Obezite, Batı dünyasına ait bir sorun olarak başlasa da artık tüm dünyaya yayılmış durumda. Günümüzde çocuklarda hatta beslenme yetersizliği olan ve açlık çeken ülkelerde bile obezitede artış görülmektedir. Muğla Yücelen..
Obezite, Batı dünyasına ait bir sorun olarak başlasa da artık tüm dünyaya yayılmış durumda. Günümüzde çocuklarda hatta beslenme yetersizliği olan ve açlık çeken ülkelerde bile obezitede artış görülmektedir. Muğla Yücelen Hastanesi Genel Cerrahi Obezite ve Metabolik Hastalıkları (Şeker) Uzmanı Op. Dr. Eyüp Yeldan, obezite ile ilgili bilgilendirdi.
Vücuttaki yağ kitlesinin aşırı olmasına “obezite” diyoruz. Bizler bu durumu vücut kitle indeksine bakarak anlıyoruz. İngilizce olarak dünyada BMI diye de anılan vücut kitle indeksinin ideali 18 ila 25 olmalıdır. 25 -30 arasında “kilolu”, 30-35 arasında “birinci derece obez”, 35-40 arasına “ikinci derece obez” ve 40 ve üzeri olması halinde ise “ölümcül obez” veya “morbid” olarak adlandırıyoruz.
Akıllı telefonlarımıza indireceğimiz Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ya da BMI uygulamaları ile hesap edebilir,takibini sağlayabiliriz. Kendimiz uygulamaya gerek duymadan hesaplamak istiyorsak, kilomuzu boyumuzun metre cinsinden karesine bölerek de indeks hesaplamamızı gerçekleştirebiliriz.
Obez hastalarda gelişebilecek hastalıkları şöyle sıralayabiliriz; kalp damar rahatsızlıkları, kalp krizi riskinin yükselmesi ve buna bağlı ölümlerin normalden beş kat daha fazla görülmesi, doğurganlık dönemindeki obez kadınlarda bu kapsamda problemlerin ortaya çıkması. Bunun yanında karaciğer yağlanması,şeker hastalığı,tansiyon hastalığı normalden çok daha fazla görülür. Hatta kanserle karşılaşmak istemiyorsak obeziteden kurtulmalıyız diye bir not düşebiliriz.
Öncelikle Vücut Kitle İndeksi 25’in üzerinde olan hastalarda “konvansiyonel” dediğimiz diyet,spor,hayat tarzı değişikliği yöntemleriyle kilo vermeye çalışmalıyız. Bunlardan başarı elde edemiyorsak uygulanabilecek yöntemler şunlardır; mide botoksu, mide balonu veya ikisinin kombin şekilde uygulanması ya da vücut kitle indeksi 30’un üzerindeki hastalarda operasyonlar düşünülebilir.
Operasyonların içerisinde en yaygın olanı Tüp Mide Ameliyatı, benim tanımımla bebek mide operasyonudur. Bunun haricinde mide Gastrik By Pass ve şeker ameliyatlarıdır.
Çocukları obeziteden korumanın birçok yöntemi vardır. Bunların başında çocukları profesyonel spora yönlendirmek,ekran başında hareketsiz geçireceği süreyi kısıtlamak ve paketli ürünlerden özellikle abur cubur diye tanımlanan yiyeceklerden uzak tutmak çocuklarımız ve geleceğimiz açısından çok önemli olacaktır.
Op. Dr. Eyüp YELDAN 1994 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra mecburi hizmetini Afyon Dinar Devlet Hastanesi ‘nde gerçekleştirdi.
Sonrasında Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji,Marmaris Devlet Hastanesi Acil Servis daha sonrasında Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır.
Kariyerini 2004 yılında Macaristan’da Kadın Hastalıkları ve Doğum üzerine çalışmalar yapmış, 2008 yılından itibaren Obezite ve Metabolik Cerrahi üzerine eğitimlere katılmıştır. 21 yıllık Devlet deneyiminden sonra, 2015 senesinde İzmir Alsancak’ta özel Obezite Kliniğini açarak, halen Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi üzerine çalışmalara devam etmektedir.
Teknolojik yenilikler, eğitim, kongre ve bilimsel araştırmaları takip edip aktif olarak katılmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, Romanya ve Türkiye’de obezite ve metabolik cerrahi eğitimlerini tamamlamış, 2012 yılı itibari ile İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Anabilim Dalında 2015 yılına kadar devam etmiştir. Hali hazırda Muğla Yücelen Hastanesinde görev yapmaktadır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)