliyetlerine sebep olanlar, Bodrum halkına maddi manevi eziyet edenler, görevini ihmal ve ihlal ederek kamu zararı yaratanlar hakkında savcılığa suç duyurumuzu yaptık, ayrıca bilirkişi raporlarınıda ekledik. Kentin manevi zararını bıraktık, en az 50 milyon TL: maddi zarar var, hattın ne zaman nereden patlayacağı belli değil” görüşlerine yer verdi.

“DSİ BİZİ KARADA DA DALDIRACAK.”

Kent Konseyi-Su Çalışma Grubu, basın açıklaması yaparken; adliyenin de bulunduğu Adliye Caddesi’nde su isale hattı patladı. Bazı vatandaşlar; “Biz susuzluk çekerken, havaya fışkıran ve boşa akan tonlarca su görüntüleri sanki inadına yapılıyor gibi” diyerek tepki gösterdiler. Bazı sürücüler 15 metreye kadar yükselen sularla araçlarını yıkadı. O esnada oradan geçmekte olan Kamil Adaçam: “Az önce biraz ilerideki Adliye’nin önünde yapılan basın açıklamasını izledim. Şimdi de bu patlayan hattın önündeyim. Adeta şaka gibi. Hani; ‘Allah’ın sopası yok ki…’ derler ya. Ben, ‘Bodrum’da Allah’ın sopasının olduğuna inandım. Bodrum’da Allah’ın sopası varmış. Ben lisanslı dalgıcım ve dalış hocasıyım. DSİ sayesinde bizim meslek daha da gelişecek. Sadece denizde değil, patlamalar böyle giderse karada da dalış eğitimi vereceğiz. DSİ bizi karada da daldıracak.” ifadelerini kullandı.

Haber: Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL