Bodrum

Bodrumlu Gazeteciler Asla Yalnız Değildir

Son günlerde, Bodrum’da görev yapan basın mensuplarına yönelik sataşma ve saldırılara Bodrum gazetecilerinin yanı sıra kamuoyundan da tepkiler yükseliyor. Görevini yaptığı sırada kendilerini ‘özel güvenlik’ olarak tanımlayan bazı şahısların fiziki..

Bodrumlu Gazeteciler Asla Yalnız Değildir

Son günlerde, Bodrum’da görev yapan basın mensuplarına yönelik sataşma ve saldırılara Bodrum gazetecilerinin yanı sıra kamuoyundan da tepkiler yükseliyor. Görevini yaptığı sırada kendilerini ‘özel güvenlik’ olarak tanımlayan bazı şahısların fiziki ve sözlü müdahalesi ile karşılaşan Bodrumlu gazeteci Yaşar Anter’in yaşadığı olay, bardağı taşıran son damla oldu. Daha önce de iki yerel gazeteci, farklı olaylarda, görevlerini yaparken sert müdahale ile karşılaşmıştı.

İLK TEPKİ MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİ’NDEN

Konu ile ilgili ilk kınama mesajı, Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nden geldi. MGC Başkanı Süleyman Akbulut, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bodrum’da yıllardır görev yapan Gazeteci Yaşar Anter, dün gece Bodrum Ortakent Mahallesindeki bir AVM’nin özel güvenlik ekipleri olduğunu söyleyen, sivil giyimli şahıslar tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğramıştır.
Yaşar Anter’e yapılan bu saldırıyı kınarken, ilgili kurum yetkililerine de saldırının faillerinin tespit etmeleri ve haklarında yasal işlem başlatmaları için çağrıda bulunuyoruz.
Konu ile ilgili olarak gerek Muğla Gazeteciler Cemiyeti, gerekse cemiyetimizin Bodrum temsilciliği tarafından ilgili makamlarla temasa geçilerek gerekli yasal işlemlerin başlatılması için girişimlerde bulunulacaktır.
Saldırıya maruz kalan meslektaşlarımız gazetecilerin her zaman yanında olduğumuzu bilmelerini, ilgili kurum yetkililerinin de bu saldırının faillerinin tespitini ve haklarında gerekli yasal işlem başlatmaları için çağrıda bulunuyoruz. Konunun takipçisi olacağız.”

TMMOB BODRUM DA GAZETECİLERE SAHİP ÇIKTI

Gazetecilere Bodrum’un sivil inisiyatifi de sahip çıktı. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Son dönem basın emekçilerine yönelik saldırılarda ciddi bir artış dikkat çekmektedir. Ancak bu genel durumdan bugün itibarı ile Bodrum da payını almıştır. Daha öncesinde de yine ilçemizde basının görevini yaparken engellenmesi girişimlerine tanık olmuştuk. Ancak ilk kez bir AVM’nin özel güvenlik görevlilerinin doğrudan fiili müdahalesi ve saldırısı söz konusu olmuştur. AVM’ler deki ya da başka yerlerdeki özel güvenlik görevlileri bir bodyguard gibi hareket edemezler. Onların da bağlı olduğu yasalar, yönetmelikler mevcut. Özel güvenlik; AVM’ye giden vatandaşın da, müşterinin de güvenliğinden sorumludur. Ayrıca kamuya açık alanda görevini yapmakta olan basın emekçisinin de güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Görevi bu olması gereken özel güvenlik bugün Midtown Alışveriş Merkezi’nde Bodrumlu basın emekçisi Yaşar Anter’in güvenliğini tehdit etmiştir.
Gazeteci Yaşar Anter, Midtown Alışveriş Merkezi ile Metro Gross Market arasındaki çöken istinat duvarının haberini yaparken anlamsız bir saldırıya uğramıştır. Anlamsızdır; çünkü gazetecinin bunu haber yapması diyelim ki; engellendi. O duvar çökmemiş mi olacaktı? Darp edilen Anter’in, fotoğraf makinesine de el konulmaya çalışılmıştır. Bilinen bir alışveriş merkezinde üstelik güvenliği sağlamakla mükellef unsurların aktörü olduğu bu trajik durumun izahı ve affı olmaz. Unutulmasın ki; basın emekçileri de kamu görevi yapmaktadırlar. Üstelik de halkın haber alma hakkının güvencesidirler. Bu saldırı sadece basına değil, kamu oyunun gerçekleri öğrenme hakkına da yönelik olmuştur. Anter’e görevi başında saldıranlar, kamuya karşı da suç işlemişlerdir. Unutulmasın ki; Bodrumlu basın emekçileri, yalnız ve sahipsiz değildir. Bodrumlu mimarlar ve mühendisler olarak Bodrum’un barış ve hoşgörü iklimine asla yakışmayan bu saldırıyı kınıyoruz. Saldırıya uğrayan Yaşar Anter arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, sürecin de takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşmayı toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak görüyoruz. Basının özgür olmadığı, özgürce haber yapamadığı koşullarda toplum da özgür olamaz.”


YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL