Siyaset

Bodrum, Can’ına Sahip Çıktı

Milletvekilli seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay, için Bodrum Belediye Meydanı’nda eylem ve basın açıklaması yapıldı.Ellerinde parti bayrakları ve “Can Çıkacak Halkın Savunacak, Can Atalay’a Özgürlük, Hukuksuz Tutukluluğa Son ve..

Bodrum, Can’ına Sahip Çıktı

Milletvekilli seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen Can Atalay, için Bodrum Belediye Meydanı’nda eylem ve basın açıklaması yapıldı.Ellerinde parti bayrakları ve “Can Çıkacak Halkın Savunacak, Can Atalay’a Özgürlük, Hukuksuz Tutukluluğa Son ve Can Atalay Meclis’e”yazılı dövizlerle meydana gelen eylemciler Can Atalay’ın dev fotoğrafını taşıdı. Topluluk sıkça; “Canla, Başla Direneceğiz. Can Çıkacak, Halkını Savunacak. Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları attı. Eyleme tatilciler ve çevredeki vatandaşlar da destek verdi. Suna Yılmazerisimli esnaf; “Yasakçılığın, yok saymanı  bedelini biz turizmciler de en basiti kendi ticari faaliyetlerimizde ödüyoruz. Elbette insani yıkımın yanında ekonomik yıkımın lafı bile edilemez. Bu ahlaklı da olmaz. Ankara hala ateşle oynadığının farkında değil belki. Ama şu anda bu eylemi izleyen, fotoğraflarını çeken, videoya kaydeden yabancı ülkelerden misafirlerimiz her şeyin daha çok farkında. Deve kuşu politikasından ve komedisinden çıkılması gerek. Bodrumlular Can’ına sahip çıktığını ve onu asla yalnız bırakmayacağını gösterdi. Bu sadece Can Atalay’a özgürlük sorunu değil, memleket meselesidir” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. 

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: “YAŞANAN DURUM, ANAYASAYA AYKIRIDIR.”                                          

Bodrum Belediye Meydanı’ında bir araya gelen topluluk adına  basınaçıklamasını okuyan TİP İlçe Örgütü yöneticisi Sinemis Atalay ise; “Yargıtay’da dava süreci devam ederken hukuksuzca cezaevinde tutulan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs Milletvekili Seçimlerinde Türkiye İșçi Partisinden Hatay milletvekili seçildi. Seçim sonuçlarının kesinleşmesini takiben Can Atalay, avukatları aracılığıyla milletvekili mazbatasını aldı ve geçen cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde  milletvekili olarak kaydı yapıldı. Ancak seçilmiş vekilimiz, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde esir tutulduğu için henüz milletvekili yeminini edemedi ve görevine başlayamadı. Can Atalay’ın tahliye edilmesi için avukatlarının Yargıtay’a yaptığı başvuru günlerdir yanıtsız bırakıldı ve yoldaşımız hala cezaevinde tutuluyor. Yaşanan durum her anlamda Anayasa’ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir. Seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluk hâlinin devamı, hukuka aykırı bir şekilde, kişi hürriyeti ve güvenliğinin engellenmesi ve aynı zamanda seçmenlerin temsil edilme haklarının ihlali anlamına gelmektedir. Çünkü Anayasa’nın 83. Maddesi’nde aynen şöyle yazmaktadır: “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez tutuklanamaz ve yargılanamaz” görüşlerine yer verdi. 

SANATÇI KARAKÖSE: “CAN ÇIKACAK. HALKINI VE HAKKI SAVUNACAK.”

Eyleme katılan Bodrum’un sevilen sanatçılarından, müzisyen Mehmet Karaköse de; “Biz sanatçılar halkımıza ve yaşadığımız çağa karşı sorumluyuz. Ülke tarihinde sanatın bu denli karatıldığı, sanatçının bu denli baskılandığı bir dönem yaşanmamıştır. Elbette sadece sanat ve sanatçı değil, adalette bu kötülükten nasibini alıyor. Son olarak Can Atalay’ın durumu. Bunun için, eylem mi yapmak gerekliydi? Verili hukuk niye uygulanmıyor? Adalet uygulanmadığında güvence olması gereken kesimler, tam tersine adaletsizlik abidesi olmuşlar. Hiç kimse meral etmesin. Can’ımızın tutsaklığına son vereceğiz. Can’ı türkülerimizle, notalarımızla, gitarımızla, bağlamamızla, geleceğe serpiştireceğimiz umutlarımızla çıkaracağız. Can Atalay’ın tutsak kaldığı her saniye halkın iradesine vurulan bir darbedir. Yarın değil, hemen şimdi. ‘Can’a Özgürlük. Can Çıkacak Halkı Ve Hakkı Savunacak’. Bu meydandaki sesi duymamaları artık mümkün değil. Çünkü artık Sağır Sultan dahi duydu” ifadelerini kullandı. Eyleme destek veren çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü içerisinde yer alan Bodrum Yurttaş İnisiyatifi sözcüsü mimar Nazan Yılmaz’da; “Buradaki tepki sadece Bodrum’un tepkisi değildir. Aklı, vicdanı olan her bir karış memleket toprağının tepkisidir. Ama en çok da Hatay’ın iradesi gasp edilmiştir. Can’ı meclise sokan halk iradesi, onu özgürlük ile de buluşturacaktır. Şimdi Can’ımıza sahip çıkma zamanı” dedi. 

YARIN CAN ATALAY’IN MESLEKTAŞLARI EYLEMDE OLACAK.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın mazbatasını almasına rağmen cezaevinde tutulmasına toplumun farklı kesimlerinden tepki sürüyor. Yarın da Can Atalay’ın meslektaşları İstanbul’da dayanışma eylemi yapacaklar. Adalet İçin Hukukçular, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sol Hukuk, Sosyal Hukuk ve Yurtsever Hukukçular, aynı zamanda meslektaşları olan Can Atalay için bir araya gelecek. 11 avukatlık örgütü Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda yarın saat 12.30’da Can Atalay’a özgürlük istemek için basın açıklaması yapacak.

Ayhan Karahan

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL