Bodrum

Yalıkavak Küdür’de Yarın Şenlik Var

Bodrum Yalıkavak’ın en değerli merası Küdür’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Mera Şenliği” düzenlenecek. 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen ve 2022 yılında Tarım ve..

Yalıkavak Küdür’de Yarın Şenlik Var

Bodrum Yalıkavak’ın en değerli merası Küdür’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Mera Şenliği” düzenlenecek.

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen ve 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mera Islah ve Amenajman Projesi” başlatılan Bodrum Yalıkavak Mahallesi Küdür Yarımadası’nda “Mera Şenliği” düzenlenecek.

HUKUK SAVAŞININ ARDINDAN ISLAH PROJESİ BAŞLADI

Yalıkavak, Geriş ve Gökçebel’deki hayvan sahibi çiftçilerin kullanımına açılan Küdür Merası’nın, 550 ada 59 parselde kayıtlı Kamu Orta Malları siciline kayıtlı kadimden beri “mera” olarak kullanılan 4.112.796 m² yüzölçümündeki taşınmaz, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmişti.

Söz konusu taşınmaz, Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 2014 tarihli kararı ve Bodrum 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 24 Şubat 2015 tarihli kesinleşmiş kararıyla “mera” vasfıyla tescillenerek Kamu Orta Malı siciline kayıt edildi.

12.02.2020 tarihli ve 31037 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2096 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Doğal Sit” statüsünden çıkarılarak “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edilen mera, en üst derece SİT alanı olarak tescillendi ve taşınmaz üzerinde herhangi bir yapı inşa edilmesi ve imara açılması dahi yasaklandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Kesin Korunacak Hassas Alanların” ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri  bünyesinde barındıran,  biyolojik,  jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri açısından ekosistem hizmetlerine katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucu, bitki örtüsü, topoğrafya ve siluetin korunması bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olduğunu hatırlatarak Küdür’ün de Cumhurbaşkanı kararı ile bu kapsama alındığını belirtti.

SAYLAK: “MERA İŞGALLERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak taşınmaz üzerinde geçmiş yıllarda inşa edilen beach ve cafe gibi turistik tesisleri ivedilikle tespit ettiklerini ve işgallerin sonlandırılması için çalışmaları başlattıklarını anlatan Saylak, “Bu işletmelerle mahkeme süreçlerimiz uzun süre devam etti, ancak 2022 yılında son tesisin işgali de, Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü gözetiminde mahkeme kararıyla sonlandırılarak Küdür merası özgün kimliğine nihayet kavuşturuldu. Muğla’daki mera, yaylak ve kışlaklar  bilindiği üzere devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bu sorumluluktan hareketle, bizler ilimizdeki tarım arazilerinin, çayır ve meraların amaç dışı kullanımını ve tahribini önlemek amacıyla gerekli yasal, idari ve hukuki tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz.  Hiçbir mera alanında kaçak yapıların yükselmesine izin vermeyeceğiz. Muğla’da mera işgalleri tarih oldu, hiç kimsenin endişesi olmasın.” diye konuştu.

Söz konusu meranın sadece Yalıkavak değil, Geriş ve Gökçebel mahallelerinde bulunan hayvan sahibi çiftçiler tarafından da kullanıldığını belirten Barış Saylak, üç mahallede Bakanlığın Türk-Vet kayıtlarına göre 105 çiftçiye ait 1.500 küçük, 650 adet de büyükbaş hayvan varlığı tespit ettiklerini kaydetti.  Bunun üzerine, 2022 yılında Bakanlık onayıyla bölgede Mera Islah ve Amenajman Projesini uygulamaya başladıklarını söyleyen Saylak, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Toplam bütçesi 1.559.500 TL olan proje söz konusu mahallelerde yaşayan hayvan sahiplerinin talepleri doğrultusunda Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli Prof. Dr. Mustafa Sürmen danışmanlığında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şubesi tarafından hazırlanmıştır. Proje çerçevesinde mera alanında yabancı ot temizliği, üstten tohumlama ve gübreleme yapılarak meranın ot verim ve kalitesi artırılmış olup, ayrıca hayvanların sulanabilmesi için farklı yerlere 4 adet sıvat ve 4 adet gölgelik yapılarak hayvan refahı da sağlanmıştır. Çobanlarımıza ve halkımıza hayırlı uğurlu olsun.”

MERA ŞENLİĞİNE TÜM HALK DAVETLİ

Konumu itibariyle dünyanın en değerli merası olma özelliği taşıyan eşsiz güzellikteki taşınmaz üzerinde 3 Mayıs 2023 Çarşamba günü saat 14:00’te, yerel halkın ve başta depremzedeler olmak üzere çocukların katılımıyla yapılacak mera ıslah açılışı, şenliğe dönüştürülerek Küdür’ün korunması yönündeki çalışmaların tanıtılması ve farkındalığın artırılması amaçlandı. Küdür Mera Şenliği kapsamında, çocuklara yönelik eğlenceli oyun ve etkinlikler ile yazlık sebze fidesi dağıtımı ve ikramlar olacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL