Bodrum

Demir Koyunda Giderayak Rant İhalesi!

Bodrum Torba Mahallesi’nde çam ormanları ile kaplı bakir sahili ile ünlü Demir Koyu’na kamyonlarla taşınan tonlarca mermer tozu döküldü! Kıyı şeridini neredeyse tamamen bozan çevre katliamı isyan ettirdi. Torba’nın ünlü..

Demir Koyunda Giderayak Rant İhalesi!

Bodrum Torba Mahallesi’nde çam ormanları ile kaplı bakir sahili ile ünlü Demir Koyu’na kamyonlarla taşınan tonlarca mermer tozu döküldü! Kıyı şeridini neredeyse tamamen bozan çevre katliamı isyan ettirdi.

Torba’nın ünlü Demir Koyu’na kamyon kamyon mermer tozu döküldü. Bodrum Belediyesi 67 bin TL. para cezası kesip tozun kaldırılmasını talep ederken, bir başka çevre katliamının daha kapıda olduğu ortaya çıktı. Cennetten bir köşe olan Demir Koy’da iskele yapımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihale yapıldığı öğrenildi.
Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Giderayak yaşanan rant yağmalarından birini yaşıyoruz. Milyon dolarlık villalar yapmışlar. Kamunun malına çökmek için farklı yollar deniyorlar. Minareyi çalmışlar kılıf arıyorlar” dedi.

DOĞAL SAHİLİ MALDİVLERE ÇEVİRMEYE KALKTILAR

Torba Mahallesi’ndeki cennet ormanlarla kaplı Demir Koyu’nda özel villalar yapan bir şirketin koydaki halka açık sahile onlarca kamyon ile yüzlerce ton mermer tozu dökmesi ve denizin içerisine beton bloklar yerleştirerek sahili Maldivlere çevirmeye çalışması, çevrecileri isyan ettirdi. Bodrum Belediyesi, söz konusu inşaat şirketine 67 bin TL: para cezası keserken, dökülen kumun kaldırması talimatı verdi. Uyarının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen kum ve denizin içindeki beton bloklar kaldırılmadı.

BÖLGEYE İSKELE YAPILMASI İÇİN İHALEYE ÇIKARILDI

Bodrum’un halka açık ve son kalan bakir koylardan biri olan Demir Koyu’nda kum dökülen bölge; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altında bulunuyor. Koyda bahse konu parselin, açık teklif usulü ile 3 yıllığına iskele yapılması için 2 Mayıs 2023 tarihinde ihale edileceği ortaya çıktı.
99 metrekarelik alana yapılması planlanan iskele için 60 bin TL muhammen bedel belirlendi. Geçici teminat tutarı 18 bin TL. olan ihale, 2 Mayıs tarihinde ve saat 14.00’da Mustafa Kemal Mahallesi 2082. Cadde No:52 Çankaya/Ankara adresinde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü 13. kat toplantı salonunda yapılacak.

RUS FOTOĞRAF SANATÇISI O ANLaRI GÖRÜNTÜLEDİ İSYAN ETTİ.

Denize mermer tozu döküldüğü anları görüntüleyerek sosyal medya hesabından paylaşan ve yardım isteyen Rus fotoğraf sanatçısı Olga Ceylan, yayın sırasında “Gördüğünüz gibi denizin içine mermer tozu dökerek cennet Demir koyunu, doğayı ve çevreyi nasıl mahvediyorlar, birilerinin buna engel olması lazım” ifadelerini kullandı.

MİNAREYi ÇALMIŞLAR KILIFINI UYDURUYORLAR

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan yaptığı açıklamada “Seçim yaklaştıkça yağma da artıyor, Giderayak yaşanan rant yağmalarından birini yaşıyoruz. Milyon dolarlık villalar yapmışlar. Kamunun malına çökmek için farklı yollar deniyorlar. Minareyi çalmışlar şimdi kılıf arıyorlar, tüm yasal mücadeleyi vereceğiz burada amaç o kıyı şeridine özel villalar yapan şirkete bu bölgeyi peşkeş çekmek” dedi.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve denizci Arif Yılmaz’dan da sert tepki geldi. Yılmaz, sağlık için son derece zararlı olan mermer tozlarının devletin koruması ve hükmü altında ve kamuya ait alanlara döküldüğünü belirterek “Bu sahillerin on binlerce yılda oluşmuş bir yapısı var, ne dökerseniz dökün oraya müdahaledir. Bunu kanunlar diyor. Mesela Çevre Bakanlığı, Mal Müdürlüğü bu konuya sahip çıkmalı, cezalar yeterli değil. 2 tane şezlonga ecrimisile koşturarak gelenlerin gelmesini tabi ki istiyoruz. Biz kamunun malının korunmasını istiyoruz. İnsanlar tabi ki yatırım yapacak, para kazanmaya çalışacak ama bunun yöntemleri vardır, bilimi vardır, bilimsel yöntemleri vardır. Bodrum Belediyesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne Bodrum kıyılarında bilimsel çalışma yapma talep yazısı var ve üniversiteden de olumlu cevap geldi. Biz diğer bazı işlemlerde gördüğümüz sahte bilimden bıktık. Bizim gerçek bilim insanlarımız var, üniversitemiz var. Gerekiyorsa araştırmaları yapar, bilimsel verileri ortaya koyar. Bu her yer için geçerli, sadece kum ve iskele uygulaması için değil. Marina için, mendirek içinde geçerli.” diye konuştu.

Haber: Yaşar Anter

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL